Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
15.02.2017 08:55

Vojnové hroby a pamätníky sú súčasťou kultúrneho dedičstva spoločnosti


Ilustračná snímka.


Starostlivosť a ochrana hmotného a nehmotného kultúrneho dedičstva je prirodzenou vlastnosťou každej civilizovanej spoločnosti. Nepochybne jej súčasťou sú aj vojnové hroby, pamätníky vojen, pietne symboly..


     Na slovensku sa nachádza viac ako tridsaťšesťtisíc evidovaných  vojnových hrobov, k čomu je treba prirátať aj štatisticky presne neevidované  symbolické miesta, pamätné tabule a rôzne pietne symboly. V ostatnom čase sme svedkami rôznych problémov v tejto oblasti. Ide predovšetkým o miestnu a vecnú príslušnosť z hľadiska  správy         a starostlivosti, dokumentácie, reštaurovanie, nevysporiadané vlastnícke vzťahy k pozemkom, náhrady škody spôsobenej extrémistami a vandalmi, ohlasovacej povinnosti subjektov, ktorým vznikla škoda, liknavý prístup Policajného zboru a ostatných orgánov činných v trestnom konaní a pod. Samotná neznalosť problematiky výrazne nahráva  extrémistom,  rôznym pseudoumelcom        a „ vykladačom“ našej histórie, ktoré  vyúsťujú až do  prejavov vandalizmu.

Viac v Obecných novinách č. 5-6/2017 na str. 20.

Autor: Jozef Petráš, podpredseda OblV SZPB Martin


komentáre
SHOW ALL
podobné
02.11.2019
MV SR: Na Slovensku je vyše 36-tis. vojnových hrobov
Na Slovensku je vyše 36-tis. vojnových hrobov, najviac v Prešovskom kraji. Okrem vojakov sú tam pochovaní aj zajatci či civilné obyvateľstvo z rôznych kútov sveta. Pre TASR to uviedla Michaela Paulenová z tlačového odboru Ministerstva vnútra (MV) SR.
viac
09.10.2020
Liptovské múzeum chystá online vzdelávacie prenosy pre školy
Liptovské múzeum v Ružomberku pripravuje inovatívnu formu vzdelávacích programov pre školy. Prostredníctvom priamych internetových prenosov z prostredia svojich expozícií ponúkne učiteľom a žiakom vybrané témy z regionálnej histórie, národopisu i prírodných vied.
viac
29.10.2020
Lozorno chce vytvoriť archív starých fotografií na pamäťovom portáli
Byť prvou obcou na Slovensku, ktorá bude mať archívne fotografie uložené na pamäťovom portáli. To je ambícia Lozorna v okrese Malacky, ktorá v súčasnosti zhromažďuje snímky dokumentujúce históriu sídla i jeho obyvateľov.
viac
24.02.2021
Archeológovia objavili v Kľúčovom nálezy z viacerých historických období
Nálezy z obdobia badenskej či lužickej kultúry, ale i osídlenia z vrcholného stredoveku objavili archeológovia počas svojho výskumu v Nemšovej, časti Kľúčové. Nachádzali sa medzi nimi črepy či časť dojčenskej fľaše.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %