Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
22.02.2018 09:39

Voda nemusí byť samozrejmosťou na veky


Liptovská vodárenská spoločnosť, a. s., logo


Svetový deň vody oslávia žiaci aj kreslením a maľovaním nenahraditeľnej tekutiny.Liptovská vodárenská spoločnosť, a. s., Liptovský Mikuláš sa aj v rámci tohtoročného Svetového dňa vody opäť zameria aj na žiakov a študentov.


Svetový deň vody sa každoročne na celom svete pripomína 22. marca od roku 1993. Valné zhromaždenie OSN ho na ten deň vyhlásilo v roku 1992 na konferencii v Rio de Janeiro. Odvtedy, teda už štvrťstoročie, členské krajiny na sviatok vody pripravujú rôzne aktivity na podporu informovanosti verejnosti o význame vody.

K aktivitám sa, samozrejme, pridávajú v okruhu svojej pôsobnosti aj vodárenské spoločnosti. Výnimkou nie je ani Liptovská vodárenská spoločnosť, a. s., Liptovský Mikuláš (LVS). Jednou z cieľových skupín, pre ktoré sú aktivity LVS určené, sú deti a mládež.

„Nech to znie akokoľvek sprofanovane, ale v mládeži je skutočne budúcnosť. Voda nemusí byť ani na Slovensku, krajine nesmierne bohatej na vodné zdroje, samozrejmosťou na veky. Boli by sme radi, aby bolo samozrejmé nielen hodiť plastovú fľašu či konzervu do zbernej nádoby na to určenej, ale ani nespláchnuť zvyšky potravy do záchodu či nezaparkovať svoje auto v zákaze zastavenia pri potoku. A naším cieľom nie je len vychovávať deti, ale využiť ich vnímavosť a prostredníctvom nich možno poučiť aj ich rodičov. Spätná väzba a hlavne záujem o akcie, ktoré robíme, nám dávajú nádej, že naša snaha hádam nie je zbytočná,“ vysvetlil Ing. Marián Lesanský, generálny riaditeľ Liptovskej vodárenskej spoločnosti, a. s., prečo vodárne pripravujú aktivity pre žiakov a študentov.

Exkurzie pre žiakov a študentov

Hoci do Svetového dňa vody chýba ešte skoro mesiac, záujem o prehliadku čistiarne odpadových vôd v Liptovskom Mikuláši či úpravne vody v Demänovskej Doline prejavili už viaceré školy. Niektoré si boli tieto pracoviská pozrieť už v predstihu. Počas Svetového dňa vody si príde pozrieť takmer stovka žiakov so svojimi pedagógmi zaujímavú technológiu, ktorá je súčasťou kolobehu vody vo vodárenstve, aby sa viac dozvedeli o úprave pitnej a čistení použitej vody.

Záujem zo strany škôl o exkurzie do týchto prevádzok sa každý rok zvyšuje. Mnohí mladí si až vtedy, keď to vidia na vlastné oči, uvedomia, čo všetko vyhadzujú ľudia do verejnej kanalizácie aj keď to tam vôbec nepatrí.

 Voda pre život

Ani tento rok LVS nevynechala aktivitu, o ktorú v dvoch predchádzajúcich ročníkoch základné školy tiež prejavili záujem. Je ňou výtvarná súťaž s názvom Voda pre život. Žiaci prvého aj druhého stupňa výtvarnými technikami stvárňujú svoje skúseností s vodou, príbehy o vode, myšlienky o ochrane vody a prírody či predstavy o nedostatku pitnej vody v niektorých oblastiach sveta.

Skúsenosti z predchádzajúcich dvoch ročníkov ukázali, že školáci pod vedením svojich učiteľov vedia námety z oblasti ochrany vody a životného prostredia spracovať zaujímavými výtvarnými technikami. Práce zhodnotí porota, ktorej predsedom bude Mgr. art. Róbert Močiliak.

V súčasnej dobe notebookov, tabletov,  smartfónov a internetu deti málo čítajú knihy. Preto LVS autorov víťazných prác oceňuje práve knižnými cenami v spolupráci s Knižným klubom Fragment a Klubom mladých čitateľov Albatros. Poslaním obidvoch knižných klubov vydavateľstiev je priviesť deti späť k čítaniu a podpora čítania na základných školách.

Takáto spolupráca prispieva nielen k environmentálnej výchove, ale aj výchove k tradičným hodnotám dôležitým pre rozvoj osobnosti.

Autor: (ts - Eva Petranová, LVS, a. s.)


komentáre
SHOW ALL
podobné
13.04.2017
Ocenili víťazov súťaže Voda pre život
Po vlaňajšom ročníku výtvarnej súťaže pre starších žiakov základných škôl Voda pre život, tento rok oceňovali aj mladšie deti. Odovzdávanie ocenení sa uskutočnilo počas Svetového dňa vody.
viac
15.03.2018
Tohtoročný Svetový deň vody na tému Príroda pre vodu
Príroda pre vodu – to je tohtoročná téma Svetového dňa vody (World Water Day) ktorá skúma, ako môžeme využiť prírodu na prekonanie nových výziev 21. storočia. Škody na životnom prostredí spolu s klimatickými zmenami spôsobujú vodné krízy, ktoré vidíme na celom svete.
viac
13.04.2018
Ďalšia etapa rekonštrukcie Dovalovskej cesty sa začne už onedlho
Liptovská vodárenská spoločnosť, a. s., Liptovský Mikuláš v spolupráci so Správou ciest ŽSK počas jarných mesiacov pristúpi k ďalšej etape rekonštrukcie cesty na Ul. Čs. armády v Liptovskom Hrádku, ktorá spája miestnu časť Dovalovo s mestom.
viac
13.11.2019
Vodári upravili záchyt na vodnom zdroji Zadná voda
Liptovská vodárenská spoločnosť, a. s., Liptovský Mikuláš využíva 57 vodných zdrojov. Z nich sú dva významné v Demänovskej Doline.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %