Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
12.04.2019 09:20

V sobotu budú v 40 obciach a dvoch mestách doplňujúce komunálne voľby


Ilustračná snímka


V sobotu (13. 4.) sa v 40 obciach a dvoch mestách budú konať doplňujúce komunálne voľby. Voliči si budú vyberať 17 starostov obcí a 56 poslancov obecných alebo mestských zastupiteľstiev.


TASR to potvrdila riaditeľka odboru volieb, referenda a politických strán na Ministerstve vnútra SR Eva Chmelová.

Voľby boli pôvodne vyhlásené v 43 obciach a dvoch mestách. Na základe rozhodnutia Ústavného súdu SR sa však nakoniec voľby starostu konať nebudú v obciach Čierny Brod (okres Galanta) a Dolný Harmanec (okres Banská Bystrica).

Voľby sa mali uskutočniť aj v obci Ondavka v Bardejovskom okrese. "Z dôvodu opätovného nepodania kandidátnych listín pre voľby starostu obce a poslancov obecného zastupiteľstva sa tam voľby nevykonajú," poznamenala Chmelová. V obci neďaleko hraníc s Poľskom dlhodobo nikto neprejavil záujem kandidovať za starostu ani za poslancov obce.       

"Najväčším sídlom, ktorého sa dotýkajú nové voľby do orgánov samosprávy obcí, je mesto Ilava, kde sa bude voliť jeden člen zastupiteľstva pre mestskú časť Iliavka," uviedla hovorkyňa Štatistického úradu SR Jana Morháčová. Najviac, a to desať obcí, v ktorých sa uskutočnia nové voľby, sa nachádzajú na území Žilinského kraja. Najmenej obcí je v Trnavskom kraji, a to dve. Starosta aj zastupiteľstvo sa budú voliť celkovo v piatich obciach Slovenska, a to v Dubne (okres Rimavská Sobota), Michalkovej (okres Zvolen), Majeroch (okres Kežmarok), Jurkovej Vôľi (okres Svidník) a Girovciach (okres Vranov nad Topľou).       

Voľby sa podľa rezortu vnútra budú konať v sobotu od 7.00 do 22.00 h v obciach Trstená na Ostrove a Pastuchov v Trnavskom kraji, Cimenná, Omastiná, Bzince nad Javorinou, Nová Lehota, Polianka, Nedožery-Brezany a meste Ilava v Trenčianskom kraji a v obciach Hosťovce, Blesovce a Horné Obdokovce v Nitrianskom kraji. V Žilinskom kraji sa voľby týkajú obcí Horná Lehota, Bobrovček, Jalovec, Lazisko, Žiar, Brieštie, Malý Čepčín, Moškovec, Slovenské Pravno a Potok. V Banskobystrickom kraji sa doplňujúce voľby uskutočnia v obciach Tajov, Čierny Balog, Dubno, Michalková, Lúčky, Slaská a v meste Nová Baňa. V Prešovskom kraji to bude v obciach Ruská Poruba, Majere, Turany nad Ondavou, Jurkova Voľa, Girovce, Petkovce a Piskorovce. V Košickom kraji sa bude voliť v obciach Perín-Chym, Slanská Huta, Nižné Nemecké, Hrhov, Stratená a Vojkovce.       

"Z organizačného hľadiska Štatistický úrad SR zabezpečí počas volebnej noci zo soboty 13. apríla na nedeľu 14. apríla spolu 26 pracovísk na sumarizáciu výsledkov. Pracovať v nich bude 130 ľudí, použije sa 50 počítačov,“ uviedol Alexander Ballek, predseda Štatistického úradu SR.      

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
22.04.2016
Dotácie kraja podporia aktivity ekonomického rozvoja vidieckych oblastí
Mestá a obce v bratislavskom regióne i mestské časti Bratislavy budú môcť Bratislavský samosprávny kraj (BSK) požiadať o dotácie, ktoré majú podporiť ekonomický potenciál vidieckych oblastí kraja.
viac
25.10.2018
Starostov, primátorov a poslancov si má voliť 2926 obcí
Komunálne voľby sa majú konať v 2926 slovenských obciach vrátane mestských častí a magistrátov Bratislavy a Košíc. TASR to potvrdilo ministerstvo vnútra.
viac
24.02.2019
Štyridsať slovenských obcí si 13. apríla zopakuje voľby starostov a poslancov
Osemnásť slovenských obcí si má 13. apríla zopakovať voľby starostov, v šiestich z nich majú vyberať aj obecných poslancov. Iba poslancov majú voliť v ďalších 22 obciach.
viac
16.02.2021
Doplňujúce voľby do orgánov samospráv
Predseda Národnej rady Slovenskej republiky vyhlásil doplňujúce voľby do orgánov samosprávy obcí a určil deň ich konania na sobotu 15. mája 2021 v čase od 7.00 do 22.00 h.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %