Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
26.10.2016 10:30

V roku 2021 zorganizuje mesto Európsky olympijský festival mládeže


Jakub Benda pri odovzdávke kolíka Simonovi Rigászovi, Európsky olympijský festival mládeže, Tbilisi, Gruzínsko, 2015. Snímka zdroj: (eyof.fotosport.sk, Pavol UHRIN).


Košice sa oficiálne stali dejiskom letnej verzie Európskeho olympijského festivalu mládeže (EYOF) v roku 2021.


Úspešnú kandidatúru potvrdili delegáti z 50 európskych krajín na 45. valnom zhromaždení Európskych olympijských výborov (EOV), ktoré sa konalo v bieloruskom Minsku. Informovala o tom hovorkyňa magistrátu Linda Šnajdárová.      

Košice sa tak stali prvým slovenským mestom, ktoré usporiada toto prestížne podujatie v letnej edícii. V roku 1999 organizoval zimnú verziu rovnakého podujatia ešte pod názvom Európske olympijské dni mládeže Poprad-Tatry. Po zisku titulov Európske mesto kultúry 2013 a Európske mesto športu 2016 je to podľa hovorkyne ďalší významný krok k zviditeľneniu metropoly východu.      

"Košice sú Európskym mestom športu 2016 a organizovanie EYOF v roku 2021 je pre nás veľkou cťou. Máme päť rokov na to, aby sme všetko pripravili tak, aby sa naše mesto zvýraznilo na športovej mape Európy. Môžeme tak vytvoriť základy na rozvoj a podporu mládežníckeho športu do budúcnosti," uviedol primátor mesta Richard Raši. Pre Košice ide podľa neho o obrovskú poctu a zároveň záväzok, keďže na Slovensku sa takéto veľké letné multišportové podujatie ešte neorganizovalo. "Verím, že aj vďaka organizovaniu mládežníckeho olympijského podujatia sa nám podarí dostať mládež na športoviská, aby sa šport stal každodennou súčasťou života našich detí," dodal.      

Najväčšie európske mládežnícke multišportové podujatie sa bude konať v dňoch 23. - 31. júla 2021, pričom sa ráta s účasťou viac než 3000 mladých športovcov z 50 krajín. Súťažiť sa bude v desiatich športoch. Kolektívne športy bude zastupovať basketbal, volejbal a hádzaná, individuálne športy džudo, gymnastika, plávanie, tenis, cyklistika, atletika a triatlon.      

Predpokladané náklady na usporiadanie sú 8 - 9 miliónov eur, financie plánuje radnica získať z viacerých zdrojov. Projekt podľa magistrátu výrazne prispeje k prezentácii a podpore športu všetkých vekových kategórií, bude mať pozitívny vplyv na ekonomiku, turizmus a imidž mesta. Pomôže tiež jeho medzinárodnej akceptácii v kruhoch športovej diplomacie.      

Košice spravili prvý krok k úspešnej kandidatúre v júni tohto roka, keď pripravenosť mesta a jednotlivých športovísk preverila hodnotiaca komisia EYOF. Tá kandidatúru Košíc podporila aj na 45. valnom zhromaždení EOV počas uplynulého víkendu (21. - 23.10.) v Minsku. Kandidatúru Košíc odobrili poslanci mestského zastupiteľstva na júnovom zasadnutí.

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
02.10.2017
Logo KOŠICE EYOF 2021 predstavené po prvýkrát verejnosti
Košice sa začali v tomto roku v spolupráci so Slovenským olympijským výborom pripravovať na zorganizovanie letného Európskeho olympijského festivalu mládeže (EYOF) 2021, ktorý sa uskutoční na Slovensku po prvýkrát. Súčasťou príprav bola aj tvorba loga podujatia.
viac
01.02.2021
Európska komisia schválila schému štátnej pomoci pre šport
Združenie miest a obcí Slovenska dáva do pozornosti informáciu Protimonopolného úradu Slovenskej republiky vo vzťahu k schéme Európskej komisie (EK) k štátnej pomoci na podporu športu v súvislosti s vypuknutím ochorenia COVID-19 vo výške 8 mil. eur.
viac
20.03.2021
500 dní do EYOF 2022: Začína sa nábor dobrovoľníkov
Úspech veľkých športových podujatí vrátane olympijských hier často závisí od dobrovoľníkov, ktorí sú ich najviditeľnejšou súčasťou. Inak to nebude ani na Európskom olympijskom festivale mládeže 2022 Banská Bystrica.
viac
16.07.2021
Plán obnovy dostal oficiálne zelenú
Plán obnovy a odolnosti SR dostal oficiálne zelenú aj od ostatných členských štátov EÚ na rokovaní Rady pre hospodárske a finančné záležitosti, čím sa ukončil schvaľovací proces.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %