Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
16.06.2016 12:05

V Rožkovanoch sa predstavia folkloristi z regiónu hornej Torysy


Pozvánka na stretnutie folkloristov.


V Rožkovanoch sa 18. júna uskutoční v poradí už 6. ročník podujatia HEJ, V ROŽKOVJANOCH NA VALAĽE...


S myšlienkou organizovať toto podujatie prišli členovia folklórneho súboru JAZERO - občianskeho združenia pri obecnom úrade v Rožkovanoch, ktorý pracuje pod vedením Antona Šarišského. Súbor vznikol v roku 2007 najskôr ako mužská spevácka skupina a v roku 2010 sa k nim pridali aj ženy.   Cieľom súboru je šíriť krásu šarišskej ľudovej piesne a oživovať a udržiavať tradíciu folklóru v obci, ale aj v celom regióne.  

Podujatím chce obec Rožkovany vytvoriť pre folklórne súbory v regióne hornej Torysy priestor na prezentáciu svojej činnosti a tiež príležitosť navzájom sa stretnúť, spoznať a vymeniť si poznatky a skúsenosti o ľudovej piesni, krojoch, zvykoch a tradíciách našich predkov. O podujatie je záujem tak zo strany účinkujúcich súborov, ktoré sa prezentujú bez nároku na honorár (každoročne sa predstaví 15 - 20 súborov a zoskupení), ako aj divákov a milovníkov folklóru.

Posledné dva roky je podujatie organizované za výraznej finančnej aj organizačnej pomoci obce Rožkovany. V tomto roku je to už 6. ročník a podujatie finančne podporila aj Komunitná nadácia Modrá Torysa svojím grantom.

Autor: Ing. Marta KOSCELNÍKOVÁ


komentáre
SHOW ALL
podobné
26.06.2016
Folklórne slávnosti pod Poľanou ponúknu pestrý program
Živou pozvánkou v podobe vyhrávania heligonkárov Hore Detvou a otvorením sprievodných podujatí v areáli amfiteátra začnú v piatok 8. júla 2016 o 16.00 h v Detve 51. Folklórne slávnosti pod Poľanou (FSP).
viac
06.05.2018
Festival V poluvskej dedine ponúkne folklór i jarmok ľudových remesiel
Vystúpenia folklórnych súborov, ale i jarmok ľudových remesiel budú súčasťou druhého ročníka festivalu V poluvskej dedine. Nadšencov ľudových tradícií privíta v Poluvsína rínku pred Števke domom 19. mája od 13. h, informovala Radka Kulaviaková z občianskeho združenia Hornonitrie.
viac
28.06.2019
Začal sa jeden z najväčších festivalov, vystúpi vyše 1500 folkloristov
Jeden z najväčších folklórnych slovenských festivalov Horehronské dni spevu a tanca sa začal v piatok večer v amfiteátri v horehronskej obci Heľpa.
viac
17.08.2022
Na festivale v Múzeu kysuckej dediny sa predstavia slovenskí a českí folkloristi
Na folklórnom festivale Jánošík & Ondráš Folk Fest v Múzeu kysuckej dediny vo Vychylovke sa v sobotu (20. 8.) a v nedeľu (21. 8.) predstavia slovenskí a českí folkloristi. Informovala o tom hovorkyňa Kysuckého múzea v Čadci Miroslava Jančulová.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %