Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
09.11.2018 03:25

Vianoce v Gazdovskom dvore budú už v novembri


Ilustračná snímka


Centrum tradičnej kultúry (CTK) v Myjave pripravilo pre deti výchovno-vzdelávacie podujatie pod názvom Vianoce v Gazdovskom dvore. TASR informovala Eva Čmelová z CTK.


       Podujatie sa uskutoční od 26. do 30. novembra v časti Myjavy Turá Lúka v priestoroch Gazdovského dvora. V rámci neho si majú deti materských, základných a stredných škôl možnosť vypočuť rozprávanie o predvianočnom období – advente, ako aj o tradičných Vianociach. "Bude to rozprávanie o čarovnej moci stridžích dní, akými boli Katarína, Ondrej, Barbora, Mikuláš, Lucia a Tomáš. Ľudia totiž v minulosti verili, že počas nich mohli zlé sily škodiť rovnako ľuďom i zvieratám, preto praktizovali rôzne ochranné úkony na odvrátenie ich negatívneho pôsobenia. Slobodné dievčatá pre zmenu využívali magickú moc stridžích dní na ľúbostné veštby, prostredníctvom ktorých mohli spoznať meno svojho nastávajúceho, jeho povolanie i to, odkiaľ mal pochádzať," uviedla Čmelová.       

Atmosféru vianočných sviatkov deťom umocní výroba tradičných ozdôb, zdobenie medovníkov, ako aj názorná ukážka prípravy tradičného štedrovečerného stola, nad ktorým podľa starých zvykov visel vianočný stromček. "Deti si z tohto podujatia odnesú nielen tradičné vianočné medovníky, naučia sa spievať koledy, ale predovšetkým nové poznatky o pravej podstate Vianoc, na ktoré nemožno zabúdať," doplnila pracovníčka CTK.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
24.03.2017
Veľká noc v Gazdovskom dvore
Zvyky a tradície spojené s prichádzajúcou Veľkou nocou môžu návštevníci Gazdovského dvora v Turej Lúke zažiť už od pondelka 27. marca 2017.
viac
06.09.2021
V Gazdovskom dvore sa uskutoční 12. ročník podujatia Dni sliviek
V sobotu (11. 9.) sa Gazdovský dvor v myjavskej mestskej časti Turá Lúka stane dejiskom podujatia nazvaného Dni sliviek. Ide už o 12. ročník podujatia, ktoré je zamerané na prezentáciu a revitalizáciu tradičného ovocinárstva, prednostne na pestovanie a spracovanie sliviek v myjavskom regióne.
viac
30.08.2023
V Gazdovskom dvore sa uskutoční 14. ročník podujatia Dni sliviek
Gazdovský dvor v myjavskej mestskej časti Turá Lúka sa v sobotu 9. septembra stane dejiskom podujatia nazvaného Dni sliviek. Informovala o tom Eva Čmelová z Centra tradičnej kultúry v Myjave.
viac
05.09.2023
V Gazdovskom dvore sa uskutoční 14. ročník podujatia Dni sliviek
Gazdovský dvor v myjavskej mestskej časti Turá Lúka sa v sobotu 9. septembra stane dejiskom podujatia nazvaného Dni sliviek. TASR o tom informovala Eva Čmelová z Centra tradičnej kultúry v Myjave.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %