Streda 24.04.2024
Dnes má meniny 
Juraj
°C
14.08.2017 08:47

V Šariši chýba systematické financovanie výstavby cyklotrás


Pohľad na účastníkov stretnutia


Po dlhšom čaše sa stretli zástupcovia cyklistických organizácií pôsobiacich v okrese Prešov a Sabinov. Stretnutie iniciovala OOCR Región Šariš pod záštitou krajského cyklistického koordinačného centra CykloPO.


Stretnutie na tému rozvoja cyklistickej infraštruktúry v regióne Šariš sa uskutočnilo v júli v priestoroch PSK. „Stretnutie prinieslo závery, že za uplynulých sedem rokov (od posledného auditu cykloturistických trás) bola oproti pôvodnému stavu do dnešného dňa zrealizovaná len jedna nová cykloturistická trasa v oblasti Drienica,“ informovala Viera Štupáková, koordinátorka CykloPO.  Tú uviedli do života v sobotu 22. júla hodine v Drienici. 

Značenie cykloturistických trás (193 km v okresoch PO a SB) nemá pravidelné zdroje na údržbu značenia, preto prítomní správcovia trás zo SCK Šariš a PBS Kostitras konštatovali, že cyklotrasy nie sú v 100-percentom stave.

Samostatnú kapitolu tvoria MTB (horské) zjazdové trate, v ktorých sa angažuje združenie Zdravie a Sloboda v obci Janov a združenie Slomba v okolí mesta Prešov. Tieto trasy majú svoje špecifiká a svoju silnú skupinu cyklistov, ktorí sa osobne podieľajú na realizácii tratí.

Kľúčové cyklistické podujatia ako nedávne preteky Tour de Prešov zastrešuje združenie Agentúra rozvoja kultúry a augustový 3. ročník  Cyklomaratónu Prešov organizuje združenie Cyklomaratón Prešov. 

„Cykloturistické trasy v oboch okresoch sú predovšetkým iniciatívou nadšencov cykloturistiky a verejná správa pre tento segment nevyčleňuje pravidelné zdroje na ich skvalitnenie. Príležitostné granty často odštartujú iniciatívu ale, žiaľ, zatiaľ nie je na svete žiadny finančný nástroj pre ich rozvoj a skvalitnenie,“ konštatovala Štupáková. 

Obecné noviny 31-32/2017

 

 

Autor: (ts - KOCR Severovýchod Slovenska)


komentáre
SHOW ALL
podobné
10.07.2017
Nové cyklotrasy privedú cyklistov až na Lysú
Nadšenci cykloturistiky môžu využívať nový okruh v pohorí Čergova, ktorý vedie z obce Drienica (okres Sabinov) po lesnej svažnici k chate Šport, cez Boguš a späť.
viac
25.01.2018
Začína sa súťaž Talent základných škôl regiónu Šariš 2018
Celoslovenská iniciatíva Rozumieme nadanými vyhlasuje prostredníctvom projektu Nadané dieťa súťaž Talent základných škôl regiónu Šariš. Súťaž je určená pre žiakov 6. - 9. ročníka základných škôl a záštitu nad súťažou talentovaných žiakov prevzala primátorka mesta Prešov Andrea Turčanová.
viac
26.05.2020
Ako vidia OZV ďalšie financovanie triedeného odpadu?
S dvomi otázkami, zameranými na financovanie triedeného odpadu, sme sa obrátili na všetkých 10 organizácií zodpovednosti výroby. Odpovede poslali dve najväčšie (ENVI-PAK, NATUR-PACK), ktoré majú zmluvne podchytených vyše 80 percent slovenských obcí a miest, a tri z menších (NOWAS, RECOBAL,ELEKOS).
viac
15.07.2022
KSK vybuduje pri Hornáde cyklocestičku, umožní prepojenie Košíc s Prešovom
Košický samosprávny kraj (KSK) chystá výstavbu cyklistickej cestičky pri obciach Družstevná pri Hornáde a Kostoľany nad Hornádom v okrese Košice-okolie. Pôjde o súčasť medzinárodnej cyklomagistrály Eurovelo 11 s prepojením Košíc a Prešova.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %