Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
10.10.2017 06:51

Vo Zvolene otvorili prvý prírodný cintorín na Slovensku


Na snímke otvorenie prírodného cintorína Záhrada spomienok na cintoríne Zlatý potok vo Zvolene. Snímka zdroj: (Branislav RAČKO, tasr).


Vo Zvolene vznikla Záhrada spomienok, prvý prírodný cintorín na Slovensku. Za projektom stojí Centrum etickej a environmentálnej výchovy Živica i Andrea Uherková a Monika Suchánska, absolventky Sokratovho inštitútu.


V rámci svojho projektu takto otvárajú na Slovensku diskusiu o smrti a pohrebných rituáloch. Podľa Uherkovej mnohým ľudom nevyhovuje dnešná podoba uponáhľaných pohrebov a chladných cintorínov. "V Záhrade spomienok sa prepája úcta k prírode, s úctou k ľudom. Vo vyhradenej časti zvolenského cintorína sa bude pochovávať v rozložiteľných urnách pri kvetinových záhonoch, či pri koreňoch stromov. Jedinečné obrady poslednej rozlúčky, ktoré môžu byť tak civilné, ako aj cirkevné, budú prebiehať pod šírym nebom," hovorí.       

Pri príležitosti dnešného slávnostného otvorenia prírodného cintorína zasadili zástupca primátorky mesta Zvolen Jaroslav Stehlík a riaditeľ mimovládnej organizácie Živica Juraj Hipš pri vchode do Záhrady spomienok dva stromy, čím vytvorili bránu do tohto unikátneho miesta. Podľa Moniky Suchánskej bude každé miesto s urnou označené travertínovou tabuľkou s údajmi o zosnulom.

Zriaďovateľom Záhrady spomienok je Živica v spolupráci so spolkom Ke Kořenum, ktorý založil v Českej republike prvý prírodný cintorín Les vzpomínek. Vznik prírodného cintorína vo Zvolene bol možný aj vďaka ideovej podpore Fakulty ekológie a environmentalistiky TU vo Zvolene a najmä mesta Zvolen. Finančne ho podporila nadácia Ekopolis.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
20.06.2017
Vo Zvolene sa chystajú vytvoriť prvý prírodný cintorín na Slovensku
Za projektom stojí Centrum etickej a environmentálnej výchovy Živica a Andrea Uherková, absolventka Sokratovho inštitútu, spolu so súčasnou študentkou inštitútu Monikou Suchánskou, ktorá v rámci svojho projektu otvára na Slovensku diskusiu o smrti a pohrebných rituáloch.
viac
07.09.2017
Na brány slovenských škôl zvoní Eko Alarm
Spolu so školským zvončekom, ktorý pred pár dňami ohlásil začiatok nového školského roka, na brány slovenských škôl zvoní aj nový zaujímavý projekt - Eko Alarm. Cieľom projektu je zavedenie komplexného systému zberu triedeného odpadu na slovenských materských, základných a stredných školách.
viac
19.03.2020
Envirorezort vyhlásil 6. ročník Ceny Slovenskej republiky za krajinu
Ministerstvo životného prostredia SR (MŽP SR) vyhlásilo 17. marca 2020 šiesty ročník Ceny Slovenskej republiky za krajinu. Cena je čestným vyznamenaním pre organizácie, ktoré ideovo, tematicky prispievajú k implementácii Európskeho dohovoru o krajine na národnej úrovni.
viac
23.08.2021
TTSK prijal nízkouhlíkovú stratégiu ako prvý kraj v SR
Trnavský samosprávny kraj (TTSK) je prvý z regiónov Slovenska, ktorý prijal nízkouhlíkovú stratégiu ako základné východisko v oblasti ochrany životného prostredia.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %