Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
03.01.2019 10:10

Vďaka obnove výroby muránskych buchiet vytvorili v Muráni šesť pracovných miest


Pracovníčky obce Muráň v okrese Revúca v obecnej prevádzke pri príprave muránskych buchiet, tradičnej regionálnej kulinárskej špeciality. EASYFOTO TASR - Branislav Caban.


Dovedna šesť pracovných miest sa podarilo vytvoriť samospráve dediny Muráň v okrese Revúca vďaka obnoveniu výroby regionálnej špeciality – muránskych buchiet. Pred rokom a pol ich po niekoľkoročnej prestávke začala obec piecť vo vlastnej prevádzke a v súčasnosti predáva stovky kusov buchiet denne.


„Začali sme s dvoma ženami, ktoré mali skúsenosti s pečením. Následne sme museli rozšíriť prevádzku na dve zmeny, takže momentálne máme zamestnaných päť žien vo výrobe a jednu predavačku," priblížil starosta Roman Goldschmidt s tým, že počas prvých mesiacov predali v priemere okolo 600 buchiet denne. "Potom to stúplo na 800, 900 a v letných mesiacoch sme sa dostali aj na 1000. Rekord sme zaznamenali počas Ródea Muráň, kedy sa denne napieklo 1800 buchiet," dodal.       

Obnovenie pečenia pochúťky prišlo po niekoľkoročnej prestávke, počas ktorej sa buchty v Muráni nevyrábali. Podľa starostu sa však s tým obec nechcela zmieriť. "Muránske buchty mali naozaj dobré meno, poznali ich skoro na celom Slovensku. Hľadali sme preto vhodný objekt, kde by sme ich opäť piekli. Nakoniec sa nám naskytla možnosť, kúpili sme nehnuteľnosť v centre obce, vzali sme si úver 80.000 eur a celé sme to prerobili," uviedol starosta.       

Po roku a pol fungovania považuje spomínaný projekt za veľmi úspešný, pričom k úspechu podľa jeho slov pomohlo aj množstvo návštevníkov, ktorí do dediny prichádzajú. "Viac sme sa zamerali na turistov, ktorých sa tu hlavne v letnom období premelie veľmi veľa. Muráň je totiž vstupnou bránou na Muránsku planinu a hrad," konkretizoval Goldschmidt.       

Naopak, sklamaním je podľa neho finančná podpora, ktorú na pečenie buchiet napriek prísľubu nedostali z akčného plánu rozvoja okresu. "Náš projekt bol schválený akčnou radou, kde sme mali prisľúbených 23.000 eur. Žiaľ, nakoniec sme nedostali ani cent, a tak sme všetko museli vybudovať z obecných prostriedkov. Boli sme z toho smutní, počítali sme, že nám tie peniaze prídu, pretože produkt sa vyrába a ľudia sú zamestnaní," podotkol starosta.       

Muránske buchty majú vyše 50-ročnú tradíciu a vyznačujú sa okrem 'nadýchaného' kysnutého cesta aj svojou bohatou plnkou. V obci sa piekli nepretržite do roku 2014, kedy súkromný podnikateľ, ktorý vlastnil prevádzku na ich prípravu, s touto aktivitou skončil. Na tradíciu nadviazala samospráva až v auguste 2017 spustením vlastnej prevádzky.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
07.02.2017
Nový investor by mal v obci Mýtna vytvoriť okolo 40 pracovných miest
Okolo 30 až 40 pracovných miest má v Mýtnej v okrese Lučenec vytvoriť nový investor, spoločnosť Swietelsky z Rakúska. Potvrdil to starosta Pavel Greksa, podľa ktorého sa firma stane najväčším zamestnávateľom v obci.
viac
09.08.2017
Na hornej Nitre vzniknú stovky nových pracovných miest
V pondelok 7. augusta 2017 bola slávnostným výkopom odštartovaná druhá fáza výstavby výrobného závodu spoločnosti Brose Prievidza. Po jej dokončení sa zvýši výrobná kapacita, no najmä pribudnú nové pracovné miesta. Spoločnosť plánuje zamestnať viac ako 400 ľudí a postupne tento počet zvyšovať.
viac
08.03.2018
Obec Muráň obnovila tradíciu pečenia muránskych buchiet, zamestnala piatich ľudí
Tradíciu prípravy muránskych buchiet v obci Muráň v Revúckom okrese, ktorá bola niekoľko rokov prerušená, sa podarilo miestnej samospráve obnoviť. Ako TASR informoval starosta Roman Goldschmidt, obec si na obnovu prípravy tejto regionálnej kulinárskej pochúťky zobrala úver 80-tis. eur.
viac
15.06.2020
Muránske buchty sú tradíciou lokálnej značky
Niekedy sa stačí len pozrieť do vlastnej kuchyne a chytiť to za ten správny koniec. Obec Muráň v Revúckom okrese zariskovala a začala podnikať v gastronómii.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %