Štvrtok 18.04.2024
Dnes má meniny 
Valér
°C
30.11.2018 04:45

Vianočné trhovisko župa otvorí v pondelok, prvýkrát aj s účasťou nemocnice


Ilustračný výrez plagátu


Vždy v prvý decembrový týždeň vianočné trhovisko Trenčianskej župy odhalí srdečnosť a šikovnosť klientov zariadení sociálnych služieb. Po prvýkrát sa s k nim so svojimi výrobkami pridajú aj pacienti považskobystrickej nemocnice.


Štvrtý ročník trhoviska s názvom Vianočné srdce Zelenej župy otvorí svoj brány v pondelok 3. decembra 2018 od 9.00 h. Udeje sa tak ozdobením vianočného stromčeka vo vestibule Úradu Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK). Od tohto momentu sa každý deň až do piatku 7. decembra v čase od 9.00 h do 14.00 h predstavia klienti dovedna 22 zariadení sociálnych služieb. Verejnosť si tak bude môcť vybrať spomedzi unikátnych hand-made vianočných ozdôb, dekorácií i pochúťok typických pre predvianočný čas. O kultúrny program počas slávnostného otvorenia trhov sa postarajú okrem ĽH Váh aj klienti Domova sociálnych služieb Čistá duša a Domova sociálnych služieb Zemianske Podhradie.

Vianočná tržnica ponúkajúca výrobky, ktoré vznikli v ergoterapeutických dielničkách zariadení sociálnych služieb v zriaďovateľskej pôsobnosti TSK, sa v priestoroch krajského úradu už stali milou tradíciou. Aktuálny štvrtý ročník Vianočného srdca Zelenej župy so sebou prináša niekoľko prvenstiev. Tohtoročná tržnica nesie prívlastok „naj“ pokiaľ ide o počet zariadení sociálnych služieb, ktoré sa rozhodli prezentovať činnosť svojich klientov formou vianočnej tržnice. „Kým v roku 2015 sme začínali s počtom trinásť zariadení, tento rok príde z celkového počtu 24 zariadení až 22 z nich, čo znamená v priebehu celého týždňa účasť takmer 100 klientov našich zariadení. Ide zatiaľ o najviac zariadení i klientov, ktorí sa tejto aktivity pod župnou strechou kedy zúčastnili,“ teší sa veľkej účasti trenčiansky župan Jaroslav Baška s tým, že najkrajšou odmenou za prácu klientov je pochvala či radosť zákazníkov, ktorí si ich výrobky odnášajú do svojich predvianočných domácností.

Premiérovo sa k Vianočnému srdcu Zelenej župy pridáva aj Nemocnica s poliklinikou v Považskej Bystrici, ktorú takisto zriaďuje Trenčiansky samosprávny kraj. Pacientov psychiatrického oddelenia, denného psychiatrického stacionára či členov Občianskeho združenia Zdravá duša bude môcť verejnosť podporiť kúpou ich výrobkov vo štvrtok 6. decembra 2018. „Prezentovať budeme vianočné dekorácie od svietnikov, cez venčeky, háčkované ozdoby, výrobky zo šišiek a snehuliakov až po hračky, zásterky a vankúšiky vyrobené z textílií či voňavé mydlá, rovnako aj bytové dekorácie ako závesné obrázky, krížiky, alebo korálkové stromčeky,“ informovala Mária Lengyelová zo Psychiatrického oddelenia NsP Považská Bystrica. Pracovná terapia predstavuje na psychiatrických oddeleniach a stacionároch dôležitú súčasťliečebného procesu. Človeku, ktorý zažíva úzkostné či depresívne stavy z rôznych príčin, pomáha odreagovať sa, stimulovať zmysly i zabezpečiť vhodný program.

Treťou novinkou, ktorá doplní program vianočného trhoviska, je aj prístroj na záchranu ľudského života, ktorý sa po novom nachádza v priestoroch župného úradu. Počas slávnostného spustenia vianočných trhov sa prítomní hostia o defibrilátore dozvedia niečo viac; či už to, kde je umiestnený alebo ako ho použiť v prípade potreby.

Program Vianočného srdca Zelenej župy podľa jednotlivých dní a viacero ďalších informácií nájdete v tejto tlačovej správe.

Autor: (ts-tsk)


komentáre
SHOW ALL
podobné
27.11.2018
V Prievidzi otvoria v septembri prvú strednú zdravotnícku školu na hornej Nitre
V Prievidzi vznikne od budúceho školského roku stredná zdravotnícka škola (SZŠ). Bude treťou v Trenčianskom samosprávnom kraji (TSK) a prvou na hornej Nitre. Zriadenie SZŠ na Vinohradníckej ulici v Prievidzi schválili na pondelkovom zasadnutí poslanci Zastupiteľstva TSK.
viac
10.12.2018
Štvrté vianočné trhovisko na župe - najviac predajcov i ľudskej spolupatričnosti
Vo vestibule Úradu Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) sa v piatok napoludnie ďakovalo všetkým riaditeľom zariadení sociálnych služieb, ktorých zriaďovateľom je Trenčianska župa.
viac
30.11.2019
Vianočné srdce Zelenej župy
V pondelok 2. decembra 2019 sa vestibul župného úradu v Trenčíne premení na špeciálne remeselné trhovisko s titulom Vianočné srdce Zelenej župy.
viac
01.12.2023
Otvorenie vianočných trhov na Trenčianskej župe
Aj tento rok sa vestibul župného úradu na jeden týždeň premení na vianočné trhovisko. Každý deň sa na Trenčianskej župe predstaví iná štvorica či pätica krajských zariadení sociálnych služieb.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %