Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
20.04.2017 05:28

V Tlmačoch sa uskutoční 16. špeciálna stredoeurópska výstava psov


Kaukazský ovčiak. Ilustračná snímka zdroj: pes.sk


Už 16. ročník špeciálnej stredoeurópskej výstavy kaukazských a stredoázijských ovčiakov, ako i moskovských strážnych psov sa bude konať v sobotu (22.4.) v meste Tlmače v okrese Levice v miestnom penzióne Lipa so začiatkom o 9.30 h.


Organizátorom podujatia je Slovenský klub ázijských a ruských ovčiakov s pomocou mesta Tlmače. "Podujatia sa zúčastnia chovatelia zo siedmich štátov, pričom sa predstaví 144 vystavovateľov s 258 psami troch plemien. V rámci výstavy sa bude posudzovať exteriér psov a porovnávanie podľa FCI štandardov. Psy sú rozdelené do kruhov podľa veku, pričom do jednotlivých tried vždy nastupujú približne rovnako staré jedince. U každého plemena sú štyri dospelácke triedy a súčasne dve šteňacie triedy, ktoré sú oceňované," vyjadril sa predseda klubu Milan Polák.       

Na záver nastúpia veteráni, čiže psy staršie ako osem rokov. "Z každého plemena sa vyberajú najlepší jedinci ako najlepšia suka a najlepší pes, ktorí sa zúčastnili výstavy. Nakoniec sa medzi nimi vyberá najlepší predstaviteľ plemena s označením BOB. Na úplný záver výstavy sa medzi troma plemenami, ktoré získali titul BOB, udeľuje titul Best in Show (BIS), čiže najlepší pes výstavy zo všetkých plemien," dodal Polák s tým, že okrem toho sa oceňujú aj jednotlivé triedy - najkrajšie šteňa, najkrajší dorast, najkrajší mladý, najlepšia chovateľská skupina, najlepší pár psov.       

Rozhodcov klub zvoláva podľa krajiny pôvodu psov, preto budú na výstave posudzovať dvaja renomovaní posudzovatelia Revaz Khomasuridze a Georgy Baklushin. "Sú to rozhodcovia, ktorí sú rok dopredu obsadení. Na každú výstavu však voláme iných rozhodcov," poznamenal.       

Na druhý deň podujatia, v nedeľu (23.4.), sa zorganizuje pracovné stretnutie s chovateľmi, ktorí sa tejto činnosti plánujú venovať dlhodobejšie.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
30.04.2016
Dunajský fond podporí šesť projektov oživenia a kultivácie okolia Dunaja
Stredoeurópska nadácia (CEF) v rámci prvej grantovej výzvy Dunajského fondu podporí šesť projektov, ktoré zveľaďujú a oživujú slovenský tok Dunaja celkovou sumou 26.908 eur.
viac
06.07.2016
V Bratislave dnes odštartovali verejné podujatia bohaté na inovácie
V súvislosti s blížiacim sa 7. európskym samitom regiónov a miest 8. – 9. júla v rámci predsedníctva SR v Rade EÚ, si hlavné mesto pre svojich občanov aj návštevníkov pripravilo bohatý kultúrno-spoločenský program v Starej tržnici pod názvom Bratislava uvádza POHYB. INOVÁCIE. SPOJENIA..
viac
12.10.2016
Šuster, drž sa svojho kopyta!
Hradné múzeum vo Fiľakove každého srdečne pozýva na vernisáž výstavy Východoslovenského múzea v Košiciach s názvom „Šuster drž sa svojho kopyta!“, ktorá sa uskutoční 14. októbra 2016 v galérii Mestského vlastivedného múzea o 17. hodine.
viac
01.12.2016
Nová vianočná známka prináša motív tradičnej paličkovanej čipky
Tradíciu paličkovanej čipky zobrazuje nová vianočná známka Slovenskej pošty (SP). Motívom známky je paličkovaná čipka anjela od Márie Habardovej.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %