Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
08.02.2017 12:12

V TANAP-e majú pre dravcov pripravené aj umelé hniezda


Umelé hniezda najčastejšie využívajú myšiaky lesné, ale aj sokoly, orly krikľavé, orly skalné alebo bociany čierne.


Súčasťou monitoringu dravých vtákov a kontroly obsadených hniezdnych lokalít pracovníkmi Správy Tatranského národného parku (TANAP) je aj odborné posúdenie vhodnosti umiestnenia a stability samotného hniezda.


Popri nedostatku potravy a nepriaznivom počasí predstavujú pre úspešné vyvedenie mláďat reálnu hrozbu aj nestabilné alebo vetrom, snehom a búrkami poškodené hniezda, ktoré by mohli v období hniezdenia spadnúť.       

"Jedno z takýchto rizikových hniezd orlov skalných sme sa rozhodli opraviť ešte pred obdobím toku. Hniezdo, ktoré si orly pred niekoľkými rokmi postavili na smreku, sa začalo postupne po ohnutých vetvách zosúvať a pravdepodobnosť, že ďalšie hniezdenie už nevydrží, bola veľká," priblížil riaditeľ Správy TANAP-u Pavol Majko. Spevniť, vyrovnať a rozšíriť pôvodné hniezdo sa pracovníkom národného parku podarilo pomocou špeciálnej kovovej hniezdnej podložky, ktorú bolo potrebné dôkladne zamaskovať a prekryť hniezdnym materiálom, aby si ju orly nevšimli.      

Obdobie intenzívneho toku u orlov skalných sa začína väčšinou koncom februára. Súčasťou ich svadobných letov je aj krúženie nad hniezdom a zosadanie do neho, ktoré si pritom zdobia a vystielajú zelenými vetvičkami. "Veríme, že orly v nastávajúcich sezónach prejavia záujem o takto prerobené hniezdo a podarí sa v ňom vychovať ďalšie mláďatko," skonštatoval Majko.       

Jedným zo spôsobov praktickej pomoci je aj inštalovanie umelých hniezd, ktoré sa umiestňujú v starších lesoch, kde je predpoklad, že hniezdiace vtáky nebudú vyrušované človekom. "Dravce môžu hniezdo obsadiť alebo sa aspoň motivovať, aby si v blízkom okolí postavili vlastné. Umelé hniezda najčastejšie využívajú myšiaky lesné, ale aj sokoly, orly krikľavé, orly skalné alebo bociany čierne," uviedol Majko. Ako doplnil, v blízkosti vodných nádrží v kompetenčnom území Správy TANAP-u pre umiestnenie takýchto hniezd vyberali zdravé, vekovo a druhovo vhodné stromy. "Vo vrcholovej rázsoche jedného z nich sme postavili široké hniezdo určené pre nášho najväčšieho dravca, orliaka morského. Ten v posledných rokoch pravidelne hniezdi už aj na severnom Slovensku," uzavrel.

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
06.06.2016
Ľudia môžu sledovať živý prenos z hniezda sokola myšiara
Po živých prenosoch z hniezd havranov a bocianov z rôznych kútov Liptova, či prítoku rieky Belá spustila Správa Tatranského národného parku (TANAP) ďalšiu on-line kameru.
viac
12.10.2018
Nový chodník zvýši bezpečnosť obyvateľov aj návštevníkov obce Veľké Dravce
Bezpečnosť obyvateľov i návštevníkov obce Veľké Dravce v okrese Lučenec má zvýšiť nový chodník, ktorý samospráva postavila na ulici smerom do susednej dediny Husiná. Podľa slov starostky Viery Rubintovej chodník vznikol na ulici, kde je veľká premávka nákladných áut.
viac
04.08.2021
Mláďa myšiaka hôrneho odchovali vo svojom hniezde orly kráľovské
Mimoriadne nezvyčajnú situáciu v jednom z hniezd orlov kráľovských zaznamenali členovia Správy Chránenej krajinnej oblasti (CHKO) Ponitrie. Pri kontrolách hniezd orlov z dôvodu krúžkovania mláďat zistili, že orly kráľovské odchovávali vo svojom hniezde mláďa myšiaka hôrneho.
viac
13.05.2023
Na bezpečnosť v uliciach začína opäť dohliadať Nočná pomoc
Na bezpečnosť nočného života v Bratislave začína od piatka opäť dohliadať dobrovoľnícka Nočná pomoc. Posilní tak prácu mestskej a štátnej polície či záchrannej služby. K dispozícii bude do konca septembra. Hlavné mesto o tom informuje na sociálnej sieti.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %