Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
21.12.2017 07:20

V Šali otvorili nové zariadenie pre seniorov


Súkromné zariadenie vzniklo v zrekonštruovaných priestoroch v areáli nemocničného parku. Prvých seniorov príjmu 2. januára 2018.


Solidaritas je názov nového zariadenia pre seniorov v srdci Šale, kde poskytnú sociálnu starostlivosť 40-tim klientom. Slávnostne ho otvorili 19. decembra 2017.


V zrekonštruovaných priestoroch v areáli nemocničného parku sa nachádzajú dvojlôžkové izby. „Všetky postele sú elektricky polohovateľné v piatich smeroch a všetky sú vybavené antidekubitným matracom. V spoločenskej miestnosti budeme mať aktivity na rozvoj jemnej motoriky. Plánujeme vytvoriť ešte multisenzorickú miestnosť, kde budeme pracovať s aroma- či muzikoterapiou,“ priblížil štatutár Solidaritas, n.o. Csaba Balogh.

V meste už pomaly dva roky úspešne funguje Domov dôchodcov v Šali. O zariadenie s celkovou kapacitou 80 lôžok je veľký záujem, na poradovníku sú stále desiatky žiadostí o umiestnenie. Aj preto otvorenie nového zariadenia Solidaritas mesto víta. „Aj keď mesto Šaľa má široko pokryté sociálne služby, stále je čo zlepšovať. Snažiť sa skvalitniť jeseň života našich starkých, obzvlášť tých, ktorí sú odkázaní na našu pomoc, je chvályhodné a veľmi si to vážime. Želám tomuto zariadeniu úspešný štart a spokojných klientov,“ povedala viceprimátorka Šale Danica Lehocká v rámci príhovoru na slávnostnom otvorení.

„Po sociálnej starostlivosti je stále veľký dopyt. Keď potrebujú ľudia pomoc, treba ju poskytnúť. Tak ako aj Ježišovi pomáhali niesť kríž, aj my pomáhame ľuďom niesť ten ich kríž,“ povedal na slávnostnom otvorení František Juhos, garant zariadenia. O tom, že hovorí zo skúseností, svedčia fakty. Známy je aj ako zakladateľ Hospicu v Trsticiach, ktorý prijal svojich prvých klientov pred 15-timi rokmi. Hospic má dnes 185 lôžok. Záujem o rôzne formy sociálnej starostlivosti však neutícha, aj preto sa rozhodli otvoriť ďalšie zariadenie v Dvoroch nad Žitavou s kapacitou 100 lôžok a dnes v Šali.

Nové zariadenie vysvätil aj kaplán. Viac informácií o službách zariadenia poskytnú záujemcom priamo na mieste, telefonicky na čísle 0908 430 869, 0915 166 136 alebo mailom na solidaritasno@gmail.com.

Autor: (ek)


komentáre
SHOW ALL
podobné
23.09.2020
BBSK chce v B. Štiavnici vybudovať domov dôchodcov a nájomné byty
V Banskej Štiavnici možno pribudne domov sociálnych služieb aj niekoľko nájomných bytov. Vzniknúť by mali v areáli bývalej Strednej odbornej školy (SOŠ) na Špitálskej ulici.
viac
29.12.2020
Kraj pokračuje s projektom výstavby domu sociálnych služieb v Krupine
Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK) pokračuje s projektom výstavby nového domu sociálnych služieb v Krupine. Spracovanie projektovej dokumentácie pre výstavbu obstaral a so spracovateľom už uzavrel aj zmluvu.
viac
23.01.2021
Obec chce postaviť zariadenie pre seniorov s kapacitou 40 lôžok
V obci Lovčica-Trubín v okrese Žiar nad Hronom vznikne nové zariadenie pre seniorov s kapacitou 40 lôžok. Samospráva už zakúpila pozemok, teraz čaká na vypracovanie projektovej dokumentácie. Pre TASR to potvrdil starosta obce Štefan Horvát.
viac
08.08.2022
BBSK pokračuje s projektom výstavby zariadenia sociálnych služieb v Krupine
Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK) pokračuje s projektom výstavby nového zariadenia sociálnych služieb v Krupine. Ako potvrdila hovorkyňa BBSK Lenka Štepáneková, tento projekt je v štádiu prípravy projektovej dokumentácie.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %