Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
09.06.2018 02:05

Vyše 300 muzikantov sa predstaví na detskom festivale ľudových hudieb


Ilustračná snímka - obec Habovka


Sála kultúrneho domu v Habovke bude počas víkendu 16. a 17. júna dejiskom festivalu detských ľudových hudieb s názvom Vidiečanova Habovka.


V programe celoštátnej postupovej súťaže a prehliadky detských ľudových hudieb, speváckych skupín, sólistov spevákov a inštrumentalistov sa predstaví viac ako 300 účinkujúcich, ktorí zvíťazili v krajských súťažiach. TASR informovala manažérka pre vzdelávanie Oravského kultúrneho strediska (OKS) v Dolnom Kubíne Zdenka Prílepková.       

Festival sa začne v sobotu 16. júna, keď sa v prvom súťažnom bloku od 14.00 h predstavia detské spevácke skupiny a sólisti inštrumentalisti. Pokračovať bude od 16.30 h súťažou sólistov spevákov a detských ľudových hudieb. „Večer je pre mladých folkloristov pripravená tanečná škola. Na nej sa bližšie zoznámia aj s ľudovou kultúrou či krojmi českej obce Hustopeče,“ priblížil riaditeľ OKS Miroslav Žabenský.       

V nedeľu sa vedúci skupín a hudieb stretnú na rozborovom seminári. „Vybraní zástupcovia hudieb si pri hrobe Jozefa Vidiečana na miestnom cintoríne slovom i piesňou zaspomínajú na habovského primáša, na počesť ktorého sa podujatie organizuje,“ vysvetlil riaditeľ OKS.       

Dopoludnia je pre mladých spevákov a muzikantov pripravená i exkurzia do zuberského skanzenu. Dvojdňový festival ukončí galaprogram spojený s vyhlásením výsledkov a odovzdaním cien.       

Podujatie je vyvrcholením práce v oblasti detského hudobného folklóru na Slovensku. Jeho cieľom je nielen vzájomná súťažná konfrontácia, ale i bližšie spoznanie tradičnej ľudovej hudobnej kultúry jednotlivých regiónov, jej spracovania a prenášania do súčasnosti. Nadväzuje na tradíciu hudobných stretnutí ľudových muzikantov, ktoré sa v obci realizovali od roku 1990. Tie sa v roku 2008 z iniciatívy starostu obce a miestnych zanietencov podarilo oživiť.       

Festival pripravuje OKS v Dolnom Kubíne v spolupráci s Obecným úradom v Habovke. Vyhlasovateľom a odborným garantom podujatia je Národné osvetové centrum v Bratislave, z verejných zdrojov ho podporil Fond na podporu umenia.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
09.02.2017
Gajdošské fašiangy prinesú pochôdzku obcami aj zabíjačky
Medzinárodné stretnutie gajdošov a gajdošských hudieb s názvom Gajdošské fašiangy, ktoré sa každoročne konajú v obciach ležiacich na úpätiach Pohronského Inovca, oslávi tento rok svoje 30. výročie.
viac
03.10.2018
V meste sa uskutoční súťažná prehliadka ľudových hudieb a spevákov
V meste Gbely sa uskutoční v nedeľu (7. 10.) regionálna súťažná prehliadka s názvom Prez ty Gbely. TASR informovala Viera Juríčková zo Záhorského osvetového strediska v Senici.
viac
04.06.2019
Leto na Orave bude i tento rok folklórne
Ľudové jarmoky, tvorivé dielne, výstavy, súťaže, ochutnávky tradičných jedál, najmä však tanečné a hudobné programy viac ako troch tisícok účinkujúcich zo Slovenska i zahraničných hostí.
viac
13.08.2021
V oravskej obci vznikne centrum prevencie
Oravská obec Habovka vybuduje centrum prevencie pred nákazlivými ochoreniami. Sídliť bude v doposiaľ nevyužívanej kancelárii budovy obecného úradu. Pôjde o výsledok projektu cezhraničnej spolupráce s obcou Hustopeče v Juhomoravskom kraji. Za obec o tom informoval Miroslav Žabenský.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %