Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
15.01.2019 07:30

V štyroch z piatich artézskych studní je voda vhodná na pitie


Ilustračná snímka, zdroj: sala.sk


Voda v štyroch z piatich artézskych studní, ktoré sa nachádzajú v Šali, je vhodná na pitie. Vyplýva to z protokolu o skúškach vykonaných na vzorkách odobratej vody.


Podľa rozborov je na pitie vhodná voda z artézskych studní na Hornej a Hviezdoslavovej ulici, na Námestí sv. Trojice a na Pribinovom námestí v mestskej časti Veča. „Dodaná vzorka vody v stanovených parametroch vyhovuje podľa vyhlášky Ministerstva zdravotníctva Slovenskej republiky,“ uvádza sa v protokole.       

Na pitie nie je vhodná iba voda zo studne na Dolnej ulici. „Šaľa je výnimočná v počte artézskych zdrojov a je dobrou správou, že podľa najnovších výsledkov rozborov z piatich nevyhovuje iba jeden. Keďže ide o podzemnú vodu, ktorá je ovplyvnená prírodou, jej zloženie sa mení. Aj z toho dôvodu mesto jej kvalitu pravidelne monitoruje,“ uviedla Erika Kollerová z mestského úradu.       

Ako doplnila, oproti poslednej kontrole sa zmenilo napríklad zloženie vody na Námestí sv. Trojice, ktorá bola istý čas nepitná. „V rámci fyzikálnochemického rozboru vody skúmajú odborníci rôzne parametre, napríklad výskyt arzénu, ortuti, chrómu a ďalších látok. Z hľadiska mikrobiologického rozboru si posvietili napríklad na výskyt baktérií,“ dodala Kollerová.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
14.03.2017
BVS bezplatne overí kvalitu vody z domácich studní
Bratislavská vodárenská spoločnosť (BVS) ponúka verejnosti aj tento rok bezplatnú analýzu vzoriek vody z domácich studní. Vzorky môžu ľudia priniesť v stredu 22. marca od 8.00 do 18.00 h do laboratórií bratislavských vodární na Bojnickej ulici v Bratislave.
viac
12.10.2017
Envirorezort predstavil výsledky odberov vody zo studní v bratislavskej Vrakuni
Štátny geologický ústav Dionýza Štúra (ŠGÚDŠ) dnes predstavil prvú fázu systému, ktorý monitoruje environmentálne záťaže, vrátane skládky vo Vrakuni. Systém umožňuje v aktuálnom čase kontrolovať a porovnávať údaje o znečistení podzemných vôd.
viac
24.03.2020
Klimatické zmeny ovplyvnia množstvo a kvalitu vody v riekach
Klimatické zmeny ovplyvnia množstvo a kvalitu vody, ktorá prúdi v riekach. Vplyvom klimatických zmien dochádza aj k zmenám zrážok, ich rozdelenia, výparu a odtokových pomerov v povodí. Uviedol to Miloš Rusnák z Geografického ústavu Slovenskej akadémie vied (SAV).
viac
16.02.2023
Voda z dvoch artézskych studní nie je pitná
Voda v dvoch zo šiestich artézskych studní v Šali nie je vhodná na pitie. Ukázali to najnovšie testy odobratých vzoriek.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %