Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
23.09.2019 06:30

V Šaštíne začali so záchranou synagógy, už tento rok v nej plánujú výstavu


Synagóga v Šaštíne-Strážoch. Snímka zdroj: zahori.sk


V meste Šaštín-Stráže bola v 19. storočí postavená synagóga, ktorá postupom času chátrala. Noví majitelia sa rozhodli s pomocou ďalších nadšencov historickú stavbu zachrániť. V budúcnosti by mala poslúžiť ako kultúrny stánok.


Synagógu v kritickom stave kúpila Gréta Sokolová s priateľom Jozefom Sušilom. "Budovu synagógy sme kúpili v dražbe, keďže susedila s pozemkom, kde sme si kúpili dom, ktorý rekonštruujeme. K budove sme získali aj architektonický návrh, ako by sa dala budova využiť, ale o tom, ako s budovou naložíme, sme ešte neboli rozhodnutí," uviedol pre TASR Sušila.       

Počas celonárodnej púte, ktorá sa v Šaštíne uskutočnila 15. septembra, zverejnil bývalý minister medzinárodných vzťahov SR Pavol Demeš status na sociálnej sieti, v ktorom poukázal na zlý stav synagógy. "To, čo som po nájdení opustenej synagógy uvidel, ma zhrozilo. Zub času spôsobil, že v tomto bývalom sakrálnom objekte boli na dlážke spadnuté trámy stropu a nedávno odstránený čelný štít. Skrátka podoba ruiny," potvrdil Demeš.       

Po zverejnení fotografií, ktoré potvrdzovali zlý stav synagógy, nabrali udalosti rýchly spád. „Ozvali sa mi majitelia a dohodli sme si stretnutie. Tí vyslovili radosť z toho, že sa rozprúdila debata o budúcnosti synagógy, čo sa doteraz nedarilo," uviedol pre TASR Demeš.       

Majitelia sa v priebehu pár hodín rozhodli, čo so synagógou urobia. "Jednou z možností, nad ktorou sme v rámci rekonštrukcie uvažovali, bol kultúrny stánok. Po stretnutí a prisľúbení pomoci sme sa rozhodli ísť do tohto projektu. Chceme ju prebudovať na kultúrny objekt, kde by sa konali rôzne podujatia, výstavy a koncerty," prezradil majiteľ objektu.       

Majiteľ už v predchádzajúcom období rozobral strechu, ktorá bola v havarijnom stave a padajúce škridle ohrozovali okoloidúcich. "Trámy na streche boli z veľkej časti prehnité a hrozilo kompletné zrútenie strechy. Svojou mierou prispeli k poškodeniu objektu aj holuby," doplnil Sušila.       

V najbližších týždňoch sa má uskutočniť vyčistenie objektu, ktorý je značne znečistený práve po holuboch. "Už sa hlásia dobrovoľníci aj z radov známych osobností, medzi nimi aj moderátorka Alena Heribanová, s ktorou budeme na projekte spolupracovať. Aj keď budova už nemá strop, zorganizujeme v nej po vyčistení fotografickú inštaláciu synagóg a kostolov Slovenska," informoval Demeš.       

Náročná prestavba je však bez pomoci iných nad sily majiteľov objektu. "Len veľmi triezve odhady naznačujú, že rekonštrukcia bude finančne náročná a vyžiada si minimálne 500-tis. eur. Pripravujeme občianske združenie na záchranu synagógy, v ktorom by sa mali združiť ľudia, ktorým osud tejto stavby nie je ľahostajný," uviedol jej majiteľ.

Náročnosť projektu si uvedomuje aj Demeš, ktorý sa v projekte výrazne angažuje. "Prioritne sa sústreďujeme na záchranu objektu, vytváranie potrebných kontaktov a zvyšovanie záujmu o šaštínsku synagógu. Podučíme sa aj od iných, ktorým sa podarilo vybudovať z bývalých synagóg dôstojné kultúrne miesta. Šaštín má jednu obrovskú danosť, je to po stáročia významné spirituálne centrum Slovenska. Mohli by sa tu okrem iného konať dôležité diskusie o tolerancii a medzináboženskom dialógu,“ načrtol Demeš.       

Synagóga bola dokončená v polovici 19. storočia. V centre bola obradná sieň, okolo ktorej bola na poschodí z troch strán galéria pre ženy postavená na iónskych stĺpoch. Archu zmluvy ozdobovalo šesť korintských stĺpov. Hlavná fasáda mala značne vystupujúci stredný rizalit s akcentovanou korunnou rímsou. Nad ňou bol vyvýšený trojhranný štít s termovým oknom. Pôvodná fasáda bola koncom 19. storočia upravená.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
16.07.2019
Mesto získalo dotáciu viac ako 780-tis. eur na zdravotné stredisko
Nenávratný finančný príspevok vo výške 780 598,54 eura získalo mesto Šaštín-Stráže v okrese Senica na projekt s názvom Centrum integrovanej zdravotnej starostlivosti. TASR o tom informoval primátor mesta Jaroslav Suchánek.
viac
23.11.2019
Synagógu v meste vyhlásia za národnú kultúrnu pamiatku
Benefičnú výstavu fotografií Zdenka Dzurjanina a Yuriho Dojča Sláva a smútok slovenských synagóg otvoria vernisážou v sobotu 23. novembra o 15.00 h. Uskutoční sa pri príležitosti vyhlásenia objektu bývalej synagógy za národnú kultúrnu pamiatku.
viac
23.03.2023
Štúrovo získalo dotáciu na rekonštrukciu kultúrneho domu
Mesto Štúrovo plánuje rekonštrukciu kultúrneho domu. Na realizáciu projektu získala samospráva nenávratný finančný príspevok vo výške 134 000 eur.
viac
09.06.2023
Synagógu by mali čiastočne sprístupniť na jar, rekonštrukcia pokračuje
Napriek nálezu unikátnych malieb na stenách a kupole pokračuje rekonštrukcia trenčianskej synagógy podľa plánu. Čiastočne ju sprístupnia na jar budúceho roka. Informovala o tom predsedníčka Židovskej náboženskej obce v Trenčíne Oľga Hodálová.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %