Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
02.05.2018 11:56

V Prešove nová cyklocesta smerom na Zlatú Baňu


Trasa cyklocesty


V Prešove pokračuje rozsiahla výstavba cyklociest. Najnovšia povedie po trase bývalej Pionierskej železničky smerom na Zlatú Baňu. Vďaka ďalším vybudovaným úsekom budú cyklocestami prepojené všetky prešovské sídliská. Informoval o tom tlačový referent mesta Milan Grejták.


"Prípravy sú z našej strany zavŕšené, stavbári sa môžu pustiť do diela. Cyklistom sa tak čoskoro otvorí ďalšia možnosť bezpečnej jazdy do blízkych obcí i do neďalekej rekreačnej oblasti Sigord," uviedla prešovská primátorka Andrea Turčanová pri podpise zmluvy s víťazom súťaže na výstavbu cyklistickej cesty.       

Nová asfaltová komunikácia pre cyklistov bude vyše 6,5 kilometra dlhá a tri metre široká. Povedie po historickej trase bývalej lesnej, neskôr takzvanej Pionierskej železničky. V Prešove začne v časti Solivar, pokračovať bude cez Dulovú Ves a Kokošovce k rekreačnej oblasti Sigord. Cyklisti získajú pohodlné a bezpečné cestovanie za objavovaním Slanských vrchov.       

Stavbu počas 18 mesiacov zrealizuje spoločnosť Swietelsky Slovakia, spol. s r.o., ktorá je víťazom verejnej súťaže. Celkové náklady budú v objeme takmer 1,2 milióna eur. Mesto Prešov túto stavbu realizuje s podporou európskych fondov.       

Grejták doplnil, že v minulom roku mesto odovzdalo do užívania cyklocestu na Bajkalskej ulici s celkovou dĺžkou 484 metrov. Celkové náklady na tento projekt dosiahli sumu okolo 1,5 milióna eur. Jej dobudovaním cyklisti dostali možnosť súvislého presunu od mestskej haly až do Veľkého Šariša.       

Sieť cyklociest v Prešove sa už čoskoro rozšíri aj o ďalšie úseky. Pripravená je výstavba cyklociest na Masarykovej i Sekčovskej ulici – tu je už ukončený proces verejného obstarávania. Blíži sa aj výstavba cyklocesty v úseku Mestská hala - Wilec hôrka, ktorou prešovská radnica dokončí realizáciu úsekov medzinárodnej cyklocesty Eurovelo prechádzajúcej územím Prešova.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
04.06.2016
Kladné hospodárenie obce neovplyvnila ani kríza
Nová Ves nad Žitavou v okrese Nitra realizuje z vlastných zdrojov každoročne investície v priemere vo výške 45 000 eur.
viac
16.11.2020
Prešov má novú "exkluzívnu" zberateľskú bankovku
V prešovskom mestskom informačnom centre sa dá od piatka 13. novembra nájsť nová zberateľská eurobankovka. Jej motívom je podobizeň slovensko-amerického bankára zo Šariša Michala Bosáka a podľa radnice ide o "exkluzívnu zberateľskú záležitosť".
viac
30.08.2021
Prešovská MHD bude od septembra premávať aj do Dulovej Vsi
Dopravný podnik mesta Prešov od 2.9.2021 predĺži trasu linky číslo 44, ktorá bude zachádzať aj do obce Dulova Ves. Obyvatelia tejto obce tak získajú priame spojenie s mestom prostredníctvom MHD.
viac
03.04.2024
V Prešove posvätili nové priestory nocľahárne pre ľudí bez domova
Nové priestory nocľahárne Domu sv. Jána Milostivého v Prešove posvätil v stredu prešovský arcibiskup a metropolita Jonáš Maxim. Gréckokatolícka charita Prešov (GCHP) zároveň pre ľudí bez domova pripravila slávnostný veľkonočný obed. Priestory odovzdali do užívania začiatkom roka.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %