Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
20.12.2018 12:35

Viceprimátorka si sama znížila plat, druhý viceprimátor nebude mať žiadny


Snímka zdroj: refresher.sk


Nitrianska viceprimátorka Michaela Hefková požiadala poslancov na stredajšom rokovaní mestského zastupiteľstva o zníženie svojej mzdy. Podľa návrhu mala mesačne zarábať 2600 eur v hrubom, pri schvaľovaní platu však podala pozmeňovací návrh, na základe ktorého žiadala zníženie svojej mzdy na 1800 eur


Podľa Hefkovej ide o gesto voči mestu. „Som na začiatku svojej funkcie a zatiaľ sa nemám ako preukázať výsledkami. Aj v klasických pracovnoprávnych vzťahoch prebieha skúšobná doba a ja som sa rozhodla urobiť to podobne. Či bude moje hodnotenie v budúcnosti prehodnotené, to už bude na rozhodnutí pána primátora a na základe toho, ako posúdi moje výkony,“ uviedla Hefková.       

S jej návrhom vyjadril nesúhlas primátor Marek Hattas aj mestský poslanec Miloslav Hatala. „Ste viceprimátorkou takmer 80-tisícového mesta a na plný úväzok, to zníženie platu je príliš veľké,“ skonštatoval Hatala. Poslanci však napokon názor Hefkovej rešpektovali a odsúhlasili jej plat podľa jej návrhu.       

Mestský poslanec Štefan Štefek zasa upozornil, že Hefková bola donedávna samostatne zárobkovo činná osoba a ako takej by jej prináležala za výkon funkcie viceprimátorky iba odmena bežného poslanca, ktorá je mesačne 148 eur. Podľa novely zákona o obecnom zriadení môže zástupca primátora ako poslanec dočasne uvoľnený zo zamestnania dostávať riadnu mzdu iba v prípade, že bol pred nástupom do funkcie v klasickom zamestnaneckom pomere. „Gratulujem teda pani Hefkovej, že si tak rýchlo, iba pár dní pred nástupom do funkcie, dokázala nájsť zamestnanie,“ skonštatoval Štefek.       

„Zamestnala som sa u svojho biznispartnera. Musela som tak spraviť, aby som mohla poberať plat za svoju prácu viceprimátorky, ktorú vykonávam viac ako osem hodín denne. Nevidím na tom nič zlé ani protizákonné,“ skonštatovala Hefková.       

Druhý nitriansky viceprimátor Daniel Balko bude funkciu zástupcu primátora vykonávať takisto na plný úväzok, pretože je však živnostník, nebude podľa zákona za svoju prácu pre mesto dostávať plat, ale iba poslaneckú odmenu vo výške 148 eur. „Budem dostávať toľko ako ostatní poslanci. Ja čakám na pripravovanú novelizáciu zákona a budem rád, ak potom budem môcť tieto veci riešiť normálnym spôsobom. Druhá vec je, že, našťastie, mám aj iný príjem, takže aj napriek tomu, že som tu na plný úväzok, tak zatiaľ môžem dotovať mesto Nitra svojou bezplatnou prácou. Ak sa to ale do niekoľkých mesiacov nevyrieši, tak budem musieť tiež hľadať spôsob, ako za svoju prácu dostanem zaplatené tak, ako to zákon umožňuje,“ skonštatoval Balko.       

Novelu zákona o obecnom zriadení, ktorá vstúpila do platnosti v apríli tohto roku a okrem iného upravuje aj odmeňovanie mestských poslancov a ďalších funkcionárov, kritizovali viacerí členovia nitrianskeho zastupiteľstva. „Tým, že zákon umožňuje dať plat iba viceprimátorom, ktorí predtým boli zamestnanci, diskriminuje živnostníkov, podnikateľov, umelcov či seniorov,“ myslí si poslanec a bývalý viceprimátor Ján Vančo. „Takých nedoriešených vecí je v rámci fungovania samosprávy viac. Napríklad sobášiaci poslanci dostávali za vykonávanie obradov odmenu. Teraz ju nedostávajú, hoci to robia na úkor vlastného času alebo aj cez týždeň. Tých vecí je viacej, ktoré tento zákon zrušil, a ja vôbec nerozumiem tomu, kam mala táto novela smerovať, pretože okrem posilnenia právomocí primátorov a starostov nevyriešila nič iné,“ doplnil Balko.    

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
08.12.2018
NRSR: Odmeňovanie obecných poslancov sa od februára upraví
Odmeňovanie poslancov obecných zastupiteľstiev sa upraví. Starosta bude môcť určiť plat svojho zástupcu, ktorý je poslancom, a to najviac vo výške 70 percent vlastného platu. Novelu zákona o obecnom zriadení, ktorú predložili poslanci z Mosta-Híd, schválilo v piatok plénum 108 hlasmi.
viac
01.04.2020
Trebišov s úspornými opatreniami začína od vedenia mesta
V nadväznosti na odhadované scenáre vývoja hospodárstva SR a súvisiaci odhadovaný pokles príjmov plynúcich z podielových daní pre mestá a obce, realizuje mesto Trebišov okamžité úsporné opatrenia.
viac
05.01.2021
Seniori už nebudú musieť každoročne žiadať obec o odpustenie či zníženie dane
Osoby nad 62 rokov už nebudú musieť každoročne žiadať obec o odpustenie alebo zníženie dane. Vyplýva to z novely zákona o miestnych daniach a miestnom poplatku za komunálne odpady a drobné stavebné odpady, ktorá je účinná od 1. januára.
viac
12.01.2024
Vratné poháre pomohli znížiť množstvo odpadu vo vianočnom mestečku
Vianočné sviatky sa definitívne skončili, mesto Nitra začalo s odstraňovaním a uskladnením vianočnej výzdoby. Pracovníci mestskej spoločnosti postupne demontujú vianočné stánky zo Svätoplukovho námestia i svetelnú výzdobu ulíc, informovala radnica.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %