Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
19.11.2017 08:49

V Sobranciach zriadili mestskú políciu


Mestský úrad v Sobranciach. Snímka zdroj: (SO).


Novozriadená Mestská polícia (MsP) v Sobranciach už vykonáva svoju činnosť. Dočasne sídli v priestoroch Materskej školy na Gagarinovej ulici.


O jej zrealizovaní samospráva uvažovala už dlhšie. "Celý proces urýchlila mimoriadna situácia, ktorú sme mali v našom meste v minulom roku v súvislosti so žltačkou. Vtedy sme zistili, že mestská polícia nám veľmi chýba pri zabezpečovaní úloh, ktoré vyplývajú z krízového štábu mesta. Aj keď máme veľmi dobrú spoluprácu s Obvodným oddelením PZ a Riaditeľstvom hraničnej a cudzineckej polície v Sobranciach, nie všetko môžu oni pre mesto zabezpečiť," informoval primátor Pavol Džurina. Poukázal v tejto súvislosti na nelegálne skládky odpadu, problémy s vyberaním kontajnerov či vyvážaním odpadu na miestne rómske osady.       

Mestská polícia, ktorej súčasťou sú náčelník a štyria príslušníci, funguje v Sobranciach od septembra tohto roka. "Zabezpečuje ochranu majetku mesta, verejný poriadok, dopravu v rámci mesta. Monitoruje a vykonáva prevenciu na priestranstvách, kde by mohli vznikať čierne skládky," vymenoval kompetencie MsP jej náčelník Peter Mižák s tým, že pozitívom jej činnosti je tiež zabránenie požívania alkoholu na verejnosti.

Obyvatelia už jednu hliadku v uliciach stretávajú, ďalší dvaja pracovníci sú v škole. K dispozícii budú mať okrem iného auto, bicykle, ktoré sú určené na používanie v letných mesiacoch, ale aj zbrane. "Potrebujeme čas, aspoň polrok, aby si obyvatelia zvykli na to, že sme tu, že fungujeme a upozorňujeme na tie najhlavnejšie problémy," doplnil.       

Polícia momentálne sídli v dočasných priestoroch. Mala by sa však sťahovať. "Máme dohodu so štátom. Mali by sme dostať trojizbový byt v budove Obvodného oddelenia PZ v Sobranciach a za výmenu my im dávame priestory, ktoré sú vo vlastníctve mesta v objekte, kde sídli okresný úrad (OÚ). Výmena už mala prebehnúť, veríme, že do konca roka bude tento problém vyriešený," spomenul primátor s tým, že ak k nej nedôjde, MsP sa presťahuje do mestských priestorov, ktoré v súčasnosti prenajímajú OÚ.       

Samospráva vyčlenila na vybavenie a prevádzkovanie MsP z rozpočtu 50 000 eur, ďalších 11 000 eur je určených na zakúpenie motorového vozidla.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
25.10.2017
Obyvatelia Tatier budú môcť opäť darovať obnosené šatstvo a nepotrebný textil
Mestskí policajti vo Vysokých Tatrách po roku opäť organizujú zbierku obnoseného šatstva a nepotrebného textilu pre charitu. Zástupca náčelníka tamojšej Mestskej polície (MsP) Jozef Štefaňák informoval, že jedným z cieľov zbierky je zamedziť vyberaniu kontajnerov, po ktorom ostáva neporiadok.
viac
11.01.2020
Poslanci schválili 100-tis. eur na zriadenie mestskej polície
Zlepšenie poriadku a bezpečnostnej situácie v meste, ale i kontrola parkovania je hlavným cieľom vzniku mestskej polície v Ilave. Tamojšie mestské zastupiteľstvo na decembrovom zasadnutí schválilo sumu 100-tis. eur na jej zriadenie.
viac
18.05.2021
Mestská polícia v Handlovej spustila databázu dlhodobo odstavených vozidiel
Handlovská mestská polícia (MsP) spustila v spolupráci s oddelením marketingu mestského úradu verejnú databázu dlhodobo odstavených vozidiel. Opustené autá môžu obyvatelia nahlasovať cez formulár, ktorý zverejnilo mesto na svojom webe. Informovala o tom hovorkyňa mesta Jana Paulínyová.
viac
05.10.2022
Šéfovia samospráv volajú po posilnení práv MsP v oblasti dopravy
Tragická víkendová udalosť v centre Bratislavy zvýraznila tému rozšírenia právomocí obecnej, resp. mestskej polície (MsP) v oblasti dopravnej kontroly a prevencie.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %