Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
14.06.2017 11:29

Vo vzduchu je agresívny peľ lipnicovitých tráv a menej alergizujúcej pŕhľavy


Ilustračná snímka: (int).


V uplynulom týždni dominoval najvýznamnejší alergén tohto obdobia - peľ tráv z čeľade lipnicovitých a peľ slabšie alergizujúcej pŕhľavy. Denné koncentrácie peľu ihličnanov z čeľade borovicovitých – jedle, smreka, borovice už výraznejšie poklesli aj na strednom a severnom Slovensku.


V tejto časti Slovenska sa ale zároveň zvýšili denné koncentrácie peľu tráv z čeľade lipnicovitých, pričom alergologicky významné koncentrácie dosahovali na celom území. Najvyššie celkové denné koncentrácie rôzneho peľu v ovzduší v uplynulom týždni boli namerané v utorok v Banskej Bystrici – 500 peľových zŕn, vzduchu a vo štvrtok v Bratislave – 247 peľových zŕn v metri kubickom vzduchu . „V Bratislave i v Banskej Bystrici mal v uplynulých dňoch najväčší podiel peľ tráv z čeľade lipnicovitých, ale aj rastlín z čeľade pŕhľavovitých. Zvýšili sa aj denné koncentrácie štiavu, skorocelu, bazy i lipy. Naplno rozbehnutá peľová sezóna tráv z čeľade lipnicovitých bude najbližšie dva mesiace robiť alergikom najväčšie problémy. Tento peľ bude totiž najvýznamnejším alergénom. Spóry húb (plesní) boli zastúpené najmä rodom Cladospórium“, konštatovala RNDr. Janka Lafférsová z oddelenia lekárskej mikrobiológie Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici, ktorý je koordinátorom PIS na Slovensku.

Nepokosená, alebo nepohrabaná pokosená tráva ( v drvivej väčšine z čeľade lipnicovitých) z trávnikov a voľných plôch v mestách, obciach a ich okolí budú v najbližších dňoch najviac dráždiť alergikov. Okrem toho v týchto a najbižších dňoch spôsobí nepríjemné mechanické dráždenie slizníc naďalej aj tzv. topoľová vata, ktorá mnohokrát slúži aj ako nosič pre peľové zrná tráv. „Zdôrazňujem, že denné koncentrácie peľu tráv sú v mestách negatívne ovplyvňované najmä nepravidelným kosením trávnatých pplôch, či ponechaním pokosenej trávy na mieste, kedy tiež dochádza k uvoľňovaniu peľu z peľníc. K vyšším koncentráciám peľu tráv v ovzduší prispievajú aj okolité lúčne porasty. Pokles denných hladín peľu bude ovplyvňovaný najmä zrážkovou činnosťou“, uzavrela prognózu na najbližšie dni RNDr. Lafférsová.

Správa je spracovaná na základe výsledkov monitorovacej stanice peľovej informačnej služby RÚVZ Banská Bystrica ,ÚVZ SR Bratislava , RÚVZ Trnava, Košice a Žilina. Monitorovacia stanica pri RÚVZ v Nitre má od 19. týždňa poruchu peľového lapača.

 

Autor: (Mária TOLNAYOVÁ, hovorkyňa RÚVZ B. Bystrica)


komentáre
SHOW ALL
podobné
21.03.2020
Medzinárodný deň lesov pripomína význam biodiverzity
Sobotný Medzinárodný deň lesov pripomína, že lesy sú biologicky najviac diverzifikovanými ekosystémami na Zemi. Vyskytuje sa v nich viac ako 80 percent druhov rastlín, živočíchov, hmyzu, húb, baktérií a viac ako 60 000 druhov drevín.
viac
30.04.2020
Príroda sa ponáhľa, už je tu aj peľ lipnicovitých tráv
Druhové spektrum peľu v ovzduší sa v minulom týždni rozšírilo o peľ ihličnanov z čeľade borovicovitých a v teplejších oblastiach Slovenska aj o peľ pŕhľavovitých rastlín. Peľová sezóna brezy prešla svojim vrcholom, ale naďalej dosahovala veľmi vysoké denné koncentrácie na väčšine územia.
viac
24.06.2022
Peľ tráv a pŕhľavy sú dominantné v ovzduší aj naďalej
Peľ tráv spolu s peľom pŕhľavy majú dominantné zastúpenie v ovzduší aj naďalej. Informovala o tom Janka Lafférsová z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici.
viac
16.09.2022
V uplynulých dňoch v ovzduší kulminoval peľ ambrózie, postupne klesá
Peľ silného alergénu, inváznej ambrózie, dominoval v uplynulom týždni v ovzduší na celom území Slovenska. Sprevádzaný bol veľmi nízkymi dennými koncentráciami peľu paliny a strednými koncentráciami peľu slabšie alergizujúcej pŕhľavy.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %