Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
02.05.2018 01:50

V Združení miest a obcí Kysúc rezonuje najmä téma stavebného zákona


Pohľad na účastníkov snemu


Vo štvrtok 8. marca sa na radnici v Krásne nad Kysucou uskutočnil prvý tohtoročný snem Združenia miest a obcí Kysúc (ZMOK ) za účasti primátorov a starostov obcí z okresu Čadca, na ktorom sa zúčastnila aj predsedníčka ŽSK Erika Jurinová spolu s podpredsedom ŽSK Petrom Dobešom.


Na úvod rokovania predseda ZMOK Jozef Grapa predstavil predsedníčke a podpredsedovi Žilinského samosprávneho kraja svojich kolegov zo samosprávy. Erika Jurinová oboznámila prítomných o svojich predstavách pri napĺňaní svojho mandátu a vystúpil aj podpredseda Peter Dobeš, ktorý informoval o kompetenciách a požiadavkách samosprávy a ďalšej spolupráci. Predseda ZMOK a primátor Krásna nad Kysucou Jozef Grapa e-Kysuciam priblížil rokovanie slovami. „Po živej diskusii nasledovali pracovné otázky, ktoré trápia kysuckú samosprávu.“ Predseda združenia ďalej informoval starostov a primátorov o schválenej a pripravovanej legislatíve, zákone o obecnom zriadení, zákone o sociálnych službách a o opatrovateľskej službe, stavebnom zákone a ďalších legislatívnych úpravách. V pléne rezonoval najmä pripravovaný stavebný zákon, s jeho znením samosprávy vyslovili nesúhlas a budú ho pripomienkovať aj na 29. sneme ZMOS, ktorý sa uskutočni 23. a 24. mája v Bratislave.

Účastníci rokovania zvolili aj delegátov, ktorí budú zastupovať okres Čadca na sneme ZMOS.

Riaditeľ Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny Jozef Cech informoval účastníkov zasadania o aktuálnom stave nezamestnanosti v okrese a avizoval nové formy spolupráce s nezamestnanými ľuďmi, ktorí sú evidovaní na úrade práce.

„Zasadnutie ZMOK potvrdilo, že ťažkostí v samospráve nie je málo, ale všetci sú si vedomí, že len vďaka usilovnej práci starostov, primátorov miest, ale aj zamestnancov samospráv sú naše mestá a obce krajšie, vynovenejšie a poskytujú modernejšie služby obyvateľom Kysúc,“ pripomenul v závere predseda ZMOK Jozef Grapa. K toľko pertraktovanému stavebnému zákonu sa vyjadril aj starosta Starej Bystrice Ján Podmanický. „Nový stavebný zákon pripravuje ministerstvo dopravy a deje sa tak bez bližšej komunikácie so ZMOS. Ja ako starosta obce, kde stavebný úrad funguje už dlhé roky, považujem tento zákon za veľmi nešťastný. V konečnom dôsledku prinesie vzdialenie stavebného konania, vybavovanie stavebných povolení pre občanov, pretože štát chce stiahnuť stavebné úrady len do vybraných miest. Z tohto dôvodu sme tlmočili názor, ktorý by sa mal pretaviť do vyjadrenia ZMOS, v ktorom chce vyzvať premiéra, aby zastavil tieto snahy, ktoré poškodia našich občanov,“ vyjadril znepokojenie Ján Podmanický.

Primátori a starostovia absolvovali exkurziu na najmodernejšom zimnom štadióne, kde okrem ľadovej hracej plochy zavítali aj do wellnessu, telocvične, kongresovej miestnosti a reštaurácie. Konštatovali, že MM Aréna je unikátny projekt na Slovensku. MM Arénu navštevujú aj športovci zo zahraničia a Kysučania sú na ňu právom hrdí.

Obecné noviny č. 17-18/2018

Autor: (Zdroj: e-Kysuce)


komentáre
SHOW ALL
podobné
24.04.2016
Nedobudované komunikácie brzdia rozvoj celého regiónu
V Krásne nad Kysucou sa vo štvrtok 17. marca uskutočnil snem starostov a primátorov miest Združenia miest a obcí Kysúc pod vedením jeho predsedu Jozefa Grapu.
viac
04.12.2016
Členovia ZMO hornej Nitry o problémoch, ktoré trápia obyvateľov regiónu
V stredu 16. novembra sa v Kultúrnom dome v Čereňanoch (okres Prievidza) konal druhý snem Združenia miest a obcí hornej Nitry (ZMO HN) v roku 2016.
viac
07.06.2021
Predseda ZMOS navštívil zástupcov kysuckých samospráv
Spoločné rokovanie Združenia miest a obcí Kysúc (ZMOK) sa v piatok 4. júna 2021 uskutočnilo v obci Zákopčie (okres Čadca). Zástupcovia samosprávy z Kysúc hovorili o viacerých aktuálnych témach.
viac
10.09.2021
Najpálčivejší problém po legislatívnej stránke je pre obce stavebný zákon
Najpálčivejším problémom pre samosprávy na Slovensku je po legislatívnej stránke stavebný zákon. Riešenie vidia v rýchlej novele zákona, zhoda so štátom zatiaľ nie je ani v prípade výkonu stavebných úradov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %