Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
02.02.2018 11:50

V. Remišová: Novela o obecnom zriadení posilňuje právomoci starostov


Veronika Remišová.


Novela zákona o obecnom zriadení, ktorú schválila Národná rada SR, posilňuje právomoci starostov a berie právomoci občanom a obecným poslancom. Uviedla to poslankyňa OĽaNO Veronika Remišová.


"Sťažuje možnosť vyhlásiť miestne referendum, ak starosta hrubo porušuje zákon," povedala na tlačovej konferencii v parlamente. Dodala, že ak chceme, aby v komunálnych voľbách kandidovali čestní ľudia, aby sa občania zaujímali o svoju obec a správu vecí verejných, "tak by sme im mali právomoci dávať a nie ich brať".

Poslanec Ján Budaj z OĽaNO poukázal na niektoré zmeny, ktoré prešli a podľa neho oslabujú účasť občanov na správe vecí verejných. "Poslanci už nemôžu odhlasovať miestne referendum, zobrala sa im táto právomoc," konkretizoval.       

Peter Antal z Mosta-Híd v novele presadil, aby hlavný kontrolór musel urobiť kontrolu nielen na podnet obecného zastupiteľstva, ale aj na podnet starostu, ak vec neznesie odklad. To sa Budajovi nepáči. Podľa jeho slov má hlavný kontrolór kontrolovať starostu. "Na čo mu on potrebuje dávať úlohy?" pýta sa.       

Podľa poslanca OĽaNO Gábora Grendela jediným cieľom novely bolo menej kontroly primátorov a starostov. Poukázal, že pôvodný návrh neprešiel ani v koalícii, koaliční poslanci ho upravili. Zmenili aj pôvodný zámer novely. Tá počítala so znížením počtu obecných poslancov. Ku zníženiu tak nedôjde.       

Novelu prinieslo do parlamentu ministerstvo vnútra, šéf rezortu Robert Kaliňák (Smer-SD) povedal, že je to v podstate návrh Združenia miest a obcí Slovenska a on ho len sprostredkoval.       

Novela reaguje aj na situáciu tzv. nefunkčných obcí. Ide o tie, v ktorých sa ani v opakovaných voľbách do orgánov samosprávy nepodarí zvoliť žiadny orgán obce, teda starostu alebo obecné zastupiteľstvo. Po novom ju bude môcť vláda svojím nariadením pričleniť k susediacej obci, tá s tým však musí súhlasiť.       

K novele podali viaceré návrhy aj opoziční poslanci, ktorým však neprešli. Chceli napríklad upraviť pravidlá miestneho referenda v prípade odčleňovania obce, tiež navrhovali rozšíriť množstvo zverejňovaných informácií o obci, sprísniť zodpovednosť starostu a jeho zástupcu, zaviesť centrálny register nariadení obcí prístupný verejnosti.

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
05.12.2017
Novelou zákona o obecnom zriadení sa zníži počet obecných poslancov
Národná rada SR vo štvrtok 30. novembra 2017  posunula do druhého čítania návrh novely zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 369/1990 Zb. o obecnom zriadení.
viac
12.12.2017
Novela je výsledkom obojstranného a v niektorých bodoch aj tvrdého kompromisu
Národná rada SR 30. novembra 2017 posunula do druhého čítania návrh novely zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 369/1990 Zb. o obecnom zriadení. O tom, ako sa rodila a čo obsahuje, sme sa zhovárali so Štefanom Bieľakom, podpredsedom ZMOS.
viac
02.04.2020
Koalícia a opozícia spochybňujú navrhované hlasovanie zastupiteľstiev per rollam
Koaliční poslanci spochybňujú návrh umožniť obecným a mestským zastupiteľstvám hlasovať korešpondenčne, per rollam, bez osobného rokovania.
viac
01.12.2021
Parlament schválil novelu zákona o obecnom zriadení
Poslanci NR SR schválili novelu zákona o obecnom zriadení, ktorej cieľom je podľa slov navrhovateľa zlepšiť podmienky participácie občanov na živote obce a v školských zariadeniach.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %