Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
15.12.2016 12:37

Veľká nespokojnosť so stavom demokracie v SR ženie ľudí k extrémizmu


Ilustračná snímka: (int).


Až 40 % ľudí považuje kvalitu demokracie na Slovensku za skôr zlú až mizernú. Naopak, spokojných so stavom demokracie je iba približne štvrtina Slovákov (26 %).


Za posledných päť rokov sa úroveň demokracie zhoršila podľa 43 % ľudí, naopak, smerovanie k lepšiemu v prípade demokracie vníma 18 % Slovákov. Vyplýva to z reprezentatívneho prieskumu verejnej mienky o vnímaní demokracie na Slovensku, ktorý na zadanie inštitútu INEKO vykonala agentúra Focus.      

"Najmenej spokojní sú voliči strán ĽSNS, OĽaNO-NOVA, SaS ako aj nevoliči. Naopak pozitívne hodnotia stav a vývoj demokracie najmä voliči strán Smeru-SD a SNS," informoval o zisteniach prieskumu, v ktorom na prelome októbra a novembra odpovedalo 1020 respondentov, riaditeľ INEKO Peter Goliaš.      

Ako dodal, kritiku stavu demokracie respondenti vysvetľovali najmä tým, že politici nepracujú vo verejnom záujme, ale v záujme vlastnom alebo spriaznených podnikateľov. "Za problém považujú tiež netrestanie nehospodárneho nakladania s majetkom a peniazmi štátu, ako aj to, že si ľudia nie sú rovní pred zákonom a vymožiteľnosť práva je slabá," uviedol.      

Poukázal na to, že nespokojnosť so zneužívaním moci ženie mnohých k extrémizmu. "Zhruba každý štvrtý občan Slovenska vidí alternatívu súčasného stavu demokracie už aj v zrušení parlamentného systému a nastolení diktatúry. K socialistickému zriadeniu spred roka 1989 by sa vrátilo až 28 % ľudí, a až 35 % pripúšťa vystúpenie Slovenska z Európskej únie," informoval riaditeľ INEKO.      

Martin Slosiarik z agentúry FOCUS spresnil, že zo zozbieraných dát vyplynulo, že približne 16  % by súhlasilo zároveň s vystúpením z EÚ i prechodom z parlamentného systému na totalitný režim. "Súhlasil by s tým každý štvrtý respondent v Bratislavskom a Prešovskom kraji. Najčastejšie takéto riešenie podporujú ľudia s nízkym príjmom i vzdelaním," spresnil Slosiarik. Upozornil na to, že hoci sa podobné zmýšľanie najčastejšie vyskytlo v odpovediach voličov ĽSNS a Sme rodina, nemožno tento postoj pripísať iba voličom tzv. antisystémových strán. "Podobne sa totiž vyjadrilo 11 až 19 % voličov iných, i tých štandardných politických subjektov," uviedol.      

Hoci ľudí odmietajúcich demokraciu či EÚ je podľa prieskumu stále značná menšina, vysokú nespokojnosť so stavom demokracie a relatívne vysoký podiel ľudí odmietajúcich demokraciu a integráciu do EÚ považuje INEKO za varovný signál, ktorému treba venovať väčšiu pozornosť. "Ide totiž o živnú pôdu pre ďalšie posilnenie extrémistov a populistov na politickej scéne," upozornil Goliaš.      

V tejto súvislosti predstavil i názor respondentov na to, ako posilniť demokraciu a zároveň zvýšiť v spoločnosti pozitívne vnímanie jej stavu. "Až dve tretiny respondentov vidí jej zdokonalenie vo väčšej angažovanosti slušných ľudí pri spravovaní verejných záležitostí. Zhruba rovnaký podiel si želá posilniť nezávislosť a odbornosť policajných vyšetrovateľov, prokuratúry, súdnictva, kontrolných a regulačných orgánov, aby sa znížilo riziko zneužitia moci," uviedol Goliaš.

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
21.12.2016
Demokraciu nemožno hodnotiť kauzami
Na demokraciu sa môžeme pozerať z hľadiska legislatívneho ukotvenia jej mechanizmov, ale aj cez vlastné sklamania, osobné očakávania a nevyužité príležitosti.
viac
16.07.2020
Zapojte sa do druhého kola prieskumu európskej nadácie EUROFOUND
Tripartitná agentúra Európskej únie prichádza s druhým prieskumom zameraným na monitorovanie vplyvu súčasnej pandémie na naše osobné a pracovné životy s cieľom porovnať súčasné obdobie po pandémii s obdobím, kedy sa uplatňovali reštriktívne opatrenia.
viac
28.08.2020
Bratislava plánuje prieskum k digitálnym službám a potrebám obyvateľov
Mesto Bratislava plánuje prieskum verejnej mienky k digitálnym službám a potrebám obyvateľov hlavného mesta. Predpokladaná hodnota prieskumu je 10 000 eur a má byť realizovaný na vzorke najmenej 1000 dospelých respondentov s trvalým pobytom v Bratislave.
viac
12.07.2021
Mesto Šaľa sa vydalo na cestu za zlepšovaním na princípoch modelu CAF
Šalianska radnica už niekoľko rokov pracuje na skvalitňovaní služieb pre občanov. Terajšie vedenie mesta, od svojho nástupu, nastavuje filozofiu fungovania úradu v zmysle služby občanovi, lebo verejná služba má znamenať, že úrad je tu pre občana s cieľom vybaviť jeho požiadavku čo najústretovejšie.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %