Utorok 19.03.2024
Dnes má meniny 
Jozef
°C
12.08.2018 09:55

Vodohospodárske zabezpečovacie práce po povodni si vyžiadajú 275-tis. eur


Ilustračná snímka (TASR)


Zabezpečovacie práce po povodniach, ktoré región Vysokých Tatier zasiahli v polovici júla, si vyžiadajú približne 275.000 eur. Po štvrtkovom kontrolnom dni to konštatoval generálny riaditeľ Slovenského vodohospodárskeho podniku (SVP), š. p., Stanislav Gáborík.


Vodohospodári majú v súčasnosti za sebou tri týždne plného pracovného nasadenia. "Okamžite, ako to bolo možné, začali naši pracovníci sanovať poškodené brehy. Nasadili sme všetku dostupnú techniku, a to aj z iných pracovísk," priblížil Gáborík.       

Na potoku Javorinka v Tatranskej Javorine stabilizovali vymyté opory dvoch cestných mostov lomovým kameňom a zároveň sa odstraňovala naplavená drevná hmota z profilu mostného telesa. Prečistilo sa tiež koryto a opevnil breh. V obci Osturňa na Osturnianskom potoku v mieste, kde došlo k poškodeniu pravého brehu pred nábehovými krídlami mostného objektu, sa zastabilizoval pravý breh lomovým kameňom a prečistilo a prehĺbilo sa koryto od nánosov a naplavenín. V Ždiari sa vykonávali záchranné práce svojpomocne obcou.       

"Po poklese hladiny Studeného potoka v Starej Lesnej sa vykonávalo prehŕňanie nánosov a stabilizovanie ľavého brehu pod strhnutým mostným objektom lomovým kameňom a usmerňovanie toku v chatovej oblasti. Zároveň sme stabilizovali ľavý breh lomovým kameňom a koryto vyčistili od nánosov popadaných stromov," priblížil riaditeľ Správy povodia Dunajca a Popradu Ladislav Bojko s tým, že úsek v Starej Lesnej, na ktorom vodohospodári v súčasnosti pracujú, je dlhý približne tri kilometre. Dodal, že minimálne 20 rokov tu takúto situáciu nezaznamenali.       

Zabezpečovacie práce na poškodených tokoch naďalej pokračujú, podľa Gáboríka sa každý deň na nich podieľa v priemere 23 zamestnancov SVP, ktorí doposiaľ odpracovali viac ako 5900 hodín. Nasadená je tam aj ťažká technika, pričom na stabilizovanie brehov sa použilo viac ako 2700 ton lomového kameňa.       

Vodohospodári zároveň vylúčili, že na poľskej strane hraničného potoku Biela voda sa nebudú na základe rozhodnutia Poliakov vykonávať žiadne zabezpečovacie práce. "Budeme ešte rokovať s poľskou stranou o tom, aby práce na toku boli v súlade s tým, čo máme uvedené v medzinárodnej dohode o spolupráci na zahraničných vodách s ohľadom na údržbu vodného toku. Drevná hmota, ktorá sa tam nachádza, je vnímaná ako prekážka a rizikový faktor v koryte, ktorý v prípade posunu do zúženého priestoru alebo mosta, môže vyvolať veľmi veľké komplikácie," zdôraznil technicko-prevádzkový riaditeľ SVP Pavel Virág s tým, že Poliaci majú možnosť aj zafixovať problematické stromy, ak nesúhlasia s ich vytiahnutím z koryta. Musia však zabezpečiť, aby nevytvorili riziko povodne na nižšie položenom úseku.       

V dôsledku intenzívneho dažďa došlo v katastri obce Stará Lesná k výraznému vzostupu hladiny Studeného potoka a následnému vybreženiu vody z koryta. Povodeň postihla aj obce Osturňa, Tatranská Javorina, Malá Franková i Ždiar. Okrem tokov voda poškodila aj cesty, strhla či poškodila niekoľko mostov, lávok či turistických chodníkov a desiatky ľudí museli z chatových oblastí evakuovať.    

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
19.05.2017
L. Sólymos predstavil Národnú dohodu o strome
Minister životného prostredia SR László Sólymos dnes v Tichej doline uviedol, že Ministerstvu pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR predstaví Národnú dohodu o strome, ktorá položí základy ekologickejšieho, zodpovednejšieho a trvalo udržateľného spôsobu hospodárenia s lesmi.
viac
16.09.2019
Županka Erika Jurinová na kontrole dôležitého diaľničného úseku D1
Stavba je takmer hotová, problematický je privádzač do Žiliny, ktorý mal zabezpečiť rovnaký zhotoviteľ ako tunel Višňové.
viac
28.02.2020
Na dolnom úseku Malého Dunaja sa má postaviť protipovodňová ochrana
Na dolnom úseku Malého Dunaja v okrese Dunajská Streda sa má postaviť protipovodňová ochrana. Ministerstvo životného prostredia poskytlo Slovenskému vodohospodárskemu podniku (SVP) viac ako osem miliónov eur.
viac
18.03.2021
Vodohospodári upravujú v týchto dňoch brehy riek Torysa a Sekčov
Brehy dvoch prešovských riek prechádzajú v týchto dňoch v rámci preventívnych opatrení na ochranu pred povodňami rozsiahlou údržbou. Cieľom je odstránenie náletových drevín a krovín, ktoré lemujú korytá Torysy a Sekčova.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
76.93 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.14 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.93 %