Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
10.06.2016 02:08

V Pezinku začínajú medzinárodne Keramické trhy


Na trhoch sa predstaví viac ako 150 výrobcov.


Malokarpatské múzeum v Pezinku pozýva na medzinárodné podujatie Keramické trhy. Trinásty ročník sa bude konať v termíne od 10. do 12. júna.


Pri príležitosti 65. výročia úmrtia jedného z prvých slovenských figuralistov, Národného umelca Ferdiša Kostku, bude tento ročník venovaný práve figuralistom. Sú to majstri, ktorí dokážu hline vdýchnuť život a vyčarovať z nej postavy ľudí pri najrozličnejších činnostiach.

Jedinečnú príležitosť vidieť výberové diela keramikárov súčasných aj nežijúcich budú mať návštevníci na výstave Život v dielach figuralistov v Malokarpatskom múzeu. Svojrázne figúrky zobrazujúce témy ako vinohradníctvo, remeslá, každodenný život ľudu, hudobníci, zbojníci či sakrálne motívy, aj po rokoch zaujmú svojou jedinečnosťou, v ktorej sa odráža majstrovstvo a umelecká osobitosť ich tvorcu.

Súčasťou podujatia bude aj výstava figúr študentov ŠÚV Josefa Vydru Bratislava v parku na Radničnom námestí. ŠÚV Josefa Vydru sa predstaví aj Nočným pálením pece v piatok o 20. hod. na Radničnom námestí.

Keramické trhy sú známe kvalitnými produktmi, ktoré každoročne ponúka viac ako 150 výrobcov zo Slovenska, Čiech, Poľska, Maďarska, Bulharska či Slovinska.

Návštevníci sa môžu tešiť na bohatý spriavodný program. Pre deti bude pripravený program v detských dielňach na Radničnom námestí, Divadielko Šikulko s Keramickou rozprávkou a DFS Magdalénka. Súčasťou podujatia sú okrem aktivít pre deti aj hudobné vystúpenia pre dospelých – napr. Kuštárovci, Slovak Tango, Arion, Šenkvická muzika a Bukasový masív.

Radničné námestie tiež ponúkne možnosť vyjadriť svoj názor v súťaži – tentokrát je témou „figúra“. Za jednotlivé figúry budete môcť hlasovať – tie, ktoré získajú najviac hlasov, budú uložené v depozitári v Malokarpatskom múzeu.

Autor: (msú)


komentáre
SHOW ALL
podobné
23.05.2016
Staromestské slávnosti v Žiline opäť ponúknu pestrý program
Mesto Žilina pozýva na XXII. ročník Staromestských slávností, ktoré sa budú konať 26. - 28. mája.
viac
09.06.2017
Keramické trhy opäť v Pezinku
Keramikárov z rôznych štátov strednej Európy môžete od dnes (9. 6.) zažiť v Pezinku na tradičných Keramických trhoch, ktoré podporil aj Bratislavský samosprávny kraj.
viac
20.07.2019
Vo Vlastivednom múzeu sa budú v auguste konať Galantské trhy
Trhy v Galante sa tento rok budú konať od štvrtka 8. do soboty 10. augusta vo Vlastivednom múzeu v Galante a prinesú napríklad hry na nádvorí, bábkové divadlo, paličkovanie či háčkovanie. Pôjde o 35. výročie Galantských trhov, ktoré prinesie aj panelovú výstavu.
viac
20.02.2020
V Krajskom múzeu v Prešove objavíte svet insitného umenia
Rákociho palác sa najnovšie premení na Svet kovačického insitného umenia. Rovnomenná výstava prezentuje diela dvoch generácií umelcov, najmä zo srbskej Kovačice a Padiny, hlavných centier tohto novodobého umeleckého smeru.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %