Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
14.02.2017 10:50

Vyšla nová učebnica regionálnych dejín Senca


Ilustračná snímka učebnice.


V mestskom múzeu v Senci 18. januára slávnostne pokrstili 2. diel učebnice regionálnej výchovy "Senec - od návršia k horizontom - Dejiny l.


Učebnica vzišla z práce niekoľkých autorov  pod vedením Gábora Strešňáka a Petra Fedora.„Už pred pár rokmi sme si povedali ako zakladatelia múzea v Senci, že by sme mali nazbierané materiály zhmotniť a predostrieť ich najmladšej generácii, pretože sa domnievame, že z najmladšej generácie vyrastú ľudia, ktorí budú ďalej rozvíjať mesto a celý región. A aby ten rozvoj regiónu napredoval, na to musia mať deti dostatočné vedomosti, ale predovšetkým istý rebríček hodnôt, ktorý by mal dobre sa vyvíjajúcej spoločnosti vyhovovať. Základná myšlienka učebnice je nasmerovať najmladšiu generáciu k láske k regiónu,“ povedal jeden z autorov publikácie profesor Peter Fedor. Župan Pavol Frešo považuje túto učebnicu za základ pre vznik celoregionálnej učebnice, ktorá má pomôcť pri výchove mladej generácie a zároveň má žiakov viesť k láske k regiónu, v ktorom sa narodili, vyrastajú v ňom a budú v ňom v budúcnosti pôsobiť a pomáhať jeho rozvoju.„Bratislavská župa sa dlhodobo snaží, aby sa do osnov škôl na celom území dostala regionálna tematika. Práve táto učebnica môže slúžiť ako kvalitný odrazový mostík pre tvorbu regionálnej učebnice slúžiacej na výchovu k regionálnej identite a výučbe našich regionálnych dejín. Bez toho, aby sme poznali náš región, nie je možné rozvíjať ho v takej miere ako si ďalšia generácia, ktorá po nás prichádza, zaslúži. Preto považujem túto aktivitu za mimoriadne prínosnú,“ zhodnotil predseda BSK Pavol Frešo. Prvú časť učebnice regionálnej výchovy s názvom „Senec – od návršia k horizontu - Príroda“ vydal tím autorov v októbri 2015. Regionálne dejiny sa vyučujú v rámci voliteľných hodín na druhom stupni základných škôl a na gymnáziách.„Je to veľmi dôležité z toho dôvodu, aby mladí poznali svoje dejiny, aby mohli svoje poznatky odovzdať ďalším generáciám, aby dostávali z prvej ruky informácie o tom, čo, kedy a kde sa nachádzalo v našom regióne a ako to vyzeralo v minulosti,“ doplnila podpredsedníčka BSK Gabriella Németh. Autori publikácie sa plánujú v budúcnosti pustiť aj do tretieho pokračovania.

Čítajte v Obecných novinách č. 5-6/2017 na str. 26.

Autor: (for)


komentáre
SHOW ALL
podobné
20.01.2017
Víkend v bratislavskom regióne v znamení plesov a festivalov
Cez víkend sa v Bratislave predstaví netradičný Festival iránskych filmov, priestor na osobné stretnutia ponúkne Festival podnikania. Sobotňajšia noc sa bude v Senci a v Plaveckom Štvrtku niesť v plesovom duchu.
viac
16.03.2017
Kraj sa prezentoval v Berlíne
Krajská organizácia cestovného ruchu Bratislava Region Tourism prezentovala od minulej stredy bratislavský región na veľtrhu cestovného ruchu v Berlíne. Takmer 200 000 návštevníkov tak spoznalo Bratislavu, Malokarpatsko, oblasť Záhoria a Senca.
viac
22.09.2017
Víkend hodov a vinobraní v bratislavskom regióne
Župná jeseň opäť ponúkne víkend naplnený slávnosťami a gastronomickými pôžitkami.
viac
19.10.2023
SIEA: Hľadajú ľudí, ktorí chcú pomáhať svojim regiónom
V Slovenskej inovačnej a energetickej agentúre hľadajú ľudí, ktorí chcú pritom svojim regiónom pomôcť.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %