Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
07.10.2019 08:10

V Ružindole po šiesty raz lietali bosorky


Snímka zo šiesteho ročníka podujatia Ružindolská bosorka v obci Ružindol. FOTO TASR - Lukáš Grinaj


V obci Ružindol v okrese Trnava sa uskutočnil v sobotu šiesty ročník podujatia Ružindolská bosorka. Informoval o tom marketingový manažér oblastnej organizácie cestovného ruchu Trnava Tourism Alexander Prostinák.


S obcou Ružindol sa spájajú historky o čarodejniciach, ktoré tam údajne žili. Údajné bosorky Katka Šnajderová, Abdonička či Jamborka však boli v skutočnosti liečiteľkami, ktoré mnohé Ružindolčanky inšpirujú dodnes.       

"Vzhľadom na počasie, ktoré podujatiu neprialo, sme sa rozhodli väčšinu programu uskutočniť oproti plánu pod strechou. V rámci bohatého programu pre deti a dospelých sa návštevníci dozvedeli o bylinkách, ktoré ružindolské ľudové liečiteľky v minulosti využívali, ale aj to, ako sa dá s nimi pracovať dnes," uviedol Prostinák.       

V rámci podujatia bol pripravený aj program pre deti. "Prišli učiteľka lietania na metle, kováči odetí v čertovských kostýmoch či výrobcovia čarovných prútikov. Okrem toho sa milovníkom vína a medu predstavilo to najlepšie, čo obec ponúka," informoval o tom pracovník organizácie cestovného ruchu.       

Vinársku tradíciu v Ružindole odrážajú najmä tamojšie vinárstva. Záujemcom boli k dispozícii stánky s ich najlepšími vínami, nechýbali ani záhradkári, ktorí ponúkli zeleninu a ovocie. Staršie generácie pripravili lokálne gastronomické špeciality a dobroty starých mám.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
17.06.2016
Bojnický letný slnovrat 2016 už tento víkend
Oblastná organizácia cestovného ruchu Región HORNÁ NITRA – BOJNICE organizuje v sobotu 18. 6. v Bojniciach 2. ročník multižánrového podujatia, ktorého hlavným cieľom je propagácia potenciálu cestovného ruchu v známej a obľúbenej turistickej destinácii.
viac
24.08.2016
Oldtimer Rallye Tatry bude tento rok v znamení vody
Oldtimer Rallye Tatry je právom považovaná za najnáročnejšiu veteránsku akciu pre fajnšmekrov, ktorí majú odvahu svojich miláčikov preháňať po súčasných prehustených cestách pomedzi neraz bezohľadných účastníkov cestnej premávky.
viac
25.12.2017
Aj starostovia môžu mať Rozprávkové Vianoce
V Penzióne Hubert v Ružindole sa 7. decembra, už vo vianočnej nálade, zišli starostovia členských obcí ZMO, región JE Jaslovské Bohunice.
viac
03.12.2022
Handlovská kapustnica 2022! Poďte s nami rozdávať radosť chutne a ekologicky
Tradičné benefičné podujatie Handlovská kapustnica je späť v prezenčnej forme! Počas pandémie sa konali kapustnice po dva roky v komornej atmosfére podľa platných opatrení.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %