Utorok 19.03.2024
Dnes má meniny 
Jozef
°C
17.02.2018 10:01

V Skalici sprístupnia výstavu Bolo u nás more


Plagát - pozvánka


V Záhorskom múzeu v Skalici bude sprístupnená výstava Bolo u nás more. Výstava prevzatá zo Západoslovenského múzea v Trnave prezentuje exponáty, ktoré pochádzajú z obdobia mladších treťohôr.


Slovensko je bohaté na skameneliny z tohto obdobia, časť jeho územia bola vtedy pod hladinou mora. „Na výstave sú prezentované zvyšky morských organizmov z lokalít Dubová, Devínska Nová Ves, Devín, Rohožník, Trenč, Mučín, Horovce a Trstín," uviedol kurátor výstavy Miroslav Hornáček. Kurátor vybral vzorky skamenelín zo spomínaných lokalít a porovnal so súčasnými schránkami živočíchov.       

Výstava je doplnená farebnými i čiernobielymi fotografiami. „Prvá skupina predstavuje zväčša spomínané lokality v období ich ťažby približne od 1988 do 2004. Druhú tvoria fotografie zobrazujúce niekoľkonásobne zväčšené, no v skutočnosti miniatúrne ulitníky, lastúrniky, machovky, koraly a pod," doplnil Hornáček.       

Výstava je sprístupnená bez vernisáže v termíne od 2. do 29. marca.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
04.09.2018
Pri putovaní históriou si v meste zaspomínajú na D. S. Jurkoviča
Mesto Skalica spolu so Záhorským múzeom v Skalici usporiadajú ďalší diel cyklu Putovanie skalickou históriou, ktorý je tentoraz venovaný spomienke na architekta Dušana Samuela Jurkoviča pri príležitosti jeho 150. výročia narodenia. TASR informovala riaditeľka Záhorského múzea Skalica Viera Drahošová
viac
09.03.2020
Múzeum predstavilo publikáciu Prvá svetová vojna a Záhorie
Záhorské múzeum v Skalici predstavilo verejnosti publikáciu Prvá svetová vojna a Záhorie - Pamätníky obetiam v regióne, ktorú vydalo múzeum v rámci projektu pri príležitosti 100. výročia ukončenia prvej svetovej vojny. Informovala o tom riaditeľka múzea Viera Drahošová.
viac
25.05.2021
Do zbierok Záhorského múzea pribudli fajansy
Do zbierok Záhorského múzea, ktorého zriaďovateľom je Trnavský samosprávny kraj (TTSK), pribudla cenná kolekcia západoslovenských džbankárskych výrobkov. Informovalo o tom múzeum na sociálnej sieti.
viac
14.02.2023
Záhorské múzeum pripravilo monografiu Rodina v ľudovej kultúre Záhoria
Záhorské múzeum v Skalici, ktorého zriaďovateľom je Trnavský samosprávny kraj, pripravilo novú odbornú monografiu s názvom Rodina v ľudovej kultúre Záhoria. Informovalo o tom múzeum.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
76.93 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.14 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.93 %