Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
30.05.2019 10:05

Víkend otvorených parkov a záhrad bude aj v múzeu jaskyniarstva


Ilustračný výrez plagátu


Slovenské múzeum ochrany prírody a jaskyniarstva v Liptovskom Mikuláši sa v sobotu 1. a nedeľu 2. júna zapojí do podujatia Víkend otvorených parkov a záhrad.


 V rámci programu bude pripravená lektorovaná prehliadka záhrady múzea vrátane informácií o histórii záhrady a budovy múzea, koncepcii tvorby záhrady či zásadách starostlivosti, ošetrovania a údržby porastov.       

Pracovníčka múzea Eva Mauritzová informovala o tom, že podstatným prvkom prezentácie záhrady budú ukážky vybraných biotopov európskeho významu, na ktorých ochranu slúžia územia európskeho významu ako súčasť sústavy NATURA 2000. „Vybrané boli biotopy a druhy, ktoré možno trvalo prezentovať v špecifických ekologických podmienkach tohto stanovišťa. A to aj s ohľadom na priestorové možnosti nášho areálu. Súčasťou areálu je aj geopark s ukážkami najvýznamnejších hornín Slovenska a terasová záhrada prezentujúca rôzne druhy horskej a vysokohorskej flóry,“ priblížila.       

Keďže 1. jún patrí deťom, múzeum pre ne pripravilo hravé stanovištia. Zoznámia sa na nich s liečivými bylinami, spevavcami v záhrade i horninami Slovenska. „Počas podujatia ponúkame možnosť parkovania, vstupu so psom, detské ihrisko, WC, bezbariérový prístup aj občerstvenie,“ doplnila Mauritzová.       

V poradí 11. ročník kultúrno-vzdelávacieho podujatia Víkend otvorených parkov a záhrad pripravuje 1. až 2. júna nezisková organizácia Národný Trust Bratislava. Cieľom podujatia je atraktívnym spôsobom prezentovať hodnoty zeleného dedičstva a zapájať ľudí do ich aktívnej ochrany. Podujatie má medzinárodný charakter a je súčasťou celoeurópskej iniciatívy sprístupňovania parkov a záhrad verejnosti. Dôležitým kritériom účasti je najmä zodpovedná starostlivosť vlastníka o jeho park či záhradu.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
31.05.2016
Múzeum liptovskej dediny pripraví párom tradičnú svadbu bezplatne
Tradičnú svadbu v Múzeu liptovskej dediny v Pribyline, ktoré dýcha tradíciou starých čias, môžu mať zaľúbené páry opäť po roku zadarmo.
viac
25.01.2017
Žilinská župa pokorila kultúrny milión
Hrady, múzeá, prírodné expozície, galérie či knižnice v pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja prilákali v minulom roku rekordných 1,7 mil. návštevníkov. Informoval o tom žilinský župan Juraj Blanár.
viac
09.09.2022
Objavovanie Važeckej jaskyne priblíži nová výstava v múzeu na Liptove
Storočie objavovania Važeckej jaskyne mapuje nová výstava v v Liptovskom Mikuláši. Sprístupnili ju v stredu v Slovenskom múzeu ochrany prírody a jaskyniarstva a potrvá do začiatku novembra.
viac
27.10.2022
Hrad Likava a archeoskanzen pri Liptovskej Mare sprístupnia aj cez prázdniny
Liptovské múzeum počas nadchádzajúcich prázdnin sprístupní pre verejnosť aj expozície, ktoré v tomto období bývajú väčšinou zatvorené. Ide o Hrad Likava a Archeoskanzen Havránok pri Liptovskej Mare.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %