Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
20.03.2019 02:30

Vláda: Pre okres Sabinov rozdelila 1,1 milióna eur


Na snímke zľava podpredseda vlády SR a minister životného prostredia SR László Sólymos, podpredseda vlády SR a minister financií SR Peter Kažimír, predseda vlády SR Peter Pellegrini, podpredseda vlády SR pre investície a informatizáciu Richard Raši a štátny tajomník ministestva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Gabriel Csicsai počas výjazdového rokovania vlády SR v Lipanoch v okrese Sabinov. FOTO TASR - Milan Kapusta


Vláda počas svojho stredajšieho výjazdového rokovania v Lipanoch rozdelila medzi obce sabinovského okresu a mestá Lipany a Sabinov sumu 1,1 milióna eur, ktorá má byť uvoľnená do 30. apríla. Ide o prostriedky z rozpočtovej rezervy pre okres Sabinov, ktorý patrí medzi najmenej rozvinuté okresy.


"Finančné prostriedky idú na rekonštrukciu miestnych komunikácií, rekonštrukciu materských škôl, vybavenie parkovísk, ale napríklad aj na vybavenie kuchyne v materskej škole, výstavbu viacúčelového ihriska, rekonštrukciu sociálnych zariadení, napríklad, na vybudovanie studní, spolufinancovanie výstavby domu smútku či na výstavbu oplotenia cintorína. Potom sú to pri Rožkovianskom potoku protipovodňové opatrenia," uviedol po rokovaní podpredseda vlády pre investície a informatizáciu Richard Raši (Smer-SD).       

Najviac financií, a to po 150 000 eur, ide na dofinancovanie verejného parkoviska v rekreačnej zóne v Lipanoch. Mesto získalo aj 90 000 eur na revitalizáciu parku na Námestí sv. Martina, 50 000 eur na rekonštrukciu mestskej galérie či 25.000 eur na obnovu tribúny futbalového štadióna.       

Vláda vyčlenila aj 130 000 eur na modernizáciu športového areálu v Sabinove. Ďalších 55.000 eur smeruje na obstaranie a nainštalovanie novej vzduchotechniky a klimatizácie v miestnom kine.       

"Okrem obcí a občianskych združení, ktorým bol rozdelený milión eur na úrovni okresu Sabinov, bolo ešte vyčlenených 100 000 eur na takzvané južné parkovisko, ktoré sa nachádza pri poliklinike v Lipanoch. Nadstavbu budovy robí mesto z vlastných peňazí, plus bude čerpať finančné prostriedky na centrá integrovanej zdravotnej starostlivosti. Lipany sú špecifické tým, že táto poliklinika slúži možno až 25 spádovým obciam," vysvetlil Raši.       

"Jedno parkovisko je pri akvaparku. Súkromný investor momentálne preinvestoval podľa mojich odhadov päť až šesť miliónov eur a navyše dáva aj prístupovú cestu a parkovacie plochy tuším do 100 miest, ktoré následne odovzdá mestu. Druhú časť sme sa podujali urobiť my. To parkovisko bude nielen pre súkromného investora, ale bude centrálne. Plánujeme tam urobiť amfiteáter a možno aj autokemping. Pri poliklinike máme problém so statickou dopravou, ráno sú tam už obsadené dve tretiny parkovacích miest," vysvetlil primátor mesta Lipany Vladimír Jánošík.       

Vláda tiež schválila mestu Levoča 30 000 eur na výstavbu tribúny na zimnom štadióne, kde trénujú deti a mládežnícke kategórie, ako aj dofinancovanie projektu v okrese Vranov nad Topľou. "Vláda v minulosti schválila finančné prostriedky na nákup lode, ktorá má byť silným podporným prvkom na podporu cestovného ruchu vodnej nádrže Domaša. Finančné prostriedky, ktoré boli schválené, stačia na nákup lode, ale veľmi problematický bol jej transport až niekde od Prahy vodnou cestou a po súši. Vláda preto schválila dofinancovenie projektu vo výške 200 000 eur," dodal Raši.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
06.12.2017
Po roku bude vláda opäť zasadať v Revúcej
Vládny kabinet sa po roku vracia do Revúcej. Dnes (6. 12.) tam bude mať opäť svoje výjazdové rokovanie. Ministri majú na programe doplnenie akčného plánu pre jeden z najmenej rozvinutých okresov Slovenska. Ako z neho vyplýva, pre región by mala vláda zo svojej rezervy vyčleniť milión eur.
viac
05.04.2018
Pre okres Sabinov vyčlenila vláda ďalší milión eur
Rekonštrukcie miestnych komunikácií, budov, chrámov, štadiónov, vybudovanie chodníkov či nových športovísk v okrese Sabinov. Na to všetko prispela vláda SR ďalším miliónom eur zo svojej rozpočtovej rezervy pre tento najmenej rozvinutý okres.
viac
18.01.2019
Pre okres Levoča rozdelila viac ako 1,2 milióna eur
Vláda Petra Pellegriniho počas svojho štvrtkového rokovania v Levoči rozdelila pre mestá a obce okresu 1.215.000 eur.
viac
21.11.2019
Rožňavský okres dostane viac ako 1,8 milióna eur na rozvojové projekty
Sumu viac ako 1,8 milióna eur rozdelí vláda SR obciam a ďalším subjektom v okrese Rožňava, ktorý patrí medzi najmenej rozvinuté. Kabinet o tom rozhodol na stredajšom výjazdovom zasadnutí v obci Slavošovce.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.12 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %