Štvrtok 18.04.2024
Dnes má meniny 
Valér
°C
10.04.2018 10:42

Vodohospodári finišujú s opravou protipovodňovej línie


Protipovodňová hrádza


Slovenský vodohospodársky podnik (SVP) v týchto dňoch dokončuje rekonštrukciu protipovodňovej línie v Štúrove. Tá po oprave dokáže čeliť storočnej vode, informoval minister životného prostredia László Sólymos.


 

Opravou prešla protipovodňová línia od mosta Márie Valérie v Štúrove smerom na sever až k sútoku s riekou Hron. Pracovníci SVP postupne očistili vrchnú časť hrádze a vykopali hlinitý, tesniaci a štrkový materiál. Do pripravených výkopov vodohospodári vložili ochrannú tesniacu fóliu tak, aby bola uložená do hĺbky pol metra pod úroveň koruny hrádze kvôli zamŕzaniu, no zároveň nad úroveň storočnej vody. Na záver korunu hrádze zasypali jemným zhutneným štrkopieskom a zatrávnili ju. Práce na opravách začali v októbri minulého roka a vyžiadali si investíciu vo výške takmer 180.000 eur. Spevnených bolo 2,8 kilometra hrádze.       

Pôvodný zámer vodohospodárov vybudovať podzemnú tesniacu stenu od koruny hrádze až po podložie stroskotal na financiách. Tie boli rozpočtované na 4,8 milióna eur. „Tieto financie sme nemali, museli sme hľadať iné riešenie. Rozhodli sme sa, podobne ako v Gabčíkove, pre tesniacu fóliu. Položili sme 7000 štvorcových metrov ochrannej fólie, na to išla ďalšia fólia proti poškodeniu a naspäť sme dali zeminu,“ povedal Jozef Dúcz, riaditeľ Odštepného závodu Bratislava SVP.       

Odhadované náklady 500-tis. eur sa podarilo zredukovať na 180-tis. eur. „Väčšinu sme riešili z vlastných zdrojov a prostriedkov, len dve práce boli vykonané dodávateľským spôsobom, položenie fólií a ich zváranie, na to nemáme vlastných odborníkov,“ skonštatoval Dúcz.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
23.11.2020
Obecný úrad sa presťahoval späť do zrekonštruovanej budovy
Budova Obecného úradu v Močenku prešla komplexnou rekonštrukciou. Počas rekonštrukčných prác boli od začiatku februára tohto roka jednotlivé oddelenia obecného úradu presťahované do priestorov kultúrneho strediska – kláštora na Školskej ulici.
viac
11.01.2021
Prvú fázu obnovy námestia pred železničnou stanicou ukončili
Prvú fázu obnovy námestia pred železničnou stanicou vo Zvolene ukončili, zastávky mestskej hromadnej dopravy (MHD) sa od nového týždňa vracajú na pôvodné miesto. Iinformoval o tom hovorca mesta Zvolen Martin Svatuška.
viac
29.11.2021
Košický kraj dokončil rekonštrukciu mosta medzi Malým Horešom a Pribeníkom
Košický samosprávny kraj (KSK) v týchto dňoch dokončil rekonštrukciu mosta medzi Malým Horešom a Pribeníkom v Trebišovskom okrese. Počas obnovy narazil zhotoviteľ na tekuté piesky, pôvodnú projektovú dokumentáciu tak museli prepracovať.
viac
29.12.2022
Zrekonštruovaný most v Sečovciach už slúži motoristom
Košický samosprávny kraj (KSK) po siedmich mesiacoch ukončil v Sečovciach komplexnú rekonštrukciu mosta cez miestny potok Trnávka na Širokej ulici. Pre motoristov aj peších je otvorený od 22. decembra. Informoval o tom v stredu hovorca KSK Michal Hudák.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %