Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
06.06.2017 07:30

Výsledky konferencie Vodovody a kanalizácie


Pohľad na účastníkov konferencie.


Asociácia vodárenských spoločností v spolupráci so Združením miest a obcí Slovenska usporiadala 4. mája v Liptovskom Jáne odbornú konferenciu s názvom Vodovody a kanalizácie. Odborne zastrešovali konferenciu aj zástupcovia Ministerstva životného prostredia SR a Úradu pre reguláciu sieťových odvetví.


 

Cieľom konferencie bolo reagovať na oblasti, ktoré sa týkajú potreby stratégie budovania verejných vodovodov a kanalizácií aj po roku 2021, ale aj toho, aká je aktuálna situácia v zásobovaní vodou a odkanalizovaní územia SR. Témou diskusií boli aj eurofondy v tejto oblasti a napokon aj to, ako pomáha súčasné nastavenie cien a cenotvorba prostredníctvom Úradu pre reguláciu sieťových odvetví zabezpečiť opravy a modernizáciu existujúcej siete vodovodov a kanalizácií.

Konferencia bola rozdelená tematicky do dvoch blokov. Výkonný podpredseda ZMOS Jozef Turčány po privítaní prítomných a úvodnom slove otvoril prvý blok konferencie o potrebe stratégie budovania infraštruktúry verejných vodovodov a kanalizácií na Slovensku a zhodnotení stavu čerpania eurofondov.

V úvodnom bloku odznel príspevok prezidenta Asociácie vodárenských spoločností Stanislava Hrehu so zameraním na zhodnotenie súčasného stavu infraštruktúry verejných vodovodov (VV) a verejných kanalizácií (VK) na Slovensku, regulačnú politiku na roky 2017 - 2020, jej dopad na prevádzkovateľov VV a VK, potrebu a skutočnosť obnovy vodárenskej infraštruktúry a odvádzanie vôd z povrchového odtoku do VK.

Ďalší príspevok s témou zhodnotenia podpory vodohospodárskej infraštruktúry z finančných prostriedkov operačného programu Životné prostredie, operačného programu Kvalita životného prostredia a Environmentálneho fondu prezentovala vedúca služobného úradu MŽP SR Ľubomíra Kubišová.

Posledný príspevok v rámci prvého bloku sa týkal strategického plánovania VV a VK v Slovenskej republike. Jeho autorom bol generálny riaditeľ sekcie vôd MŽP SR Vladimír Novák.

Po diskusii nasledoval druhý blok. Jana Belicová z Úradu pre reguláciu sieťových odvetví účastníkov konferencie informovala o cenovej regulácii vo vzťahu k opravám a rekonštrukcii existujúcej siete vodovodov a kanalizácií, regulačnej politike a legislatíve v cenovej regulácii. Posledný príspevok o regulačnej politike a cene vodného a stočného z pohľadu vodárenských spoločností prezentovala Anita Gašparíková z AVS.

Na podujatie sa zúčastnilo viac ako 100 hostí, čo dokazuje záujem predstaviteľov miest a obcí o túto problematiku.

Účastníci konferencie sa okrem iného zhodli na tom, že aktualizáciu stratégie budovania infraštruktúry verejných vodovodov, kanalizácií a existujúcich dokumentov považujú za základnú požiadavku naplnenia pôsobnosti miest a obcí voči svojim občanom. Podľa nich by aktualizované stratégie mali byť previazané s inými strategickými materiálmi a dokumentmi z oblasti vodného hospodárstva, ako sú napr. Vodný plán Slovenska a Plán manažmentu správneho územia povodia Dunaja a Plán manažmentu správneho územia povodia Visly, Plán rozvoja verejných vodovodov a verejných kanalizácií pre územie Slovenska do r. 2021, Plán manažmentu povodňového rizika a protipožiarna legislatíva a pod. Na základe diskusie žiadajú rezort životného prostredia o začatie prác na aktualizácii strategických dokumentov, vrátane návrhov na ich finančné krytie v spolupráci so ZMOS a AVS. Ich požiadavka smeruje aj na príslušné štátne orgány a súvisí o maximálne úsilie na vyrovnanie záväzkov roku 2015 v tejto oblasti v rámci aktuálneho programového obdobia. Účastníci tiež konštatovali potrebu zamerať špecifikáciu štátnych zdrojov (napr. Environmentálneho fondu) tak, aby boli zvýhodnení tí žiadatelia, ktorí dokážu zabezpečiť spolufinancovanie projektov z iných zdrojov. Ďalej zlepšiť komunikáciu pri formulovaní budúcich stratégií medzi štátom, mestami a obcami tak, aby sa nemenili podmienky výziev v priebehu ich vyhlásenia a realizácie a napokon, pripraviť podmienky na úpravu legislatívy tak, aby sa strednodobom horizonte zvýšilo percento pripojenia občanov na verejné vodovody a kanalizácie.

Výsledkom konferencie je zhoda na potrebe stanoviť cenu za dodávku pitnej vody a na ceny za odvádzanie a čistenie odpadovej vody musia mať väčší vplyv akcionári vodárenských spoločností, ktorí zodpovedajú za ich rozvoj a prevádzku aj v regulovanom prostredí. ZMOS a AVS budú požadovať zmeny v legislatíve regulácie cenotvorby tak, aby zohľadňovali reálne ekonomické podmienky, ako jeden z predpokladov realizácie plánov obnovy pri dodržiavaní vlastníckej štruktúry. V prípade zavedenia dvojzložkovej ceny žiadajú zohľadniť verejný záujem pri nastavení jej fixnej zložky.

Obecné noviny č. 21-22/2017 na str. 22.

Autor: Michal KALIŇÁK


komentáre
SHOW ALL
podobné
02.07.2019
Rada ZMOS zvolila podpredsedov združenia
Rada Združenia miest a obcí Slovenska sa 1. júla 2019 v Liptovskom Jáne na svojom poslednom rokovaní pred letom venovala personálnym otázkam, zložením odborných sekcií a tiež aktuálnej legislatíve.
viac
02.10.2020
Konferencia o bezpečných cyklotrasách
Nadácia Ekopolis pozýva aj odborníkov z miest a obcí na konferenciu Zvýšenie bezpečnosti na cestách Dunajskej oblasti pre všetkých účastníkov premávky, ktorá sa uskutoční online 15. októbra 2020 od 10,00 do 12,30.
viac
09.10.2021
Reprezentatívny prieskum ZMOS odkryl realitu dostupnosti zdravotníctva
Združenie miest a obcí Slovenska zrealizovalo reprezentatívny prieskum, ktorý odkryl realitu z hľadiska dostupnosti zdravotníckych služieb. Ukazuje ktoré ambulancie najviac pôsobia v mestách a obciach, ale aj koľko trvá cesta k lekárovi do najbližšej samosprávy.
viac
06.05.2023
Predseda ZMOS Branislav Tréger hosťom konferencie Fórum pre Slovensko
Problematike efektívnej verejnej správy v Slovenskej republike bola venovaná konferencia Fórum pre Slovensko, na ktorú prijal pozvanie aj predseda ZMOS a primátor Liptovského Hrádku Branislav Tréger.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %