Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
09.01.2018 07:00

Varovné nálepky upozorňujú cestujúcich po vystúpení z autobusov


Snímka zdroj: (tsk).


Najviac dopravných nehôd s účasťou chodca vzniká neuváženým vybehnutím ľudí na cestu spoza stojaceho autobusu. Trenčiansky samosprávny kraj sa podobné situácie rozhodol eliminovať prostredníctvom varovných nálepiek na autobusoch.


Trenčiansky samosprávny kraj spolu so svojimi zmluvnými dopravcami SAD Trenčín, a. s., a SAD Prievidza, a. s., každoročne zvyšuje komfort a kvalitu cestovania hromadnou dopravou. „Cestovanie novými autobusmi po kraji je teraz ekologickejšie i bezpečnejšie. Nové nízkopodlažné autobusy uľahčujú presun napríklad starším ľuďom alebo mamičkám s deťmi. Navyše sú vybavené aj bezpečnostnými pásmi,“ povedal predseda Trenčianskeho samosprávneho kraja Jaroslav Baška.

Kraj však dbá aj na bezpečnosť cestujúcich, a to nielen v autobuse, ale aj mimo neho. Ako informoval vedúci Odboru dopravy Úradu TSK Jaroslav Pleva, najviac nehôd s účasťou chodca vzniká, keď osoba vbehne na cestu spoza stojaceho autobusu. Vodič vozidla idúceho po ceste nemá kvôli autobusu dobrý výhľad a neočakáva chodca na ceste, čím môže dôjsť k nehode. Trenčiansky samosprávny kraj sa preto rozhodol strety vozidiel s chodcami eliminovať formou vizuálneho varovania. Verejnosť si tak môže na modrých autobusoch všimnúť úplne nové nálepky, ktoré majú za úlohu odradiť chodcov od nebezpečného vstupu na vozovku spoza autobusu. „Trenčiansky samosprávny kraj je presvedčený, že keď budú cestujúci postupovať podľa pokynov uvedených na piktogramoch, vždy prejdú bezpečne cez cestu a to je účelom uvedených opatrení,“ dodal Pleva.

Cieľom tohto opatrenia je upozorniť cestujúcich, ktorí vystupujú z autobusu, aby prechádzali cez vozovku, až keď autobus opustí priestor zastávky. Toto pripomenutie je strategicky umiestnené nielen na dverách autobusov, aby ho cestujúci brali na vedomie už pri vystupovaní, ale aj na zadnej časti autobusu, kde chodcom znova pripomenie obozretnosť pri prechádzaní cez cestu.

Autor: (lb, tsk)


komentáre
SHOW ALL
podobné
28.12.2017
Mesto do autobusov zavedie zariadenie na monitorovanie ich pohybu
Koncom roka končí zmluva medzi mestom Žiar nad Hronom a Slovenskou autobusovou dopravou (SAD) na prevádzkovanie spojov Mestskej hromadnej dopravy (MHD). Žiarčania sa však nemusia obávať, pravidelné spoje MHD budú premávať aj od januára budúceho roku.
viac
21.04.2020
Zvolen získal na nákup štyroch autobusov MHD 1,16 milióna eur z eurofondov
Mesto Zvolen získalo nenávratný finančný príspevok (NFP) z eurofondov vo výške viac ako 1,16 milióna eur na nákup štyroch nových autobusov. Majú byť použité na modernizáciu vozového parku mestskej hromadnej dopravy (MHD).
viac
08.07.2022
Cestujúci trenčianskou MHD budú môcť aj naďalej využívať prímestské autobusy
Spolupráca Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) a mesta Trenčín vo využívaní prímestských autobusov cestujúcimi v mestskej hromadnej doprave (MHD) v Trenčíne bude pokračovať. V stredu (6. 7.) o tom rozhodli poslanci Zastupiteľstva TSK.
viac
06.12.2022
V MHD pribudli štyri nové autobusy, SAD pokračuje v obnove vozového parku
V popradskej mestskej hromadnej doprave (MHD) pribudli štyri nové autobusy. Slovenská autobusová doprava (SAD) Poprad ich odovzdala do prevádzky tento týždeň, ide o vozidlá s ekologickými motormi, spĺňajúcimi normu Euro 6.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %