Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
19.02.2018 12:16

Verejnosť pomôže rozhodnúť o zreštaurovaní kultúrneho dedičstva Slovenska


Barokový organ v kostole Evanjelickej cirkvi a. v. v Gelnici.


Nadácia VÚB vyhlasuje 9.ročník výnimočnej hlasovacej súťaže, prostredníctvom ktorej chce opäť poukázať na alarmujúci stav vzácnych kultúrnych pamiatok v našej krajine. Tentokrát sa zameriava na majestátne historické hudobné nástroje – organy.


Verejnosť má opäť príležitosť svojím hlasom rozhodnúť, ktorý z deviatich, dôkladne vybraných pokladov Slovenska bude zreštaurovaný vďaka grantu vo výške 30 000 eur. Myšlienku je možné podporiť zahlasovaním na stránke nadácie do 25. februára.

 Organ má prívlastok aj „kráľ hudobných nástrojov. Snúbia sa v ňom prvky umelecké s tými technickými a každý je jedinečný po zvukovej, výtvarnej aj konštrukčnej stránke. V našej krajine sa do dnešnej doby zachovalo veľké množstvo historických organov. „Dá sa povedať, že u nás máme organy aj v tej najmenšej dedinke, čo nie je pravidlom ani v mnohých krajinách západnej Európy. Sú to unikáty a mnohé boli najväčšími nástrojmi vo svojej dobe. Ich technicko-umelecký stav je však v drvivej väčšine zlý až kritický a ich obnova súčasnými dostupnými finančnými prostriedkami je problematická,“ hovorí vedecký pracovník z Ústavu hudobnej vedy SAV, organológ Mgr. Art. Andrej Štafura, PhD. a dodáva: „Reštaurovanie organov je pritom v porovnaní s inými pamiatkami náročnejšie. Aj v tom zmysle, že obsahujú komplex materiálov ako drevo a kov a navyše je pri nich potrebné zohľadňovať ten najdôležitejší rozmer – samotný zvuk.“

 V spolupráci s pracovníkmi Ústavu hudobnej vedy SAV zaradila Nadácia VÚB tento rok do svojho súťažného programu Poklady Slovenska spolu deväť organov na území našej krajiny, ktoré nutne potrebujú obnovu.

O grantový príspevok na reštaurovanie sa „uchádzajú“ tieto vzácne hudobné nástroje:

 -  najväčší zachovaný barokový organ na Slovensku v kostole Evanjelickej cirkvi a.v. v Gelnici,

- barokový organ v kostole sv. Petra a Pavla v považskej obci Pruské,

- jediný zachovaný truhlicový organ na Slovensku zo 17. storočia v kaplnke kaštieľa v Sv. Antone,

- organový pozitív z 18. storočia v kaplnke hradu Krásna Hôrka,

-- najstarší zachovaný kompletný organový prospekt hlavného stroja na Slovensku v Rímskokatolíckom kostole sv. Mikuláša v Prešove,

- barokový organ s ojedinelou výzdobou píšťal v kostole Evanjelickej cirkvi a.v. v Levoči,

- organ z obdobia romantizmu v Rímskokatolíckom kostole sv. Petra a Pavla v Jelšave,

- barokový organ z 18. storočia v Rímskokatolíckom kostole Premenenia Pána v Španej Doline a

- dvojmanuálový barokový organ v Rímskokatolíckom kostole v obci Báč pri Dunajskej Strede.

Zahlasovať za jeden z hudobných skvostov je možné od 12. do 25. februára na stránke www.nadaciavub.sk/poklady. V rozhodnutí môžu pomôcť aj dostupné bližšie informácie o histórii, unikátnych charakteristikách a aj súčasnom stave každého organu. Reštaurovanie nástroja s najvyšším počtom hlasov verejnosti, ktoré zafinancuje Nadácia VÚB grantom vo výške 30 000 eur, bude prebiehať na jeseň tohto roka.

„Slovensko ukrýva veľa umeleckých historických pokladov. A o väčšine z nich široká verejnosť ani nevie. Sme presvedčení, že Slováci majú byť na čo hrdí. Aj preto chceme dlhodobo poukazovať na toto kultúrne dedičstvo, hovoriť o aktuálnom, doslova krízovom stave konkrétnych pamiatok a ponúknuť riešenie na ich záchranu. To je cieľ nášho programu Poklady Slovenska, v rámci ktorého sa tento rok za podpory aktívnych ľudí pokúsime zachrániť vzácny hudobný nástroj nevyčísliteľnej hodnoty,“ hovorí predseda správnej rady Nadácie VÚB Alexander Resch.

Nadácia VÚB pomohla v minulosti vrátiť do pôvodnej krásy už mnohé pamiatky, ktoré uviedol zub času do dezolátneho stavu. Hlasy verejnosti rozhodli o záchrane napr. renesančnej zvonice v podtatranskej obci Vrbov, sôch antických bohov v Piešťanoch, Leopoldovej brány v Komárne, vitráže v Spišskej Kapitule, fresiek v stredovekom kostolíku v obci Čerín či diela Majstra Pavla z Levoče – jeho Súsošia Kalvárie v Spišskej Novej Vsi.

Autor: (ts-Alena Walterová, PR manažér VÚB)


komentáre
SHOW ALL
podobné
06.03.2019
Verejnosť môže nominovať pamiatky, ktoré potrebujú pomoc
Prvého marca 2019 sa otvoril nový ročník unikátnej iniciatívy Poklady Slovenska poukazujúcej na neutešený stav rôznych kultúrnych pamiatok v našej krajine. Nadácia VÚB má v pláne podporiť záchranu jednej pamiatky sumou až do výšky 50-tisíc eur.
viac
06.07.2020
Poznáme 12 finalistov ankety Strom roka 2020. Hlasovanie odštartovalo!
Aj v osemnástom ročníku súťaže stromov zabojuje o prestížny titul i odborné ošetrenie 12 finalistov z celého Slovenska. Patronát nad anketou drží už deväť rokov známy spevák, Peter Lipa.
viac
04.05.2021
Ďalšia pamiatka sa dočká obnovy – verejnosť môže posielať nominácie
Už po dvanásty raz sa môžu ľudia zo všetkých regiónov krajiny zapojiť do iniciatívy venovanej záchrane kultúrnych pamiatok - Poklady Slovenska.
viac
02.06.2023
O grant v súťaži Poklady Slovenska sa uchádza deväť pamiatok
O grant na obnovu či reštaurovanie vo výške 30.000 eur sa v 14. ročníku súťaže Poklady Slovenska uchádza deväť historických pamiatok. O víťazovi môže verejnosť rozhodnúť prostredníctvom online hlasovania do 15. júna. Informovali o tom organizátori.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %