Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
04.09.2017 12:46

Vlády SR a ČR spoločne zasadnú na zámku Lednice


Zámok Lednice.


Ministri slovenskej a českej vlády sa dnes zídu na spoločnom výjazdovom rokovaní. Historicky piate stretnutie sa uskutoční na moravskom zámku Lednice.


Hlavnými témami schôdzky budú vzájomné bilaterálne vzťahy a príprava spoločných podujatí a osláv pri príležitosti významných výročí v roku 2018: 100. výročia vzniku Československa, 50. výročia Pražskej jari a 25. výročia novodobej samostatnosti ČR a SR.       

Šéfovia rezortov však budú rokovať aj o spolupráci v oblasti cestnej a železničnej infraštruktúry, energetiky, obrany a bezpečnosti. Tiež o aktuálnej agende Európskej únie či o regionálnej spolupráci v rámci V4 alebo tzv. Slavkovského formátu.       

Stretnutie sa bude konať vo veľkej rokovacej sále multifunkčného centra, ktoré vzniklo prestavbou a renováciou barokových koniarní zámku Lednice. Okrem spoločného rokovania sa tu uskutoční aj separátne rokovanie predsedov vlád SR a ČR Roberta Fica a Bohuslava Sobotku a paralelne aj pracovné rokovania jednotlivých členov vlád.       

Kabinety sa stretnú následne na pracovnom obede, po ktorom premiéri podpíšu spoločné vyhlásenie. Súčasťou schôdzky je aj podpis memoranda medzi ministerstvami kultúry oboch krajín o Slovensko-českom konzultačnom výbore pre bábkarstvo ako prvok nehmotného kultúrneho dedičstva ľudstva.       

V Lednici bude podpísané aj memorandum o spolupráci medzi Slovenským národným múzeom v Bratislave a Národným múzeom v Prahe. Generálni riaditelia RTVS a Českého rozhlasu tiež podpíšu spoločné vyhlásenie.       

Tradícia spoločných stretnutí sa začala v roku 2012, kedy sa ministri stretli súčasne v Trenčíne a v Uherskom Hradišti (29. októbra 2012), následne sa stretli v Skalici (24. apríla 2014), vo Valticiach (12. mája 2015) a v Bratislave (26. septembra 2016).

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
24.05.2019
V Českom Krumlove sa stretli zástupcovia samosprávnych krajov SR a ČR
Prvé stretnutie zástupcov samosprávnych krajov Slovenskej a Českej republiky sa uskutočnilo v dňoch 23. a 24. mája v Českom Krumlove.
viac
22.08.2020
Trnavská župa zintenzívňuje cezhraničnú spoluprácu s Juhomoravským krajom
Delegácia vedená trnavským županom Jozefom Viskupičom navštívila v dňoch 20. a 21. augusta 2020 Juhomoravský kraj.
viac
10.03.2021
Samosprávy sú pre MIRRI kľúčovým partnerom
Vicepremiérka Veronika Remišová včera rokovala so zástupcami Združenia miest a obcí Slovenska o spôsoboch, ako čo najefektívnejšie nasmerovať eurofondy do regiónov.
viac
26.08.2021
U ministra riešili aktuálne témy v sociálnej oblasti
Predseda Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Branislav Tréger sa spolu s Boženou Kováčovou, predsedníčkou Sekcie sociálnych vecí a marginalizovaných komunít ZMOS a starostkou obce Jánová Lehota, zúčastnili pracovného stretnutia na Ministerstve práce, sociálnych vecí a rodiny SR.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %