Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
30.07.2016 05:04

V obciach a školách išli na energiu s rozumom


Ilustračná snímka.


Efektívne nakladanie s energiami a ich úspory môžu obvykle ušetriť významným spôsobom finančné prostriedky. Zmeny v tejto oblasti prispejú aj k ochrane nášho životného prostredia, keďže vyprodukovanie elektrickej energie preň vždy predstavuje aj určitú záťaž.


Kým riešením budúcnosti na úrovni miest a obcí je ich komplexný energetický manažment, množstvo prospešných opatrení môžeme uskutočniť už teraz.

Program na energiu s rozumom umožnil 5 obciam a 5 školám západoslovenského kraja zrealizovať opatrenia na úspory energie tak, aby odrážali ich potreby a možnosti. Najčastejším riešením bola výmena zastaraného osvetlenia za energeticky efektívnejšie. V niektorých objektoch bolo zrekonštruované zastarané vykurovanie, alebo uskutočnené stavebné úpravy tak, aby sa zabránilo prílišným stratám tepla.

Projekty boli v 5 obciach zrealizované vždy „párovo“ – v obecnej budove a miestnej škole. Dôvodom vytvárania takýchto tandemov bolo využitie príležitosti na prepojenie praxe so vzdelávaním žiakov. Školy sa zúčastnili samotného hľadania riešení na začiatku plánovania projektov a neskôr zahrnuli tému energie do vyučovania – na vybraných predmetoch, tematicky zameraných podujatiach a v rámci rovesníckeho vzdelávania, kedy starší žiaci učili mladších Školy sa v niektorých prípadoch zamerali aj na meranie intenzity osvetlenia, číselné vyhodnotenie predpokladaných úspor energie a na informovanie o zmenách v každodenných činnostiach, ktoré k úsporám vedú.

Spolu 10 uskutočnených projektov vytvorilo pestrú mozaiku riešení. Za všetky aspoň niekoľko príkladov. V Kúrii Mórica Beňovského vo Vrbovom kompletne zrekonštruovali osvetlenie budovy výmenou klasických žiaroviek a neónových žiaroviek za LED svetelné zdroje. Napriek doplneniu svietidiel v miestach, kde bolo predtým osvetlenie nedostatočné dosiahli až 50 % úspory energie potrebnej na osvetlenie budovy, čo preukázali nielen teoretickým výpočtom na základe spotreby energie svietidlami, ale aj meraniami s využitím elektromerov v budove.

„Spolupráca s miestnou školou v rámci tohto projektu priniesla tiež prehĺbenie vzťahov a priateľstiev medzi osobami zainteresovanými v projekte.“ Mgr. Matúš Opatovský, mesto Vrbové

Zaujímavú zmenu priniesla rekonštrukcia vykurovania kinosály v kultúrnom dome vo Svodíne. Zariadenie v obci pomerne často využívajú na usporiadanie rôznych kultúrnych podujatí. Kým predtým kvôli vykúreniu kinosály museli, v závislosti od počasia, naplno zapnúť kotly aj 4 – 5 dní pred podujatím, inštalované infračervené panely teraz stačí zapnúť krátko pred využitím kinosály. Ušetrené prostriedky tak odhadujú až na 200 EUR pri jednom predstavení.

Viac v Obecných novinách č. 29-30/2016 na str. 7

Autor: (ekopolis)


komentáre
SHOW ALL
podobné
30.06.2022
B. Gröhling verí, že september prinesie do školstva inovácie a novú inšpiráciu
Minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Branislav Gröhling sa pri príležitosti štvrtkového konca školského roka 2021/2022 poďakoval všetkým zamestnancom škôl za ich prácu. Verí, že september prinesie do školstva inovácie a novú inšpiráciu.
viac
05.09.2022
Rodičov detí v materských školách nečakajú žiadne významné zmeny
Rodiča dieťaťa v materskej škole v súvislosti s novým školským rokom nečakajú žiadne významné zmeny. Zvýšené požiadavky na spoluprácu rodičov s materskou školou možno očakávať v súvislosti s plnením povinného predprimárneho vzdelávania.
viac
16.01.2023
Školy sa môžu zapojiť do vzdelávacieho projektu Hrdinovia Fast
Školy sa v týchto dňoch môžu zapojiť do vzdelávacieho programu Hrdinovia Fast. Jej cieľom je vzdelávať deti o príznakoch cievnej mozgovej príhody a naučiť ich zavolať prvú pomoc včas. Informovali o tom organizátori programu.
viac
12.07.2023
Postupne sa obstaráva a zazmluvňuje digitálne vybavenie pre školy
Postupne sa obstaráva a zazmluvňuje digitálne vybavenie pre základné a stredné školy v rámci národných projektov edIT1 a edIT2.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %