Utorok 23.04.2024
Dnes má meniny 
Vojtech
°C
28.11.2018 01:15

V Stropkove predstavia poľské Krosno


Riaditeľka Krajského múzea v Prešove PhDr. Mária Kotorová, PhD. a poľský archeológ Jan Gancarski.


V Kaštieli Stropkov sa môžu milovníci dejín a umenia dozvedieť zaujímavé informácie o Krosne. Okrem jeho písaných dejín odprezentuje významný poľský archeológ Jan Gancarski aj výsledky rozsiahleho výskumu na krosnianskom rýnku.


Prednáška je sprievodným podujatím unikátnej výstavy "Petrolejové lampy - funkčnosť a krása", ktorá potrvá do 15. decembra.

Krosno bolo v histórii označované ako malý Krakov. Podľa Gancarského má spomínaný krosniansky rýnok veľa príbuzných čŕt so stropkovským námestím. „Okrem keramiky, kachlíc a mincí sa tu našli aj také unikátne nálezy ako sú organické zvyšky zo stredovekých obchodov - predmety z dreva a kože,“ prezradil mgr. Jan Gancarski, riaditeľ Podkarpatského múzea v Krosne.

 Podľa neho je to v našich pôdnych podmienkach vždy veľkou vzácnosťou. Medzi ďalšie jedinečné nálezy patria aj rôzne sklenené a kovové predmety. „Doslova raritný je objav drevených súčastí vodovodu a kanalizácie, ktoré pochádzajú zo 14. storočia,“ hovorí Gancarski

Prednáška Krosno – malý Krakov a jeho múzeum je záverečným sprievodným podujatím výstavy. Riaditeľka Krajského múzea v Prešove Mária Kotorová tvrdí, že v stropkovskom kaštieli sú vystavené skutočné skvosty.

„Niektoré z lámp, vyrobených v popredných európskych dielňach, často ako jedinečné kusy určené pre objednávateľa v maximálne dvoch exemplároch, sú po prvýkrát vystavované v zahraničí,“ vysvetľuje riaditeľka Krajského múzea v Prešove PhDr. Mária Kotorová, PhD.

 Niekoľko exponátov je tu vystavených dokonca po prvýkrát. Patria k najnovším prírastkom Podkarpatského múzea v Krosne, ktoré ich zapožičalo Krajskému múzeu v Prešove a jeho organizačnej jednotke Kaštieľ Stropkov.

 „Veríme, že sme touto výstavou priniesli návštevníkom potešenie z krásy umeleckého remesla, obdiv k technickému majstrovstvu a aj poznanie kúska histórie, v ktorej dominovali petrolejové svietidlá,“ dodáva Kotorová.

Výstavu a jej sprievodné podujatia bolo možné zrealizovať vďaka Fondu na podporu umenia, ktorý zabezpečil väčšinu nákladov spojených s inštalovaním krehkých exponátov. Prednáška sa uskutoční v rámci cyklu Poznávame svet - poznávame seba vo štvrtok 29. novembra 2018 o 16.00 h v Kaštieli Stropkov.

Autor: (ts-tripolitana)


komentáre
SHOW ALL
podobné
02.06.2016
Turistov chcú do obnovených drevených chrámov prilákať aj výstavou ikon
Návštevníkov chcú do obnovených chrámov v Šmigovci a Hrabovej Roztoke v Sninskom okrese prilákať výstavou Ikony Zemplína.
viac
03.10.2016
Tribečské múzeum pripravilo Mandaly úrody
Netradičné prezentačné podujatie Mandaly úrody pripravilo Tribečské múzeum v Topoľčanoch. Je spojené s tvorivou dielňou a približuje význam kultúrnych rastlín slúžiacich ako zdroj výživy ľudí a zvierat alebo surovina pre spracovateľský priemysel.
viac
18.10.2017
V stropkovskom kaštieli sprístupnia dve výstavy o erboch a regióne
Krajské múzeum v Prešove – Kaštieľ Stropkov otvára v piatok, 20.10. 2017 o 19. hodine dve nové panelové výstavy so silným edukačným potenciálom.
viac
23.08.2018
V krajskom múzeu v Prešove spoznáte dejiny osvetlenia
V Rákociho paláci zažiaria vzácne petrolejové lampy. Návštevníci sa dozvedia aj to, ako to bolo s osvetlením od praveku až po vynájdenie elektriny. Zároveň spoznajú aj kus histórie, v ktorej dominovali petrolejové svietidlá a prototyp prvej petrolejovej lampy.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %