Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
07.07.2018 10:00

Veľkí producenti smerujú k výrobe iba recyklovateľných obalov


Ilustračná snímka, zdroj: Refresher


Najväčší svetoví výrobcovia plastových obalov podporujú ciele obehového hospodárstva, ktoré Európsky parlament odporučil v apríli svojim štátom. Firmy menia filozofiu vlastnej výroby smerom k výraznému (až nulovému) percentu nerecyklovateľných plastov.


Významne tak prispejú k zámeru EÚ zvýšiť vo svojich členských štátoch recykláciu plastov do roku 2025 na 50 percent a do roku 2030 na 55 percent.

Recyklácia, prezentovaná ako najekologickejší praktický spôsob riešenia súčasnej neudržateľnosti narábania s použitými plastmi, je v súčasnosti pre Európanov o to komplikovanejšia, že Čína od začiatku roka odmietla prijímať z iných krajín použité plasty na spracovanie, čím Európu donútila odpovedať si aj na otázku: „Čo s „balíkom“ plastov, ktorý nám len z tohto dôvodu do roka 2030 vyrastie do obrovských rozmerov?“

Doplňme, že použité plasty nechcú Európania vyhodiť do aj tak plastmi zamorených morí či zakopať do zeme. A ani ich spaľovanie nepovažujú za natoľko zodpovedné riešenie ako recykláciu.

Veľké firmy a obehové hospodárstvo

Sedliacka logika potvrdzuje, že ak recyklovateľné plasty začnú vyrábať ich najväčší producenti, ostatní sa pridajú. Najmä ak všetkých k takémuto kroku stimulujú prijaté ekonomické pravidlá. V tejto súvislosti stojí za zmienku postoj spoločnosti Unilever, jedného z najväčších výrobcov potravín a drogistického tovaru sveta. Do roku 2025 chce Unilever preorientovať svoju produkciu tak, aby všetky plastové obaly, vyrobené alebo použité spoločnosťou, bolo možné opätovne využívať, recyklovať alebo kompostovať. Zároveň vyzvala všetkých zástupcov spotrebného priemyslu, nech aj oni u seba urýchlene zavedú obehovú ekonomiku.

Ako to vidia v Procter & Gamble (P&G)?

P&G ako jeden z najväčších svetových producentov spotrebného tovaru zase deklaruje prechod od slov k činom okrem iného aj obmedzením výroby všetkých farebných plastov, ktoré sa komplikovanejšie recyklujú. Namiesto nich celý rad výrobkov balí do čírych plastových obalov, ktoré možno recyklovať spoločne.

Švédska automobilka a plasty

O výrobcovi špičkových automobilov Volvo je zase známe, že od budúceho roka bude každý z jeho nových modelov poháňaný výlučne alebo aspoň čiastočne elektrinou. Pred pár dňami sa v súvislosti s obehovým „boomom“ dalo Volvo počuť, že do roka 2025 minimálne štvrtina plastov v jeho nových autách bude pochádzať výlučne z recyklovateľných materiálov.

Nestlé – „lastovička“ zo Slovenska

Pridajme, že aj najväčší výrobca a distribútor potravín na Slovensku, spoločnosť Nestlé, deklaruje zavedenie výlučne recyklovateľných alebo opakovateľne použiteľných obalov do roku 2025. „Vítame, že akcionári organizácie zodpovednosti výrobcov ENVI-PAK sú medzi tými, ktorí idú ostatným príkladom a ciele balíčka obehového hospodárstva si vzali za svoje,“ oceňuje rozhodnutie výrobcov Hana Nováková, generálna riaditeľka OZV ENVI-PAK. „Len prechodom lineárneho hospodárstva na obehové sa posilní predchádzanie vzniku odpadov, minimalizujú negatívne vplyvy odpadov na životné prostredie a bude možné ich čo najlepšie ďalšie využívanie.“

P. s. Svetová spotreba plastov sa z približne 5 miliónov ton z roku 1950 vyšplhala na dnešných 100 miliónov ton ročne. Svet dosiaľ vyrobil približne 8,5 miliárd ton plastov, z ktorých zrecykloval sotva 9 percent. Polovica všetkých bola vyrobená v posledných 13 rokoch a z nich sa polovica použila iba raz. Zvyšok skončil v riekach, moriach, leží na zemi, pod ňou alebo bol spálený.

Autor: (pš)


komentáre
SHOW ALL
podobné
05.08.2016
Pomôže novela zákona o odpadoch v boji proti plastovým taškám?
Plastové tašky sa zaraďujú medzi celosvetovo najčastejšie produkovaný odpad. Vysoká spotreba plastových tašiek v súčasnej dobe predstavuje veľký environmentálny problém.
viac
05.04.2019
László Sólymos: Zbytočnému plastu na Slovensku odzvonilo
Ročne sa na slovenský trh uvedie až 14-tisíc ton neobalových plastových výrobkov, z ktorých sa časom stane odpad.
viac
14.07.2021
Neďaleko Žiliny majú najmodernejšiu linku na spracovanie odpadu
Podľa najnovších údajov vyprodukoval vlani každý Slovák 446 kilogramov odpadu. Podľa štatistického úradu je to až o 53 kilogramov viac, ako je priemer za posledných päť rokov.
viac
03.10.2023
Požadujeme stabilizáciu rozšírenej zodpovednosti výrobcov v triedení odpadu
Združenie miest a obcí Slovenska a zberové spoločnosti vo vlastníctve miest a obcí žiadajú MŽ SR o znovuzavedenie vyhlášky č.368/2020, ktorá zabezpečuje zavedenie minimálnych sadzieb za určenie nákladov na zabezpečenie triedeného zberu a zhodnotenia odpadov z obalov a neobalových výrobkov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %