Štvrtok 18.04.2024
Dnes má meniny 
Valér
°C
01.10.2019 02:25

Vodný mlyn v Krivanoch slúžil až do znárodnenia, následne chátral


Vodný mlyn zo 17. storočia v obci Krivany v okrese Sabinov. EASY FOTO TASR – Maroš Černý.


Vodný mlyn zo 17. storočia v obci Krivany v okrese Sabinov v minulosti slúžil pre celý región. Neskôr roky chátral. Členovia Združenia Kamenný mlyn sa ho snažia obnoviť do pôvodného stavu, aby mohol slúžiť najmä turistom.


"Mlyn je zapísaný ako kultúrno-technická pamiatka. Renovujeme ho už viac ako 25 rokov. Keď sme začali, tak sa to všetko rozpadávalo a bolo v dezolátnom stave. Sú urobené oporné múry, vymenené okná a omietky. Strecha je pôvodná, tá sa iba maľuje každé tri, štyri roky. Mlynské koleso tu nebolo vôbec, ani žľaby, voda netiekla, takže všetko sa robilo nanovo," povedal pre TASR majiteľ mlyna a člen združenia Ján Sabolík.       

Mlyn bol kedysi hnaný vodou privádzanou na vrch dreveného kolesa s lopatkami, takzvaným žľabom. Do roku 1918 sa mlelo zrno medzi dvoma veľkými kameňmi, ktoré boli na to špeciálne upravené.       

"V priebehu ďalšieho roka došlo k modernizácii mlyna, kde sa mlelo na takzvaných 'valkach'. Neskôr, v roku 1923 bola zrekonštruovaná strecha a dodané novšie zariadenie. V roku 1923 tamojší pán Bornemisza mlyn daroval mlynárovi Grinčovi. Do roku 1952 bol mlyn vo funkčnom stave. Mlelo sa v ňom zrno na krupicu, šrot a múku. Vyrábala sa kukuričná krupica, krúpy a elektrina pre vlastnú potrebu, keď v Krivanoch ešte vôbec nebola. Na píle, ktorá bola celá drevená, sa rezalo drevo na dosky, hranoly a fošne," priblížil Sabolík.       

Z dôvodu znárodnenia v roku 1948 a neskoršieho vstupu do družstiev bol v roku 1952 mlyn spolu s pílou uzavretý a zapečatený.      

"Mlynár mal na výber, že buď ho odpredá alebo daruje štátu a bude to štátny mlyn alebo bude zapečatený. Takže ho dal radšej zapečatiť, ostal vlastníkom, ale prestalo sa v ňom mlieť," skonštatoval Sabolík.       

Ako ďalej povedal, mlyn chcú zrekonštruovať do pôvodného stavu, aby v ňom bolo možné aspoň na ukážku mlieť. "Mlyn na seba nevyrobí. Chceme, aby slúžil aspoň na ukážku pre turistov, ktorí prídu, ubytujú sa, zomelú si vlastnú múku a vezmú si ju so sebou na pamiatku. Prípadne, aby slúžil na výrobu elektrickej energie pre vlastnú spotrebu alebo aj na distribúciu," priblížil majiteľ mlyna.       

Mlyn najmä v lete, peši i na bicykloch, navštevuje množstvo turistov. Podľa Sabolíka ide o jeden z mála funkčných mlynov na Slovensku a občas sa v ňom dejú nevysvetliteľné veci.       

"Niekedy, keď 'kopla' elektrina niekoho, tak tiež strašilo. Nevedeli si vysvetliť, ako je možné, že 'kope' obyčajný drôt. Keď sú tu nejaké nevysvetliteľné, nadprirodzené javy alebo niečo nepochopiteľné, tak možnože straší. Napríklad otváranie, zatváranie dverí, zvuky, svetlá, svetelné pásiky okolo plafóna na strope," dodal Sabolík.       UPOZORNENIE: TASR ponúka k správe zvukový záznam, foto a videozáznam.     

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
11.11.2019
Sivý Kameň bol kedysi kráľovským hradom, obnovujú ho dobrovoľníci
Názov dostal podľa sivej farby kameňa, z ktorého ho postavili krátko pred rokom 1350. Bývalý kráľovský hrad Sivý Kameň nad Podhradím v okrese Prievidza postavili pre potrebu zriadenia nového administratívneho centra v južnejšej oblasti Bojnického panstva.
viac
03.06.2020
Dobrovoľníci začali s obnovou Kráľovskej studničky pod Pajštúnom
Dobrovoľníci chcú vrátiť život Kráľovskej studničke, nachádzajúcej sa pri ceste k zrúcanine hradu Pajštún pri obci Borinka. Prostredníctvom získaného grantu začali s obnovou lesného prameňa a priľahlej mokrade.
viac
01.08.2020
Štúrov park bude priehľadnejší a čistejší, pribudne aj nová aleja stromov
Po rekonštrukcii bude okolie parku v centre Zvolena vzhľadovo zjednotené so zvyškom námestia, dobudujú aj cyklistický chodník od Kostola sv. Alžbety k obchodnému centru Europa.
viac
25.09.2023
Združenie Zachráňme hrady predloží vláde petíciu za systematickú obnovu pamiatok
Združenie Zachráňme hrady predloží na rokovanie vlády petíciu za systematické financovanie obnovy národných kultúrnych pamiatok na Slovensku. Petícia, ktorú podľa iniciátorov počas dvoch mesiacov podpísalo vyše 17.000 ľudí, žiada tiež reštart programu obnovy hradov s pomocou nezamestnaných.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %