Utorok 19.03.2024
Dnes má meniny 
Jozef
°C
08.03.2018 10:00

V Ubli otvorili zariadenie pre seniorov, zriadili pre nich aj klub


Ilustračná snímka


Zariadenie pre seniorov, ale aj klub pre starších ľudí fungujúci na dobrovoľnej báze. Aj toto sú novinky, ktorými chce prihraničná obec Ubľa v Sninskom okrese udržať obyvateľov v regióne.


     Zariadenie pre seniorov je zamerané na nepretržitú 24-hodinovú pobytovú opatrovateľskú starostlivosť o starších ľudí. Jeho kapacita je 18 osôb, z toho pri 12 klientoch sa špecializujú na konkrétne choroby, ako sú napr. Alzheimerova či Parkinsonova. "Do zariadenia sú prijímaní na základe svojej žiadosti a následne rozhodnutia obce a posúdenia ich odkázanosti na túto starostlivosť. Momentálne je stav plný," uviedla pre TASR starostka obce a tiež iniciátorka celej myšlienky Nadežda Sirková. Otvorili ho pritom v polovici januára tohto roka. Prevádzkuje ho nezisková organizácia Kosmatec.       

Zamestnanie tu našlo desať žien z obce. "Tá im vyšla v ústrety, ponúkla priestory na prenájom za symbolické jedno euro na mesiac. Ide o opustenú budovu v areáli základnej školy, v ktorej sa minimálne 35 rokov nič nedialo. Je to prízemný pavilón s vlastným vchodom i dvorom. Priestory si samy zrekonštruovali," vysvetlila Sirková s tým, že všetky ďalšie náklady i samotná prevádzka sú v kompetencii neziskovej organizácie.       

"Celý zmysel toho je v tom, že sme dokázali poriešiť seniorov nielen z našej obce, ale aj z okolia, dokázali sme zamestnať desať ľudí, čo znamená, že tieto mladé ženy a rodiny nám nebudú odtiaľ utekať," spomenula s tým, že v obci na to nadväzuje materská i základná škola, k dispozícii je aj zdravotné stredisko.       

V Ubli mali do konca minulého roka zriadený aj denný stacionár. Ukončiť jeho činnosť museli pre novelu zákona o sociálnych službách, finančne by náklady naň podľa starostky neutiahli. "Ale otvorili sme ako obec klub seniorov pre tých, ktorí si už zvykli na každodenné stretávanie sa a komunikáciu, keďže sa naspäť socializovali, pretože ide viac-menej o starších ľudí, ktorí žijú osamote. Funguje na dobrovoľnej báze, to znamená, že tí, ktorí chcú, tak tam chodia. Momentálne ho denne navštevuje približne 15 seniorov," vysvetlila s tým, že priestory, ktoré sa nachádzajú v budove obecného úradu, sú im k dispozícii počas týždňa od 9.00 do 13.00 h.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
08.08.2017
Kežmarok chce do dvoch rokov vybudovať nové hokejbalové ihrisko
Zvýšený záujem o hokejbal z radov detí aj dospelých motivoval mesto Kežmarok k zámeru postaviť nové ihrisko. Po výstavbe letného kúpaliska a plánovanej obnove torza zimného štadióna, pôjde o tretiu väčšiu investíciu do kežmarského športu.
viac
28.11.2019
V obci Radobica otvoria nové zariadenie pre seniorov, prinieslo pracovné miesta
Obyvatelia Radobice v okrese Prievidza, ale i ďalší z bližšieho a vzdialenejšieho okolia budú mať k dispozícii nové sociálne služby. V Radobici začne od januára budúceho roka fungovať nové zariadenie pre seniorov (ZpS), prinieslo i nové pracovné príležitosti.
viac
29.12.2020
Kraj pokračuje s projektom výstavby domu sociálnych služieb v Krupine
Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK) pokračuje s projektom výstavby nového domu sociálnych služieb v Krupine. Spracovanie projektovej dokumentácie pre výstavbu obstaral a so spracovateľom už uzavrel aj zmluvu.
viac
18.03.2023
V Turzovke otvorili nové zariadenie pre seniorov
Prvý marcový deň otvorilo svoje brány nové moderné Zariadenie sociálnych služieb v Turzovke. Pri tejto príležitosti privítal primátor mesta JUDr. Ľubomír Golis s kyticou kvetov prvú klientku zariadenia.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
76.93 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.14 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.93 %