Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
03.02.2019 07:28

V Tabačke pripravili informatívnu diskusiu k voľbám do EP


Ilustračná snímka: (int).


Slovensko tento rok okrem prezidentských volieb čakajú aj voľby do Európskeho parlamentu (EP). Uskutočnia sa 25. mája a Tabačka Kulturfabrik v Košiciach v tejto súvislosti pripravila v spolupráci s Informačnou kanceláriou EP na Slovensku a aktivistkou Luciou Becovou informatívnu diskusiu.


Jej zámerom je podľa študentky medzinárodných vzťahov na Jagelovskej univerzite v Krakove Lucie Becovej priblížiť Košičanom aktivity EP a jeho význam pre členské štáty Európskej únie (EÚ).       

„Diskusia sa uskutoční v pondelok 4. februára o 18. hodine v Kine Tabačka. Radi by sme otvorili tému Európskeho parlamentu a porozprávali sa o jeho význame a vzťahu k Slovensku. Formou otvorenej diskusie chceme hovoriť aj o tom, ako EP funguje, aký zmysel majú eurovoľby pre malé Slovensko a čo pre nás a našu krajinu dokážu presadiť slovenskí europoslanci,“ vysvetľuje Becová.

Partnermi v diskusii jej budú Robert Hajšel, riaditeľ Informačnej kancelárie EP na Slovensku a dramaturg Tabačky Karol Rohrer. Diskutovať budú aj o vplyve silnejúceho euroskepticizmu na europarlament a zmenách, ktorými prejde po brexite. "Ide o ďalšie zo série uvítacích stretnutí, ktoré pomáhame organizovať aktivistom po celom Slovensku. Tešíme sa na neformálnu diskusiu nielen o voľbách do EP," dodal Dionýz Hochel z kancelárie EP na Slovensku.

Účasť na predchádzajúcich eurovoľbách v roku 2014 bola na Slovensku s 13,05 percenta najnižšia v rámci celej Európskej únie. Podľa Becovej ľudia často nechodia voliť len preto, že Únii a jej fungovaniu nerozumejú. „Rozhodujeme však o budúcom smerovaní nás všetkých. Všetci profitujeme zo štrukturálnych eurofondov, z otvorených hraníc či politiky súdržnosti. Výhod členstva v EÚ je však oveľa viac, stačí sa prísť s nami o nich porozprávať. A potom sa na to nevykašľať, ale prísť voliť,“ zdôraznila študentka, ktorá sa špecializuje na únijné vzťahy z vyšehradskej perspektívy.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
01.03.2019
Technická a organizačná príprava volieb
Združenie miest a obcí Slovenska spracovalo materiál, ktorý pomôže mestám a obciam v organizačnej a technickej príprave prezidentských volieb a volieb do Európskeho parlamentu.
viac
08.08.2020
B. Tréger sa stretol s primátorom a poslancom parlamentu Igorom Husom
Predseda Združenia miest a obcí Slovenska Branislav Tréger sa v priestoroch Mestského úradu v Turčianskych Tepliciach stretol s tamojším primátorom Igorom Husom, ktorý je zároveň aj poslancom Národnej rady Slovenskej republiky.
viac
20.08.2020
ZMOS upozorňuje na nedostatky v pripravovaných volebných pravidlách
Združenie miest a obcí Slovenska zásadnou pripomienkou v medzirezortnom pripomienkovom konaní upozorňuje na nedostatky pripravovanej novely zákona o volebnej kampani, ktorú do parlamentu predkladá skupina poslancov Národnej rady Slovenskej republiky.
viac
10.12.2021
R. Sermek: CoFoE je o sebareflexii EÚ, impulzom bolo aj referendum o brexite
Podnetom na organizáciu Konferencie o budúcnosti Európy (CoFoE) bolo aj referendum o brexite vo Veľkej Británii.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %