Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
05.04.2017 12:00

Vláda schválila návrh zákona o pozemkových úpravách


Ilustračná snímka.


Zákon okrem iného umožní usporiadať vlastnícke vzťahy k pozemkom pod obydliami v rómskych osídleniach. Účinnosť zmeny je naplánovaná na september 2017.


Vďaka iniciatíve Úradu splnomocnenca vlády pre rómske komunity SR a úzkej spolupráci so ZMOS a Ministerstvom pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR ako gestorom prípravy zmeny zákona, je legislatívna zmena umožňujúca vysporiadanie pozemkov pod rómskymi obydliami v parlamente.    

Skúsenosti Úradu splnomocnenca vlády pre rómske komunity SR (ÚSVRK) pri príprave národného projektu zameraného na podporu vysporiadania pozemkov pod obydliami v rómskych osídleniach a tiež analýza Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR poukázali na to, že vysporiadanie pozemkov prostredníctvom jednoduchých pozemkových úprav podľa zákona o pozemkových úpravách sa nezaobíde bez zmeny legislatívy. Spoločným úsilím sme dospeli k návrhu, ktorý vláda SR schválila na svojom 48. rokovaní.

Zákon je určený všeobecne pre každú obec, v ktorej sa rozhodnú riešiť problém vysporiadania pozemkov v rómskych osídleniach. Navrhnuté riešenia sú výhodné jednak pre majiteľov pôvodných pozemkov pod rómskymi obydliami, ktorým sa umožní dostať sa k svojmu majetku a tiež aj pre majiteľov obydlí a celého osídlenia, ktorým sa následnými opatreniami môžu zvýšiť štandardy kvality bývania. 

Zákon primárne napomôže v plnej miere spustiť realizáciu národného projektu zameraného na vysporiadanie pozemkov pod rómskymi obydliami v 150 obciach vybraných na základe zjednodušeného indexu pásma segregácie.

Legislatívny proces sa začal medzirezortným pripomienkovým konaním 24. novembra 2016. Materiál bol predložený a schválený na rokovaní vlády SR 1. marca 2017 a bol postúpený na ďalší legislatívny proces do NR SR. Predpokladá sa, že aktualizácia zákona nadobudne účinnosť v septembri 2017.

Čítajte v Obecných novinách č. 13-14/2017 na str. 11.

Autor: (mvsr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
22.04.2017
Rezort vnútra pomôže obciam s vysporiadaním pozemkov pod rómskymi obydliami
Obciam, ktoré majú na svojom území rómske obydlia, pomôže Ministerstvo vnútra SR s vysporiadaním pozemkov. Umožní mu to národný projekt „Podpora vysporiadania pozemkov v marginalizovaných rómskych komunitách“, na ktorý je z Európskej únie vyčlenená alokácia 2 652 000 eur.
viac
21.08.2020
ZMOS adresoval principiálne pripomienky k zmenám v bytovej legislatíve
Združenie miest a obcí Slovenska v rámci medzirezortného pripomienkového konania adresovalo rezortu dopravy konkrétne pripomienky, ktoré sledujú zlepšenie podpory výstavby nájomných bytov aj sociálnych zariadení.
viac
10.10.2020
ZMOS požaduje prevod pozemkov na výstavbu bytov a sociálnych zariadení
Združenie miest a obcí Slovenska požaduje pri novele zákona o pozemkových úpravách, usporiadaní pozemkového vlastníctva, pozemkových úradoch, pozemkovom fonde a o pozemkových spoločenstvách, aby bolo samosprávam umožnené získať pozemky štátu pre konkrétnu investičnú výstavbu.
viac
19.01.2024
Ministerstvo dopravy upraví dva zákony kvôli výstavbe diaľnic
Úprava stavebného zákona, ako aj zákon o strategických investíciách majú výrazne zjednodušiť povoľovacie procesy. Slovensko je stigmatizované neschopnosťou dostavať strategické investície a niektoré úseky diaľnic, čo by mali obidve legislatívy zmeniť.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %