Štvrtok 18.04.2024
Dnes má meniny 
Valér
°C
28.04.2017 05:29

Vďaka grantom EHP sa podarilo obnoviť benediktínsky kláštor


Miesto, na ktorom stojí kláštor, bolo obývané už vo veľkomoravskom období. Benediktínsky kláštor v Hronskom Beňadiku vznikol v polovici 11. storočia. Snímka: (sy)


Zástupcovia mesta Nitry na čele s Marianou Záturovou, vedúcou útvaru propagácie a cestovného ruchu MsÚ v Nitre sa koncom marca zúčastnili na záverečnej konferencii usporiadanej Rímskokatolíckou cirkvou - Biskupstvom Nitra v spolupráci s obcou Hronský Beňadik.


Konferencia sa konala pri príležitosti ukončenia projektu Obnova časti bývalého kláštora Benediktínov v Hronskom Beňadiku za účelom jeho sprístupnenia širokej verejnosti a dobudovania turistickej infraštruktúry. Vystúpili na nej architekt Tomáš Haviar, ktorý zhodnotil obnovu z hľadiska architektúry, Zuzana Kasová z KPÚ v Banskej Bystrici, ktorá hovorila o rekonštrukcii z hľadiska pamiatkovej starostlivosti a Martin Štofko z Rímskokatolíckej cirkvi - Biskupstva Nitra. Ten hovoril o doterajších prácach na obnove časti kláštora a z pohľadu investora načrtol ďalšie vízie rekonštrukcie. Projekt bol podporený Grantmi EHP z programového obdobia 2010 – 2014 v sume takmer 509 000 eur. Národným kontaktným bodom Finančného mechanizmu EHP je Úrad vlády SR a zároveň je správcom programu, v rámci ktorého sa tento prínosný projekt uskutočnil.

Vďaka projektu sa podarilo zachrániť časť unikátneho benediktínskeho kláštora s chrámom a celým komplexom budov, ktorý ohromuje návštevníkov svojou monumentálnosťou a spojením gotiky, renesancie i baroka.

V rámci projektu sa uskutočnili najmä záchranné práce na obnove opátskeho krídla s baštou a sýpke s baštou. V minulosti Nitrianske biskupstvo zrekonštruovalo krov a strechu a obnovilo výplne otvorov. Súčasťou projektu boli aj reštaurátorské práce na severnej fasáde opátskeho krídla, kamenných portáloch, obnova klenieb aj na objekte sýpky a podobne. Vďaka projektu sa výrazne zlepší turistická infraštruktúra. Súčasťou konferencie bola aj vernisáž fotografií, ktoré mapujú záchranu kultúrnych pamiatok v SR vďaka Grantom EHP a Nórska.

V zrekonštruovanej sýpke vznikla výstavná sieň. Inštalovali v nej výstavu fotografií mapujúcu priebeh jednotlivých rekonštrukcií kultúrnych pamiatok.

 

Autor: (sy)


komentáre
SHOW ALL
podobné
07.03.2017
Na hrade Revište chcú dokončiť severnú vežu, hľadajú staré fotografie
Združenie na záchranu hradu Revište plánuje v tomto roku dokončiť na tejto kultúrnej pamiatke pri Žarnovici opravu severnej veže a vybudovať vyhliadkovú plošinu.
viac
07.08.2020
Obec Hubice vďaka dotácii zaobstarala bytovku s 12 nájomnými bytmi
Obec Hubice dostala z Ministerstva dopravy a výstavby SR dotáciu na zaobstaranie nájomných bytov vo výške 225 820 eur, a tak mohla naplniť svoj zámer odkúpenia už postavenej bytovky od súkromného staviteľa.
viac
11.11.2020
Mesto získalo 736 946 eur z nórskych fondov na opravu kaštieľa
Mesto Želiezovce získalo 736.946 eur z grantového mechanizmu EHP a Nórska na obnovu strechy a severovýchodného krídla kaštieľa v Želiezovciach. Potvrdila to vicepremiérka a ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Veronika Remišová.
viac
19.03.2024
Benediktínsky kláštor sa uchádza o cenu za najkrajšiu obnovenú pamiatku
Biskupstvo Nitra sa uchádza o ocenenie Fénix - Kultúrna pamiatka roka za najkrajšiu obnovenú kultúrnu pamiatku. Do súťaže bol nominovaný obnovený komplex starobylého benediktínskeho kláštora v Hronskom Beňadiku, informovalo biskupstvo.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %