Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
12.10.2015 03:01

V Prievidzi po povodni z roku 2010 prijímajú ďalšie preventívne opatrenia


Ničivé povodne napáchali v Prievidzi pred piatimi rokmi rozsiahle škody. (Ilustračné foto: Wikimedia Commons)


Už je to päť rokov odkedy hornú Nitru postihla storočná voda, ktorá zanechala stopy na infraštruktúre, súkromnom a verejnom majetku.


V roku 2010 boli škody po povodniach odhadované na sumu 5 257 359,1 eura. Avšak, ako uvádza zástupca primátorky v Prievidzi Ľuboš Maxina: „Pri tejto sume je potrebné si uvedomiť, že reálne čísla vynaložené na opravu škôd po povodniach sú ku dnešnému dňu omnoho vyššie, pretože v nich nie sú zahrnuté následky ako potreba realizácie rekonštrukcie mostných telies a iné.“ Obyvateľom mesta Prievidza, postihnutým následkami povodne bol Úradom vlády SR vyplatený jednorazový príspevok, ktorý sa dostal do 1852 domácností. Okrem Úradu vlády SR príspevok zabezpečovala aj Slovenská katolícka charita. Od povodní v roku 2010 boli realizované viaceré protipovodňové opatrenia, ktoré majú zabrániť alebo aspoň zmierniť prípadné ďalšie povodne v Prievidzi.

Posilnené záchranné zložky

Prievidzský Hasičský a záchranný zbor je na povodne vyzbrojený okrem existujúcej dôležitej techniky aj novou záchrannou technikou ako je nový čln, ktorý je k dispozícii pre mimoriadne udalosti v meste Handlová a štvorkolky ktoré sú určené pre záchranné akcie na ťažko prístupných miestach. Okrem toho sú v týchto dňoch pripravené na odovzdanie protipovodňové balíčky dobrovoľným hasičským zborom v jedenástich mestách a obciach okresu, vrátane mesta Prievidza. Ako potvrdil riaditeľ OR HaZZ Stanislav Kmeť: „V tomto smere sme technikou značne posilnení. Po povodniach z roku 2010 je aj systém komunikácie medzi zainteresovanými úradmi a inštitúciami jednoznačne prepracovanejší a profesionálnejší,“ dodal.Lepšiu prevenciu pred povodňami prezentoval aj zástupca štátnej správy v regióne, prednosta Okresného úradu Jozef Stopka: „Pribudol systém varovania cez bezdrôtové sirény, dvakrát do roka k tejto téme organizujeme školenia pre starostov a primátorov, ktorí tiež dostávajú esemesky od Slovenského hydrometeorologického ústavu, ak sa v počasí deje niečo závažné,“ uviedol. Okrem týchto prevencií  funguje aj nový varovný systém. „Ministerstvo vnútra SR v rokoch 2014 a 2015 vybudovalo v meste Prievidza autonómny systém varovania a vyrozumenia so zapojením piatich elektronických sirén typu Pavian s bezdrôtovým prepojením na ovládanie z úrovne integrovaného záchranného systému. Uvedený počet by mal byť doplnený o jednu elektronickú sirénu v meste Prievidza po ukončení obstarávania. Umiestnenie sirén zabezpečí spoľahlivé a efektívne pokrytie mesta Prievidza výstražným signálom,“ uzavrel.

Aj samospráva prišla s novými opatreniami

V prípade nadmerného zvýšenia hladiny vodných tokov v Prievidzi je samospráva mesta pripravená  prijať bezodkladné opatrenia na elimináciu možných škôd. Mesto má prakticky okamžite k dispozícii 2000 vriec, pre ktoré  je možné  do 30 minút zabezpečiť dovoz piesku, napĺňanie vriec a ich ukladanie na kritické miesta, napríklad na okraje Sládkovičovej ulice, Štúrovej ulice a Duklianskej ulice. Zvýšenú pozornosť venuje mesto práve lokalite pod železničnými mostmi, kde je najväčší predpoklad vyliatia rieky Handlovky. Operatívne je mesto pripravené v spolupráci s mestskou políciou zabezpečiť uzavretie prístupových komunikácií a osadenie bariér.„Ešte v roku 2010 uzatvorila Prievidza dohodu so Slovenským hydrometeorologickým ústavom, ktorý, operatívne, prostredníctvom špeciálne zriadenej e-mailovej schránky informuje mesto o hydrologickej a meteorologickej situácii a o prípadnom blížiacom sa nebezpečenstve,“ charakterizoval komunikáciu člen krízového štábu mesta Prievidza Alojz Vlčko. Táto schránka je vytvorená v operačnom stredisku mestskej polície, ktoré je v nepretržitej 24-hodinovej prevádzke. V prípade potreby zabezpečuje spojenie s primátorkou mesta, predsedom krízového štábu mesta, ako aj ďalšími jeho členmi. Významné rekonštrukcie a investície

Krátko po povodniach bola vybudovaná lávka pri Stavomontážach ako aj nová lávka v Mestskom parku, ktorá bola z časti taktiež postihnutá povodňami. Stopy po ničivej vode sú dodnes viditeľné aj na technickom stave ďalších prievidzkých mostoch, napríklad na mostnom telese na Košovskej ceste. Povodňami bol zničený povrch vozovky na Nábr. A. Kmeťa, a preto na nej musel byť obnovený celý asfaltový koberec. Rekonštrukcia bola v roku 2015 realizovaná aj na Námestí J.C. Hronského. Financie na projekt boli získané z Regionálneho operačného programu - ROP, opatrenie 4.1 Regenerácia sídiel ako obnova obcí postihnutých povodňami. Po meste Prievidza boli vybudované aj vodozádržné chodníky, na realizáciu ktorých získala prievidzká radnica mimorozpočtové zdroje, sú medzi nimi Chodník na Hviezdoslavovej ul. (23 201,86 €), Chodník na Mierovom námestí pri kine Baník na sídlisku Píly (15 797,56 €), Chodník na sídlisku Žabník (13 914,08 €), Chodníky na Ceste Vl. Clementisa a na Ul. M. Rázusa. (spolu 41 446,52 €).

Čistenie korýt riek

V rámci protipovodňových opatrení sa zrealizovala úprava brehov rieky Handlovka a Nitra. Akciu realizoval správca týchto vodných tokov Slovenský vodohospodársky podnik, štátny podnik, Odštepný závod Piešťany, mesto bolo súčinné pri zapájaní pracovníkov menších obecných služieb. Obyvatelia však neustále poukazujú na neupravené korytá riek a to najmä v častiach Hradec, Veľká a Malá Lehôtka. Problémom je, že mnohé podnety obyvateľov narážajú na nedostatok zdrojov SVP.

Autor: (ďur)


komentáre
SHOW ALL
podobné
23.03.2024
Mesto na Svetový deň vody spustí pitnú fontánku na námestí
Mesto Bánovce nad Bebravou symbolicky na Svetový deň vody, ktorý pripadá na piatok, spustí malú pitnú fontánku na Námestí Ľ. Štúra. Ochranu planéty si pripomenie i v sobotu (23. 3.), keď sa zapojí do Hodiny Zeme. Informovala o tom radnica v tlačovej správe.
viac
25.03.2024
Mestskí policajti v Dubnici nad Váhom preukázali, že sú ľudia na svojom mieste
Dubnickí policajti si pripisujú jeden úspešný zákrok za druhým. Len nedávno sme informovali o dolapení páchateľa, ktorý sa ulakomil na zvislé dopravné značenie, o niekoľko týždňov neskôr dávame do pozornosti odhalenie zlodeja. Ním odcudzené veci sa našli a boli vrátené majiteľke.
viac
22.03.2024
Združenie Samosprávne kraje Slovenska ocenilo vybrané osobnosti Cenou regiónov
Združenie Samosprávne kraje Slovenska (SK8) po prvý raz udelilo ocenenia za rozvoj samosprávnych krajov a regiónov na Slovensku. Cenu regiónov odovzdalo vybraným laureátom vo viacerých kategóriách vo štvrtok (21. 3.) počas slávnostného galavečera v kultúrno-kreatívnom centre Hviezda v Trenčíne.
viac
22.03.2024
SK8 chce od štátu podiely v spoločnostiach zabezpečujúcich prímestskú dopravu
Združenie samosprávnych krajov Slovenska (SK8) chce požiadať štát o prevod podielov v spoločnostiach zabezpečujúcich prímestskú autobusovú dopravu v jednotlivých krajoch. Po skončení Zhromaždenia SK8 to povedal predseda Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) Jaroslav Baška.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %