Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
12.07.2016 02:05

Vodovod v obci bude dobudovaný takmer po dvoch desaťročiach


Ilustračná snímka: (int.).


Obecný vodovod, ktorý stavajú v Hornej Strehovej v okrese Veľký Krtíš od konca 90. rokov 20. storočia, by sa mohol zanedlho dočkať kolaudácie.


V týchto dňoch sa totiž začali práce na záverečnej IV. etape, na ktorú získala obec príspevok z Environmentálneho fondu vo výške asi 160 000 eur.      

"Práce zahŕňajú okrem iného aj obnovu vodojemu nad obcou a montáž čerpadiel," povedala starostka H. Strehovej Jana Kukučková. Na vodovod sa po ukončení stavby môžu pripájať tamojší obyvatelia.      

Samospráva by chcela ešte tento rok vynaložiť aj ďalších asi 25 000 eur z vlastného rozpočtu a obnoviť necelý kilometer chodníkov, ktoré vedú po oboch stranách štátnej cesty. "Sme jedna z mála obcí v okrese, kde obojstranné prícestné chodníky mali už za bývalého režimu. V súčasnosti sú už ale v zlom stave, a preto ich chceme zrekonštruovať," uviedla ďalej starostka.        

H. Strehová leží 17 km od sídla okresu. Prvá písomná zmienka o obci je z roku 1493. Kedysi mala aj pivovar a mlyn. Obyvatelia sa živili poľnohospodárstvom a remeslami, v 19. a začiatkom 20. storočia aj ťažbou uhlia.       

Obec bola známa aj produkciou vína. Niekdajšiu vinársku slávu sa v súčasnosti pokúšajú oživiť aspoň jesennými oberačkovými slávnosťami. V H. Strehovej aktuálne žije 170 ľudí. Obecný úrad eviduje asi 90 nehnuteľností.

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
23.12.2018
Prioritou obce je dobudovanie vodovodu, práce by sa mohli rozbehnúť na jar
Dobudovanie vodovodu v celom intraviláne obce je jednou z hlavných priorít samosprávy Tuhára v Lučeneckom okrese. Podľa slov starostu Petra Čemana jeho výstavbu rieši obec od roku 2007, ešte stále však nie je dokončený.
viac
11.11.2019
Obnovili zbrojnicu, stavajú komunitné centrum, problémom je však hlavne voda
V Rykynčiciach v okrese Krupina obnovili hasičskú zbrojnicu, pracujú aj na premene vlastného objektu na komunitné centrum. Na vysoké spolufinancovanie vodovodu momentálne zdroje nemajú.
viac
25.07.2020
Do polovice septembra majú Trenčania k dispozícii inteligentnú lavičku
Do polovice septembra bude Trenčanom a návštevníkom mesta k dispozícii dizajnová inteligentná lavička. Umiestnili ju na zelenej ploche pri Posádkovom klube.
viac
27.11.2020
Vo Vajnoroch pribudol nový vodovod, začína sa opravovať aj kanalizácia
V bratislavských Vajnoroch pustila v piatok Bratislavská vodárenská spoločnosť (BVS) vodu do nového vodovodu na ulici Za humnami. Generálny riaditeľ BVS Peter Olajoš zároveň ohlásil začiatok opravy vákuovej kanalizácie v tejto mestskej časti za viac ako milión eur.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %