Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
20.06.2019 04:50

Vlakový výlet do praveku ponúkne históriu, kultúru a zábavu pre celú rodinu


Parná lokomotíva do praveku.


Výnimočný Veľký vlakový výlet pre celú rodinu „do praveku“ s parnou lokomotívou sa uskutoční už túto sobotu 22. júna. Lákadlom sú Hanušovské viadukty, archeopark, barokový kaštieľ, stredoveký kostol i samotná parná lokomotíva z roku 1926.


Neobídeme ani vychýrenú hanušovskú zmrzlinu a tí šikovnejší si vytavia vlastné sklenené koráliky v pravekej peci. Parným vlakom do praveku Detská železnica Košice a Železničná kompánia Slovenska pripravili mimoriadnu jazdu parným vlakom s fotozastávkami po Hanušovských viaduktoch. Súprava historických vozňov ťahaných parnou lokomotívou Ventilovkou vyrazí z Košíc o 7:50 a z Prešova o 8:30 do Hanušoviec nad Topľou. Najväčším lákadlom budú unikátne železničné viadukty, prehliadka múzea, kaštieľa, sakrálnych pamiatok i archeoskanzenu s ukážkami života v praveku. „V rámci výletu zavedieme cestujúcich doslova až do doby starých Slovanov, kedy vlaky ešte nejazdili. Toto spojenie s prehliadkou jedinečného archeoparku však okrem zážitkovej jazdy umožní spoznať život ľudí z dávnej minulosti. Navyše, práve v tento deň si budú môcť návštevníci naživo vyskúšať skutočnú tavbu skla v peci z 9. storočia a prípadne vyrobiť si tak napodobeniny historických korálikov s pomocou skúsených sklárskych majstrov. Ďalším lákadlom je prehliadka tunajšieho barokového kaštieľa ale aj stredovekého kostola s tajomnou symbolikou a sakrálnym podkladom,“ pozýva Tomáš Haviar zo Železničnej kompánie Slovenska. Zmrzlina s tajnou receptúrou Za zmienku stojí aj hanušovská zmrzlina, ktorú tu už vyše 60 rokov vyrábajú potomkovia macedónskeho prisťahovalca Nazmi Redžepoviča. Recept je prísne stráženým rodinným tajomstvom a ochutnať ju môžete len v Hanušovciach. Kyvadlová jazda pre Hanušovčanov Hanušovčania a obyvatelia priľahlých obcí môžu využiť jedinečnú príležitosť povoziť sa parným vlakom na trati Hanušovce nad Topľou – Čierne nad Topľou a späť. Kyvadlová jazda štartuje o 9:53 zo železničnej stanice Hanušovce nad Topľou mesto. Jedinečný zážitok v jeden deň, na prahu leta, sa naozaj oplatí prežiť na vlastnej koži! Cestujúci z historického vlaku budú mať všetky prehliadky mimoriadne v cene cestovného lístka! Viac informácií o jazde a predpredaji lístkov nájdete na www.detskazeleznica.sk

Autor: (ts-Zuzana Lehotská, Detská železnica Košice, o. z.)


komentáre
SHOW ALL
podobné
16.03.2017
Za pamiatkami UNESCO na Spiši vás odvezie motoráčik
Organizácia Košice Región Turizmus pripravila pre všetkých turistických nadšencov jedinečné nostalgické jazdy VLAKOM ZA UNESCOM. Prvý vláčik vyráža z Košíc na gotický Spiš už 2. apríla.
viac
30.05.2019
Deň detí, nábor mladých i veľký vlakový výlet do praveku
Košická detská historická železnica pripravila pre svojich najmladších a najvernejších cestujúcich malú odmenu pri príležitosti ich sviatku.
viac
22.06.2021
Detská železnica vypraví vlak za medzevským drakom
Nadšenci železničnej nostalgie z občianskeho združenia Detská železnica Košice vďaka dlhoročnej spolupráci s dobrovoľným hasičským zborom v Medzeve sa v sobotu 26. júna vydajú na ďalší poznávací výlet z Košíc.
viac
06.07.2021
Po zabudnutej trati za umením
Horúci tip na príjemný letný výlet pre celú rodinu prináša Detská železnica Košice a pozýva na Veľký vlakový výlet Po zabudnutej trati za umením do Strážok, Spišskej Belej a Kežmarku už v sobotu 10. júla. Lístky je potrebné zakúpiť vopred.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %