Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
22.09.2018 11:06

Vtáctvo na Štrkovci bude mať od októbra nový umelý ostrovček


Štrkovecké jazero - ostrovček je teraz uchytený o breh jazera.


Miestny úrad Bratislava-Ružinov vyhlásil verejné obstarávanie na výrobu a osadenie umelého ostrovčeka pre vodný biotop Štrkoveckého jazera. Súčasťou zákazky bude aj likvidácia poškodeného ostrovčeka, ktorý bol na jazere osadený v roku 1998 a slúžil na hniezdenie vtáctva na vode.


Doterajší 20-ročný ostrovček bol už v rokoch 2011-2012 upravovaný, koncom augusta však opäť došlo k jeho poškodeniu. Zamestnanci odboru životného prostredia miestneho úradu po jeho ohliadke rozhodli umelý ostrovček obstarať úplne nanovo. Zlomené časti nespĺňajú svoj účel.

Základom nového umelého ostrovčeka tak ako doteraz bude oceľová konštrukcia o rozmere 5 x 3 m, podlaha z oceľových roštov a plaváky. Povrch umelého ostrovčeka bude pokrývať geotextília, naň bude osadená živá vŕba a hniezdo, pričom zeminou sa vytvorí povrch a zaseje sa na ňom tráva. Ostrovček sa musí ukotviť lanami na dno jazera, preto si práce vyžadujú aj potápačské skúsenosti. Práve utrhnutie ostrovčeka od dna jazera bolo dôvodom jeho letného zničenia. Nosnosť ostrovčeka je minimálne jedna tona. Miestny úrad požaduje od dodávateľa záruku na dielo 3 roky odo dňa protokolárneho odovzdania a prebratia. Predpokladaná cena výroby a osadenia ostrovčeka je do 7.500 eur s DPH. Nový ostrovček by mal byť na Štrkovci do konca októbra tohto roka.

Revitalizáciou Štrkoveckého jazera bolo jazero upravené ako prírodný biotop, ktorého súčasťou je aj uspôsobený ostrovček na hniezdenie migrujúceho vtáctva. Ostrovček, ktorý je teraz na jazera už 20 rok, bol osadený na vodnú plochu v severnej časti. Jazero je domovom pre rôzne druhy fauny. Stálymi druhmi sú labuť hrbozobá, kačica divá, chochlačka vrkočatá a čajka smejivá, v zime je častá lyska čierna.

Štrkovecké jazero vzniklo v rokoch  1960-1964 ťažbou štrkopieskov na výstavbu sídlisk v Ružinove. Z dôvodu vysokej podzemnej vody bolo vybagrované maximálne do hĺbky 4,5 m iba v severozápadnej časti pod hotelom Junior. V ostatnej časti je hĺbka jazera len 2,5 m, o ploche 56 000 m2. Jazero je pomerne plytké a nemá samočistiace schopnosti, nakoľko dno jazera tvorí neogén - ílovitá štruktúra horninového prostredia. Na dne jazera už nie je štrkopiesok, ktorý by podporoval a umožňoval prepúšťanie prúdenia podzemných vôd, čo by okysličovalo vodu pre jej dostatočnú kvalitu na iné využitie ako prírodný biotop (napríklad kúpanie).

Autor: (ts-Bratislava-Ružinov-Jana Pôbišová)


komentáre
SHOW ALL
podobné
01.06.2016
Na Štrkovci sa budú chytať ryby i variť halászlé
Súťaž najmenších v detskom rybolove, varenie pstruha či halászlé, to je len časť z pripravovaného programu Ružinovského dňa detí. Ten pri príležitosti Medzinárodného dňa detí organizuje miestna samospráva v sobotu (4. júna) v Areáli hier radosť pri Štrkoveckom jazere.
viac
23.11.2020
Spolupráca UKF a Jaguaru v oblasti biomonitoringu priniesla prvé výsledky
Spolupráca Fakulty prírodných vied Univerzity Konštantína Filozofa (UKF) v Nitre so spoločnosťou Jaguar Land Rover v oblasti biomonitoringu priniesla prvé vedecky podložené výsledky.
viac
23.02.2021
V Ružinove pri Štrkovci pribudol ďalší výbeh pre psov
V bratislavskom Ružinove pribudol ďalší výbeh pre psov, tentoraz pri Štrkoveckom jazere, konkrétne pri základnej škole na Drieňovej ulici. Nový oplotený výbeh vznikol na ploche, ktorú podľa starostu Martina Chrena využívali najmä slušní psičkári na vybehanie svojho psa.
viac
27.02.2021
Mesto plánuje obnovu okolia jazera Rohlík i parku na Mudrochovej
Obnova okolo jazera Rohlík, priestoru pred dúbravským domom služieb či revitalizácia parku na Mudrochovej ulici v Bratislave. Aj na týchto projektoch revitalizácie verejných priestorov pracuje mestský Metropolitný inštitút Bratislavy (MIB) spolu s hlavným mestom.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %