Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
28.10.2018 12:25

V Turčianskom Sv. Martine pred 100 rokmi prijali Deklaráciu slovenského národa


Ilustračná snímka (tasr)


Pred 100 rokmi v Turčianskom Svätom Martine účastníci deklaračného zhromaždenia, ktoré zvolal politik a advokát Matúš Dula, prijali 30. októbra 1918 Deklaráciu slovenského národa, známu aj pod názvom Martinská deklarácia.


Tento deň - 30. október - sa od roku 1993 na Slovensku slávi ako pamätný deň podľa zákona Národnej rady (NR) SR o štátnych sviatkoch, dňoch pracovného pokoja a pamätných dňoch a v znení neskorších predpisov. Výnimočne v roku 2018 tento deň však bude jednorazovým štátnym sviatkom.       

 

O tom, že 30. október 2018 sa stane jednorazovým štátnym sviatkom, rozhodli poslanci NR SR 12. septembra tohto roku, keď 96 hlasmi schválili novelu zákona o štátnych sviatkoch. Prezident SR Andrej Kiska podpísal novelu zákona o štátnych sviatkoch 4. októbra. Jednorazovým štátnym sviatkom si Slovensko pripomenie 100. výročie prijatia Deklarácie slovenského národa.       

"Zastupitelia všetkých slovenských politických strán, shromaždení dňa 30. oktobra 1918 v Turčianskom Sv. Martine a organizovaní v Národnú Radu slovenskej vetvy jednotného česko-slovenského národa, trvajú na zásade samourčovacieho práva národov prijatej celým svetom. Národná Rada vyhlasuje, že v mene česko-slovenského národa bývajúceho v hraniciach Uhorska, je jedine ona oprávnená hovoriť a konať." To sú úvodné slová z Deklarácie slovenského národa, ako ju v úplnom znení podpísali Karol Anton Medvecký, tajomník Slovenskej národnej rady, a Matúš Dula, predseda Slovenskej národnej rady. Fotokópiu Deklarácie slovenského národa, zverejnenú v Národných novinách, roč. XLIX, 31. 10. 1918, č. 128B., str. 1, publikovala Slovenská národná knižnica (SNK) na svojom webe.       

Účastníci deklaračného zhromaždenia pred 100 rokmi prijali Deklaráciu slovenského národa nezávisle od udalostí z 28. októbra 1918, keď v Prahe bola vyhlásená Československá republika (ČSR), o čom poprední verejní činitelia na Slovensku vtedy nemali informácie.      

 V Turčianskom Svätom Martine sa vyše 200 zástupcov z takmer všetkých oblastí Slovenska zhromaždilo, aby spoločne uvažovali o niektorých hľadiskách pripravovanej deklarácie, najmä o stupni jednoznačnosti prihlásenia sa k československému štátu. Na slávnostnom zasadnutí katolícky kňaz, politik a popredný predstaviteľ slovenského národného hnutia Andrej Hlinka vyzval slovenský národ na jednotu a svornosť. Účastníci stretnutia prijali návrh deklarácie, ktorú vypracoval evanjelický kňaz, verejný činiteľ, politik a náboženský spisovateľ Samuel Zoch. Popoludní pokračovalo zhromaždenie vo svojom zasadaní v obchodnej sále Tatrabanky, na ktorom sa opäť zišlo takmer 200 ľudí. Najskôr sa na návrh Matúša Dulu dotvorila Slovenská národná rada, do ktorej zhromaždenie zvolilo 25 členov na čele s 12-členným výkonným výborom.       

V jej mene prijalo zhromaždenie Deklaráciu slovenského národa, ktorej návrh predniesol Zoch. V deklarácii sa odmietlo právo uhorskej vlády konať v mene slovenského národa. Vyhlásila Slovenskú národnú radu za jeho jediného oprávneného zástupcu hovoriť a konať v jeho mene a žiadala preň právo na sebaurčenie na základe úplnej nezávislosti, ako aj uzatvorenie okamžitého mieru. Celý obsah Martinskej deklarácie vyjadroval myšlienku spoločného štátu Slovákov a Čechov. Oficiálne sa v nej zrušil zväzok Slovenska s Uhorskom, utváral a potvrdzoval sa nový zväzok s českým národom. Stala sa jedným zo základných dokumentov zrodu česko-slovenského štátu a prispela k jeho konštituovaniu.       

Vo večerných hodinách sa členovia výkonného výboru dozvedeli, že Rakúsko-Uhorsko kapitulovalo a v Prahe vyhlásili Československú republiku. Nové fakty sa odzrkadlili v zmenách v pôvodnom texte Martinskej deklarácie, najmä v tom, že rakúsko-uhorský minister zahraničných vecí Július Andráši (Gyula Andrassy) uznal požiadavky prezidenta Spojených štátov amerických Thomasa Woodrowa Wilsona. V súvislosti s týmito doplňovacími aktmi sa hovorilo o tzv. tajnej klauzule Martinskej deklarácie.

Slovenská národná knižnica (SNK) pri príležitosti 100. výročia Martinskej deklarácie priniesla aj ďalšie informácie o nej v materiáloch pod názvom Pocta Martinskej deklarácii.       

SNK informovala aj o tom, že Martinská deklarácia má webovú stránku. Na nej je komplexný prehľad všetkých podujatí, ktoré so 100. výročím Martinskej deklarácie a vznikom Československa súvisia.    

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
16.10.2018
SNK pripomenie 100. výročie prijatia Martinskej deklarácie
Slovenská národná knižnica (SNK) si pripomenie 100. výročie prijatia Martinskej deklarácie 31. októbra v Literárnom múzeu SNK v Martine na podujatí Pocta Martinskej deklarácii. TASR o tom informovala hovorkyňa SNK Katarína Mažáriová.
viac
28.10.2018
Vrcholom osláv 100. výročia vzniku Československa bola vojenská prehliadka
Vyvrcholením osláv 100. výročia vzniku Československa v Prahe bola slávnostná vojenská prehliadka, na ktorej sa zúčastnili okrem prezidenta ČR Miloša Zemana viacerí ústavní činitelia či ministri obrany oboch krajín. Ako sa uvádza išlo o najväčšiu vojenskú prehliadku v novodobej histórii ČR.
viac
28.10.2019
Dvadsiaty ôsmy október sa 101 rokov spája so vznikom Československa
Antonín Švehla, Alois Rašín, František Soukup, Jiří Stříbrný a Vavro Šrobár - to sú mená, ktoré spája dátum 28. október 1918. Títo politici stáli na čele udalostí, výsledkom ktorých bol vznik Československa, zdôraznil Český rozhlas na svojom webe.
viac
04.11.2020
Pribudnú pamätné dni aj štátny sviatok
Zoznam pamätných dní a štátnych sviatkov sa upraví. Rozšíri sa o štyri pamätné dni, medzi nimi napríklad 24. jún ako Deň pamiatky obetí komunistického režimu.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %