Štvrtok 18.04.2024
Dnes má meniny 
Valér
°C
21.10.2019 10:10

V obci vytvorili náučný chodník, mapuje históriu i prírodné bohatstvo


Ilustračná snímka, zdroj: sobotnik.sk


V obci Drnava v Rožňavskom okrese nedávno vytvorili náučný chodník, ktorý mapuje históriu i prírodné bohatstvo tejto dediny.


Nesie názov Poklady Drnavy a návštevník sa vďaka nemu vráti do slávnych čias baníctva, uvidí viaceré historické pamiatky a spozná krásy okolitej prírody. „Naším cieľom je priblížiť návštevníkom obce, turistom smerujúcim do Zádielskej doliny, ale aj miestnym obyvateľom prírodné, historické a banícke zaujímavosti v Drnave,“ uviedol starosta obce Tibor Balázs.       Dodal, že chodník vznikol vďaka iniciatíve miestnych nadšencov. Okrem nových informačných tabúľ a vyznačenia samotnej trasy, vznikla zároveň propagačná dvojjazyčná brožúra. Obsahuje mapu, historické fotografie a detailný popis jednotlivých zastavení. Sú tu i údaje o histórii obce.       Náučný chodník Poklady Drnavy je dlhý 4,5 kilometra a má osem zastavení s informačnými tabuľami v slovenskom aj maďarskom jazyku. Trasa je nenáročná a zvládnu ju aj rodiny s deťmi, alebo skupiny žiakov škôl. „Značená trasa sa začína pri Drnavskej železiarni a pokračuje okolo mohutného viac ako 300-ročného duba k zrekonštruovanej štôlni Dionýz, kde bola vybudovaná oddychová zóna s altánkom a malým jazierkom,“ priblížil starosta s tým, že následne trasa vedie intravilánom obce cez les, odkiaľ je krásny výhľad na celú dedinu. Po ceste k ďalšiemu zastaveniu - kaplnke Panny Márie - sú informačné tabule popisujúce faunu a flóru v obci a jej okolí. Medzi poslednými zastaveniami je jednoposchodový barokovo-klasicistický kaštieľ Andrássyovcov a katolícky kostol sv. Mikuláša z roku 1779.       „Trasu náučného chodníka je možné absolvovať aj na bicykli. V sedliackom dvore Tulipán si dokonca môžete vypožičať elektrobicykel a okrem náučného chodníka spoznať aj širšie okolie doliny Čremošnej, Volovských vrchov, Slovenského krasu či Zádielskej tiesňavy,“ dodal Balázs.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
20.08.2016
Po 40 rokoch sprístupnili v Slovenskom raji roklinu Kyseľ
Verejnosť bude môcť od piatka 19. augusta v Národnom parku Slovenský raj opäť navštíviť roklinu Kyseľ, ktorá bola pre turistov zatvorená pred 40 rokmi po veľkom požiari. Slávnostné otvorenie ferraty Kyseľ a zrekonštruovanej náhradnej trasy sa uskutočnilo vo štvrtok.
viac
29.02.2020
V Pieninách vznikne Náučný chodník horských záchranárov
V Pieninách pribudne nový náučný chodník, ktorý turistom napovie, ako sa bezpečne pohybovať v horskom prostredí. Chodník totiž budujú tamojší dobrovoľní horskí záchranári.
viac
23.10.2020
Náučný chodník malých netopierov približuje región okolo vrchu Železník
Prírodu aj históriu baníckeho regiónu okolo vrchu Železník predstavuje turistom Náučný chodník malých netopierov, ktorý pri obci Rákoš v Revúckom okrese v rokoch 2017 až 2020 vybudovalo tamojšie občianske združenie (OZ) Rákošská cächa. Informoval o tom predseda združenia Július Pavelko.
viac
06.08.2021
V Hnúšti otvoria prvý náučný chodník so šiestimi informačnými tabuľami
Samospráva Hnúšte v okrese Rimavská Sobota vybudovala prvý náučný chodník v okolí mesta.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %