Utorok 23.04.2024
Dnes má meniny 
Vojtech
°C
05.09.2018 02:33

V Turej Lúke sa uskutočnia Dni sliviek


Ilustračný výrez plagátu


V sobotu 8. septembra sa od 11.00 h v Myjave v časti Turá Lúka uskutoční deviaty ročník podujatia Dni sliviek. TASR informovala organizátorka podujatia Eva Čmelová z Centra tradičnej kultúry (CTK) v Myjave.


Podujatie je zamerané na problematiku a prezentáciu ovocinárstva. "Ide o podujatie, ktoré podporuje a revitalizuje ovocinárstvo a jeho tradície v myjavskom regióne. Poukazuje na možnosti spracovania ovocia a využitie jednotlivých ovocných produktov s cieľom uchovať a revitalizovať časť kultúrneho dedičstva, ktorá sa zaoberá problematikou tradičného ovocinárstva a tiež ľudovej výroby destilátov v dedinskom prostredí," uviedla organizátorka podujatia. Súčasťou programu bude praktický seminár na rôzne témy pestovateľského pálenia ovocia s odbornou garanciou Júliusa Forsthoffera.       

Na účastníkov podujatia je pripravený bohatý kultúrno-spoločenský program. "Predstaví sa ľudová hudba Mlynári z Trenčína a Heligonkári z Prietrže. Návštevníci si budú môcť pozrieť aj etnografické filmy Drotárstvo a Drevené vyrezávané kríže na Podpoľaní," doplnila Čmelová. Ako ďalej spresnila, od tohto roku sa organizátori rozhodli návštevníkom podujatia sprostredkovať pomocou krátkych filmov význam konkrétneho prvku ľudového dedičstva, ako aj význam jeho zápisu do zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva.       

Ďalší program návštevníkom prinesie praktické ukážky spracovania sliviek a tradičného varenia slivkového lekváru, ktoré budú prezentovať členovia folklórnej skupiny Kýčer z Turej Lúky. Regionálne kuchyne pripravia ochutnávku rôznych slivkových špecialít. "V detských tvorivých dielňach si najmenší budú môcť vyskúšať prípravu a varenie slivkových gulí a lekvárových periek. Aj tento rok bude k dispozícii ovocná tržnica, kde bude možnosť si zakúpiť sušené ovocie, džemy, sirupy, lekvár a ďalšie produkty z ovocia," pridala organizátorka podujatia.       

Podujatie pripravuje CTK Myjava v spolupráci s mestom Myjava, neziskovou organizáciou Rozvoj cestovného ruchu myjavských kopaníc a s podporou Fondu na podporu umenia.    

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
09.11.2018
Vianoce v Gazdovskom dvore budú už v novembri
Centrum tradičnej kultúry (CTK) v Myjave pripravilo pre deti výchovno-vzdelávacie podujatie pod názvom Vianoce v Gazdovskom dvore. TASR informovala Eva Čmelová z CTK.
viac
06.09.2021
V Gazdovskom dvore sa uskutoční 12. ročník podujatia Dni sliviek
V sobotu (11. 9.) sa Gazdovský dvor v myjavskej mestskej časti Turá Lúka stane dejiskom podujatia nazvaného Dni sliviek. Ide už o 12. ročník podujatia, ktoré je zamerané na prezentáciu a revitalizáciu tradičného ovocinárstva, prednostne na pestovanie a spracovanie sliviek v myjavskom regióne.
viac
30.08.2023
V Gazdovskom dvore sa uskutoční 14. ročník podujatia Dni sliviek
Gazdovský dvor v myjavskej mestskej časti Turá Lúka sa v sobotu 9. septembra stane dejiskom podujatia nazvaného Dni sliviek. Informovala o tom Eva Čmelová z Centra tradičnej kultúry v Myjave.
viac
05.09.2023
V Gazdovskom dvore sa uskutoční 14. ročník podujatia Dni sliviek
Gazdovský dvor v myjavskej mestskej časti Turá Lúka sa v sobotu 9. septembra stane dejiskom podujatia nazvaného Dni sliviek. TASR o tom informovala Eva Čmelová z Centra tradičnej kultúry v Myjave.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %